Chico Xavier - film

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Chico Xavier - film

Postautor: ouija » 12 maja 2010, 00:06

Właśnie znalazłem linka do filmu. Mam nadzieję, że nie jest to fake: http://www.monova.org/details/3637990/C ... OM%7D.html
Teraz pozostaje czekać na napisy...
Awatar użytkownika
ouija

Postautor: Robert » 12 maja 2010, 10:15

z pewnością jest to wersja CAM czyli nakręcony film podczas seansu.. wiadomo jaka jakość. Trzeba poczekać jak wyjdzie na DVD wtedy będzie ten film z pewnością dostępny na brazylijskich forach. :) cierpliwości już zapowiadają DVD i Blue-Ray :)

„Jeśli dojdziesz do ładu z własnym wnętrzem, wówczas to, co zewnętrzne, samo się ułoży. Rzeczywistość pierwotna tkwi wewnątrz, a zewnętrzna jest wobec niej wtórna.„ Eckhart Tolle
Awatar użytkownika
Robert

Postautor: Robert » 17 maja 2010, 19:32

Poniżej przytaczam news zamieszczony na stronie http://www.chicoxavierofilme.com.br/ dotyczący filmu. Prosiłbym też Konrada albo kogoś kto potrafi o mniej wiecej przetłumaczenie news'a. Pi plus Drzwi wydaje mi się że niezły sukces odniósł ten film. Niecierpliwie czekam na wersję DVD :)

"Liderado pelo sucesso de Chico Xavier (Downtown/Sony), o cinema nacional já acumulou o total de 6,1 milhões de espectadores em 2010. Há seis semanas em cartaz, o filme de Daniel Filho já arrecadou R$ 28,1 milhões, e encabeça, à frente de Lula, o filho do Brasil (Downtown/ Europa) e Xuxa e o mistério de Feiurinha (PlayArte), a lista das maiores bilheterias de filmes nacionais do ano.

Além de Xuxa, mais dois filmes voltados para o público jovem ultrapassaram a marca de R$ 1,5 milhão e figuram hoje entre os cinco maiores sucessos nacionais do ano: High School Musical – O desafio, da Disney, e As melhores coisas do mundo (Warner), de Laís Bodanzky.

Em 2009, que teve o blockbuster Se eu fosse você 2 (Fox), o cinema nacional fechou o ano com público de 15,9 milhões e renda de R$ 131,4 milhões, com market share de 14,2%. Até o final de abril, o público dos filmes nacionais recuou em mais de 30% em relação ao mesmo período do ano passado. Mas ainda há espaço para recuperação, uma vez que muitas apostas estão programadas para o segundo semestre, como a comédia O bem amado (Disney), o filme espírita Nosso lar (Fox), Tropa de elite 2 (Zazen), e Aparecida, padroeira do Brasil (Paramount), entre outros."

„Jeśli dojdziesz do ładu z własnym wnętrzem, wówczas to, co zewnętrzne, samo się ułoży. Rzeczywistość pierwotna tkwi wewnątrz, a zewnętrzna jest wobec niej wtórna.„ Eckhart Tolle
Awatar użytkownika
Robert

Postautor: konrad » 17 maja 2010, 20:00

W skrócie chodzi o to, że film obejrzało już 6,1 miliona osób (z tego, co słyszałem jest na drugim miejscu po "Avatarze" :)), zarobił 28,1 miliona reali (czyli ok. 40 milionów złotych). Później wspominają o innych filmach brazylijskich... Z ciekawostek oczywiście zapowiadają film "Nosso Lar" (Nasz Dom) na podstawie książki Chico.

Wczoraj miałem okazję obejrzeć wreszcie ten film :) Oczywiście w wersji okrojonej, bo kręconej w kinie i muszę przyznać, że jest to naprawdę świetnie zrobione kino. Wciąga, wzrusza, czasem bawi :) Wydaje mi się jednak, że część osób z Polski może mieć problem ze zrozumieniem kilku wątków, które są przedstawione dość pobieżnie i ktoś, kto nie zna biografii Chico może mieć problem z wyłapaniem, o co chodzi. Ale to nie problem, bo właśnie zaczynam pisać obszerny artykuł o Chico, w którym kilka z tych wątków rozwinę :D Artykuł oczywiście w drugim numerze "Spirytyzmu".
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Robert » 17 maja 2010, 22:21

niewątpliwy sukces filmu=) na pewno dużo wniesie do rozwoju spirytyzmu w Brazylii i nakieruje na poprawną drogę wielu ludzi.

Awatar użytkownika
Robert

Postautor: cthulhu87 » 17 maja 2010, 22:23

Chciałbym, żeby ludzi w Polsce też nakierował :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: EwelinaW » 10 cze 2010, 12:34

Witam, chciałabym napisać o Chico Xavierze pracę na studia, zna ktoś może jakieś książki czy publikacje dotyczące jego osoby? Wiem, że film o jego życiu jest jeszcze raczej niedostępny, lecz może użytkownik, który miał o nim pisać artykuł w Spirityzmie już go skończył? Wielki dzięki za każdą odpowiedź. Pozdrawiam.
EwelinaW

Postautor: cthulhu87 » 10 cze 2010, 13:08

Jeśli chodzi o polskie publikacje, kilkanaście stron poświęcił mu Wojciech Chudziński w książce "Ten drugi w nas. Od objawień aniołów do malarstwa duchów", wydanej w 2008 roku. Trochę informacji znajdziesz też w "Opowieściach spirytystycznych" P. Grzybowskiego. Poza tym w pierwszym numerze "Spirytyzmu" zamieściliśmy przekaz otrzymany przez Xaviera pt. "Dziecko".
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: EwelinaW » 10 cze 2010, 14:00

Dzieki za informacje. Oczywiście licze również na innych forumowiczów.
EwelinaW

Postautor: Robert » 10 cze 2010, 16:24

również w internecie znajdziesz 3 pierwsze części przetłumaczonego wywiadu telewizyjnego =)

Awatar użytkownika
Robert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce