Stop aborcji

W jaki sposób pomóc innym? Ten dział forum stworzony został po to, by wzajemnie się inspirować do działań charytatywnych... Zapraszamy do dyskusji!

Re: Stop aborcji

Postautor: Krzysztoff » 06 lis 2016, 13:27

Luperci Faviani pisze:Mam ośmiomiesięczną córkę i każdego dnia gdy na nią patrzę, widzę cud natury, widzę małego człowieczka, którego jeszcze nie tak dawno nie było. Nie było człowieka, jest człowiek. Nikt mi nie wmówi, że embrion nie jest istotą ludzką. Człowiek jest człowiekiem od samego początku, od połączenia się komórek rodziców... Poza tym, człowiek nie powinien uważać, że jest mądrzejszy od Boga. Dużo napisałem na ten temat w drugim wydaniu "Mojego kardecjańskiego spirytualizmu". A tu link do wersji elektronicznej rozdziału o aborcji: http://www.spirytyzm.com/index.php/biez ... spirytyzmu

E tam , człowiek to nie komórki , człowiek to nieśmiertelna dusza

Karanie, więzienie - to są metody średniowieczne, palenie na stosie nie zrobiło z nikogo lepszego człowieka. Czy nie powinniśmy skupić się na edukowaniu , wspieraniu , pomaganiu zamiast na straszeniu , karaniu ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 06 lis 2016, 14:07

Człowiek, to: ciało, umysł i dusza. To trójca, bez której nie mam mowy o człowieku. Rozdzielanie tych składowych i mówienie, że jedna z nich jest człowiekiem, a druga już nie to tak jakby mówić, że silnik w samochodzie jest samochodem, a karoseria już nie.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 06 lis 2016, 14:12

Krzysztoff masz absolutna racje...i spirytysci robia to...wyjasniaja , wspieraja w miare mozliwosci...tak trzymac!
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Krzysztoff » 06 lis 2016, 14:26

Co do tych komórek
Myślę że katolicy myślą bardzo materialistycznie - człowiek = komórki. Po sądzie ostatecznym otrzymamy nowe fizyczne ciało. Czy zatem od samego początku połączenia 2 komórek - duch się w nie wciela ? W Księdzie Duchów - odpowiedź brzmi - tak. Natomiast badania prowadzone przez Helen Wambach i opisane w książce "życie przed życiem" mówią zupełnie co innego.
Spirytyzm jest doktryną otwartą więc jeżeli znajdujesz bardziej przekonujące i racjonalne informacje - takie przyjmujesz. Więc za takowe uznaję badania Helen.

Ja uważam że akcja z zaostrzaniem prawa aborcyjnego to "wylewanie dziecka z kąpielą" . Kto będzie chciał to wykona aborcję za granicą. Narzucanie tak restrykcyjnego prawa zniechęca ludzi do religii i budzi sprzeciw i bunt i w efekcie wyludnienie kościołów. Jest akcja, będzie reakcja

Swoją drogą , religia i osoby zajmujące się duchowością nie powinny się mieszać do polityki. Rozdział państwa i kościoła jest dobrą praktyką państw i społeczeństw rozwiniętych , po drugiej stronie mamy różnego rodzaju kalifaty, szariaty i państwa w których seks można odbywać jedynie w celach prokreacyjnych na znak gongu.
Taka jest zresztą spirytystyczna droga - spirytyzm nie miesza się do polityki
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 06 lis 2016, 14:53

Krzysztoff pisze:Co do tych komórek
Myślę że katolicy myślą bardzo materialistycznie - człowiek = komórki. Po sądzie ostatecznym otrzymamy nowe fizyczne ciało. Czy zatem od samego początku połączenia 2 komórek - duch się w nie wciela ? W Księdzie Duchów - odpowiedź brzmi - tak. Natomiast badania prowadzone przez Helen Wambach i opisane w książce "życie przed życiem" mówią zupełnie co innego.
Spirytyzm jest doktryną otwartą więc jeżeli znajdujesz bardziej przekonujące i racjonalne informacje - takie przyjmujesz. Więc za takowe uznaję badania Helen.

