Wspólczesne media w Polsce(propozycja)

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Wspólczesne media w Polsce(propozycja)

Postautor: Mirek » 15 paź 2014, 09:33

Łukaszu gdy uzdrowiciel nie może leczyć bo mu prawo zabroniło, wtedy taka energia może, a nawet go zabija.
Przykladem niech tu będzie Bruno Gröning. Jak go nie znasz, to poczytaj sobie jego życiorys.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 000Lukas000 » 15 paź 2014, 09:45

To jest czysty przykład szarlatanerii co ty podajesz Mirku, zresztą każdy który leczy za pomocą energii powinien pamiętać żeby nie popaść w syndrom Boga. A powiedzenie klientowi by odstawił leki i wizyty u lekarza to brak zrozumienia tematu którym się zajmuje.

Człowiek składa się z trzech elementów nie z jednego, a energia czasami tylko ujawnia symptomy choroby by można było ją leczyć farmakologicznie.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 15 paź 2014, 11:19

A może to, co Ty uprawiasz, to szarlataneria? Wziąłeś to pod uwagę? Bruno nigdy nie popadał w syndrom Boga. Skąd u Ciebie się wzięły te oskarżenia?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Margerita » 15 paź 2014, 11:55

Bioterapeuta uważający się za Boga, czy też nakazujący odstawienie lekarstw to czysta szarlataneria.
Bioterapeuta mający czyste intencje nie przypisuje sobie żadnych zasług. Bioterapeuta jest sługą Boga i za jego pozwoleniem uzdrawia.
Czy pomiędzy bioterapeutom a energią miłości Boga występuje pośrednik ? - nie sprawdziłam, nie stwierdziłam, ale też nie twierdzę, że tak może być lub nie.
Często zastanawiałam się dlaczego musi być bioterapeuta, aby przekazać energię ludziom i przyszło mi na myśl to co ty Łukaszu napisałeś. Dla mnie bioterapeuta jest takim katalizatorem, aby dawkować energię, by nadmiar nie zrobił krzywdy. Kiedy człowiek nie jest przygotowany na dużą dawkę miłości może moralnie jej nie wytrzymać. Podam ci mój przykład. Kiedyś byłam przy biozabiegu kilkuletniego dziecka. Kiedy siedziałam obok niego w odległości jakieś pół metra ciągle kręciły mi się łzy w oczach i czułam wzruszenie. Pozwolono mi dotknąć aury tego dziecka. To co przeżyłam było dla mnie wielkim zaskoczeniem. Wypełniłam się wzruszeniem, miłością, dobrocią a łzy szczęścia polały mi się po policzkach. Nie mogłam długo badać jego aury, bo zachłystywałam się tą dobrocią, tą radością, najchętniej zostałabym w tej aurze. Dziecko to było otoczone taką cudowną aurę - pewnie przyszło z bardzo ważną misją, bądź jego rozwój był na niesamowitym poziomie. Czy bioterapeuta również potrzebuje także takiego katalizatora? Nigdy nie czułam pośrednictwa. Nigdy nie zastanawiałam się nad pośrednikiem, po prostu łączę się i tyle. Nie zaprzeczam, że tak może być.
Margerita

Postautor: Mirek » 15 paź 2014, 13:18

Tu chodziło o coś innego Małgosiu. Ówczesnym władzom Niemiec nie podobało się, że jeden człowiek może tyle dobra dawać dla tylu ludziom i tylu gromadzić wokół siebie. Szukali sposobu aby mu utrudniać życie na początku, by później całkowicie zabronić mu uzdrawiać.
Energia, którą ściągał jak odbiornik, nie mogąc być spożytkowana dla dobra ludzi unicestwiła tego człowieka wypalając mu wnętrzności. Próbowano ludziom wmawiać, że zmarł na nowotwór lecz sekcja zwłok wykazała zupełnie coś innego.
O sam bardzo cierpiał z nie możności pomagania innym. Uzdrawiał całkowici charytatywnie. Miał również taki dar, że potrafił swoją energię przekazać za pośrednictwem innej osoby by ją zaniosła osobie chorej do której nie mógł osobiści dotrzeć.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: konrad » 15 paź 2014, 17:09

Kilka kwestii co do płatnej medialności:

1) Spirytyzm nie zabrania niczego, a jedynie informuje o negatywnych skutkach i pewne rzeczy co najwyżej odradza. Do nich należy płatna medialność. Jeśli ktoś uważa, że założenie o pobieraniu pieniędzy jest błędne, może robić, co chce, ale zgadzam się w pełni z cthulhu87 - w takim przypadku powoływanie się tej osoby na spirytyzm jest po prostu nieuczciwe. Słowo spirytyzm stworzył Allan Kardec, więc jako spirytyści, którzy do niego nawiązują, możemy sobie trochę "uzurpować" prawo do tego słowa i wskazywać, gdy coś nie jest ze spirytyzmem zgodne. Czynimy to nie przez jakąś wewnętrzną dumę, ale po prostu dlatego, że spirytyzm pomaga ludziom, a gdy ktoś go nadużywa - tym ludziom szkodzi albo zniechęca tych, którzy chcieliby otrzymać pomoc.