Ja uważam że akcja z zaostrzaniem prawa aborcyjnego to "wylewanie dziecka z kąpielą" . Kto będzie chciał to wykona aborcję za granicą. Narzucanie tak restrykcyjnego prawa zniechęca ludzi do religii i budzi sprzeciw i bunt i w efekcie wyludnienie kościołów. Jest akcja, będzie reakcja

Swoją drogą , religia i osoby zajmujące się duchowością nie powinny się mieszać do polityki. Rozdział państwa i kościoła jest dobrą praktyką państw i społeczeństw rozwiniętych , po drugiej stronie mamy różnego rodzaju kalifaty, szariaty i państwa w których seks można odbywać jedynie w celach prokreacyjnych na znak gongu.
Taka jest zresztą spirytystyczna droga - spirytyzm nie miesza się do polityki

Czy aborcji Krzysztofie dokonuje się do 8 tygodnia życia "płodu"? Przeważnie później, jak dusza jest już wcielona i spokojnie możemy mówić o człowieku.
Rozdział Kościoła od Państwa wziął się z USA, gdzie Państwo w ten sposób gwarantowało nie wtrącanie się w sprawy religii. Później to stwierdzenie zostało wypatrzone i tą błedną interpretację powiela się do dzisiaj.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 06 lis 2016, 15:10

Mirek pisze:Czy aborcji Krzysztofie dokonuje się do 8 tygodnia życia "płodu"? Przeważnie później, jak dusza jest już wcielona i spokojnie możemy mówić o człowieku..
Nie wiem dokąd chcesz zaprowadzić tą rozmową. Z badań Helen wynika że nie możesz dokładnie określić tego momentu , ale nie to jest chyba sedno. Nie chodzi o usprawiedliwianie aborcji bądź nie. Materialiści mówią niszcząc płód - niszczysz człowieka. Spirytyzm mówi o tym że dokonując aborcji - uniemożliwiasz wcielenie swojemu bratu, przerywasz swoją lekcję i to jest błąd.

Mirek pisze:Rozdział Kościoła od Państwa wziął się z USA, gdzie Państwo w ten sposób gwarantowało nie wtrącanie się w sprawy religii. Później to stwierdzenie zostało wypatrzone i tą błedną interpretację powiela się do dzisiaj.

Na szczęście ta błędna interpretacja jest kontynuowana przez kolejne pokolenia i niech tak zostanie na wieki wieków amen
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pablo diaz » 06 lis 2016, 15:50

Krzysztoff pisze:

Działanie osób ,które pragną zaostrzenia prawa aborcyjnego działa jak reklama ,która wpływa na świadomość człowieka.To kolejna malutka operacja w świecie istot ludzkich ,które dojrzewają ,aby wziążć odpowiedzialności za to ,co tworzą.
Bez takich kampanii człowieczeństwo w tym aspekcie stało by w miejscu .
W krajach wysokorozwiniętych Dania,Norwegia masowo abortowane są dzieci u których orzeczono , płód z zespołem downa.
Norweskie Ministerstwo Zdrowia postanowiło, że kobiety, które są w bliźniaczej ciąży, niezależnie od swojego obywatelstwa, mogą dokonać aborcji na wybranym płodzie, nawet jeśli nie ma takich wskazań medycznych.
Czy sytuacja materialna jest kluczem,aby kobiety zaprzestały abortować ?Nie.To chwilowa niesprawność człowieczeństwa spowodowana brakiem miłości .Miłość w hierarchii wartości to najwyższe uczucie ,które stawiać powinno ludzkie istnienie
najwyżej.I to nie spirytyzm do tego się przyczyni ,a wartosci moralne istot ludzkich.

Kościół zgodnie ze słowami Jezusa zostanie zwalony ,czasy są już bliskie i nie tylko restrykcyjne prawo aborcyjne zniechęca wiernych ,a przede wszystkim bulwersująca hipokryzja duchownych katolickich przed którymi również przestrzegał Jezus.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 06 lis 2016, 16:00

Tak widzimy tu wielką próbę zakłamania. Tłumaczenie pokrętne rzeczy oczywistych. Komórki, które żyją od samego początku i rozwijają się do życia nie mogą być traktowane jak rzeczy martwe, bo to jest życie od zaraz - nowe życie. Co ma do tego Mirku 1-szy tydzień czy 8- my tydzień w czym ma to usprawiedliwić czyn odebrania komuś możliwości tego życia?
danut

Postautor: Pablo diaz » 06 lis 2016, 16:18

Wypowiedż Pani na temat wartości ludzkiego życia jest dramatycznie nieduża.W takich chwilach blokuje się i nie wiem ,co mam mówić,łzy kłębami cisną się do mych oczu.

https://web.facebook.com/moje.trzy.po.t ... 758537757/
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 06 lis 2016, 17:04

danut pisze:Tak widzimy tu wielką próbę zakłamania. Tłumaczenie pokrętne rzeczy oczywistych. Komórki, które żyją od samego początku i rozwijają się do życia nie mogą być traktowane jak rzeczy martwe, bo to jest życie od zaraz - nowe życie. Co ma do tego Mirku 1-szy tydzień czy 8- my tydzień w czym ma to usprawiedliwić czyn odebrania komuś możliwości tego życia?

To było w kontekście spirytyzmu w związku z wypowiedzią Krzysztofa.
Moje zdanie na temat aborcji znasz. :)
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Działania charytatywne