2) Zbyszek napisał coś istotnego - medium jest narzędziem. Oznacza to, że w całym procesie odgrywa drugorzędną rolę. Procesem przekazywania wiadomości, leczenia itp. kieruje duch. A Duchy wyższe nie chcą pieniędzy. Jeżeli medium w tym przypadku chce otrzymywać zapłatę, to moim zdaniem świadczy to o niezrozumieniu swojej roli w procesie. Owszem, każdy chce być ważny, ale akurat bycie medium to raczej droga, w której musimy nauczyć się pokory. Tak, jak pisałem już wielokrotnie, pobieranie pieniędzy kończy się tym, że Duchy wyższe się odsuwają od medium. Wówczas albo traci ono swe umiejętności, albo staje się narzędziem Duchów mniej rozwiniętych. Jeżeli ktoś uważa, że należy pobierać pieniądze, musi odpowiedzieć sobie na pytanie - jak zapewnię sobie wsparcie Duchów wyższych. Bez tego wsparcia praca jako medium jest jałowa.

3) Należy odróżnić: bioenergoterapeutę, który pracuje ze swoją energią i nie "miesza" w leczenie duchów, od medium leczącego, który w leczeniu wykorzystuje fluidy płynące od duchów. Rola tego drugiego jest pomocnicza i uzależniona od duchów, więc powinno ono działać bez pobierania opłat (patrz punkt 1 i 2). Bioenergoterapeuta z kolei jest zależny od siebie samego, więc jeśli chce pobierać pieniądze za swoją pracę, to już jego decyzja. Pytanie tylko, czy najlepsi bioenergoterapeuci nie są właśnie mediami leczącymi.

4) Najważniejsza we wszystkim jest intencja - jeśli ktoś ma rzeczywiście dobre intencje, sytuacja wygląda inaczej. Ale szczerze powiem, że jak widzę te np. anglosaskie media, które pławią się w luksusie, obwieszają diamentami, to wątpię, by ich jedynym bodźcem była chęć niesienia pomocy innym. To biznes, ale o tyle obrzydliwy, że prowadzony kosztem cierpiących ludzi.

5) Pamiętajmy, że dobry zawód to taki, który umożliwi nam zdobycie stabilnego źródła dochodu. Co ma zrobić płatne medium, które na 5 miesięcy straci swoje zdolności w zupełnie przez siebie niekontrolowany sposób? To zdarza się nader często, więc nie ignorowałbym tego pytania. Ma dwa wyjścia: 1) zmieni zawód; 2) będzie oszukiwać ludzi.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 15 paź 2014, 17:16

Ad.5 Może jeszcze na 5 miesięcy zostać bezrobotnym ;)
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 000Lukas000 » 15 paź 2014, 22:37

"Energia, którą ściągał jak odbiornik, nie mogąc być spożytkowana dla dobra ludzi unicestwiła tego człowieka wypalając mu wnętrzności."

Dobre drzewo nie może wydawać złych owoców. Energia lecząca nie może spalić wnętrzności.
Bo albo jest to energia Bio, która nigdy nie będzie ponad miarę możliwą do zmagazynowania, albo energia uniwersalna, która jest odpowiednio modyfikowana i płynie do momentu aż jest potrzebna.

I tym stwierdzeniem kończę mój udział w tej dyskusji. ;)
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 16 paź 2014, 06:12

Jeszcze o wielu rzeczach Łukaszu nie wiesz. Może wolontariat otworzy Ci oczy i zobaczysz, że spora liczba chorych sama wywołała swoje choroby.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Margerita » 16 paź 2014, 09:51

Konradzie w księdze mediów wyraźnie jest wskazany brak rozróżnienia mediów leczących własnych fluidem i korzystających z fluidu Duchów.
Księga mediów str 241 "Czy myślisz, że Duchy oddziałują tylko na ludzi, którzy w nie wierzą? Ci, którzy magnetyzują z dobrych pobudek, są wspierani przez dobre Duchy. Każdy pragnący dobra człowiek nieświadomie przywołuje dobre Duchy - podobnie jak pragnienie zła i działanie w złych intencjach przywołuje Duchy złe." P

Przy czym w tej księdze nie ma rozróżnienia pomiędzy medium leczącym a magnetyzerem "Czy ludzi obdarzonych siłą magnetyczną można uważać za pewien rodzaj mediów? odpowiedź: Niewątpliwie. Pytanie: Medium jednak jest pośrednikiem między Duchami a ludźmi. Czy nie wydaje się więc, że magnetyzer, czerpiąc moc z siebie samego nie stanowi pośrednika żadnej innej siły? odpowiedź: To błąd. Niewątpliwie źródłem siły magnetycznej jest człowiek, wzrasta ona jednak dzięki współpracy wezwanych na pomoc Duchów."

Co do odpłatności mediów leczących Księga mediów str 422 : "Medium, które do odpłatnego wykorzystywania swych zdolności w niezwykle poważnym i pożytecznym celu zmusza fakt, że na nic innego nie pozostaje mu już czasu, nie można stawiać na równi z medium, które z premedytacją postanowiłoby w ten właśnie sposób zarabiać na chleb. Odpowiednio do motywacji i celu, Duchy mogą więc kogoś skazać, uniewinnić czy ułaskawić. Oceniają bowiem intencję, a nie okoliczności materialne."

W księdze mediów w rozdziale omawiającym czasową utratę zdolności nie podano odpłatności jako przyczynę, lecz jaki użytek się robi z tych zdolności, czy dla zabawy, czy też dla celów ambicjonalnych, albo gdy odmawia się ujawnienia przekazów.

Zgodnie z powyższymi cytatami bioterapeuta wykonujący odpłatnie zabiegi uzdrawiania może nazywać siebie spirytystą.

Mirku dzięki za info, poczytam sobie o Bruno.
Ja także uważam, że wielu ludzi wywołuje sobie samemu choroby ... najczęściej negatywnymi myślami, uczynkami......itd.
Margerita

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce