Uniwersytet spirytystyczny

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Uniwersytet spirytystyczny

Postautor: Melys » 23 gru 2010, 21:24

SUPER .... uwielbiam się uczyć. A tym bardziej tak ciekawych zagadnień.
Panowie macie wielllką wiedzę chętnie spiję ja z was. :twisted:
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 23 gru 2010, 22:36

Czy mógłby ktoś to wszystko szczegółowo przybliżyć od strony technicznej,bo to jest to,czego sie boję :oops:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Sebastian » 24 gru 2010, 23:55

Ok, przeczytałem zaległości (czyli tak od 7 strony tego tematu xD).

- prowadzenie czatu głosowego

Wow, ambitnie. Cały czas byłem nastawiony na zwyczajny chat tekstowy ^^

ale może dobrym pomysłem byłoby dokoptowanie jednej lub dwóch osób z PTSS, które czują się na siłach, by coś takiego np. w czasie mojej nieobecności poprowadzić.

Dokładnie, tym bardziej, że może się zdarzyć i tak, że trafi się grupa napalonych początkujących, którzy mogą bombardować pytaniami etc. etc. I tak głupio zrzucać to wszystko na jedną osobę ^^

Co do godziny, myślę, że najlepiej ustalić jakąś godzinę wieczorną, bo wtedy każdy ma chwilę spokoju.

Też tak uważam.

Nie martw się. Jeśli udało Ci się zarejestrować na naszym forum, to powinnaś być w stanie poradzić sobie z podłączeniem się do szkolenia... W razie czego na pierwszych zajęciach zrobimy test i sprawdzimy, czy wszystkim wszystko działa.

Poza tym sądzę, że można zrobić "samouczek" zawierający zrzuty ekranu typu "a teraz kliknij na ten guzik i wpisz swój nick", tak, aby nikt nie miał żadnych wątpliwości :) Przydaje się.

Myślę, że na pewno uda się ustalić jakąś godzinę, która wszystkim będzie pasowała.

Ewentualnie jeśli miałoby być kilku nauczycieli to tak jakby dwa kursy równolegle prowadzić w dwóch różnych porach tak, aby każdy się wyrobił, hm? Bo zawsze komuś nie będzie termin pasował no i czasami pewnie będzie tak, że coś może danej osobie akurat "wypaść" (co tyczy się również samych wykładowców xD).

Co Wy na to?

Jeja, jeja, ja już się bardzo cieszę :D

Czy środa 29 grudnia o godz. 21:00 będzie dobrym terminem na pierwsze spotkanie Uniwersytetu Spirytystycznego?

Ja postaram się być :) Już sobie zapisałem w kalendarzyku. Gwoli ścisłości jest to dzień różnorodności biologicznej xD

1) Kurs podstawowy składający się z trzech tomów, będący de facto analizą podstaw spirytyzmu i Księgi Duchów
2) Kurs rozwoju mediumicznego (dwa tomy)

Co kryje się pod pojęciem "tom"? xD

Mi marzy się stworzenie w przyszłości prawdziwego uniwersytetu spirytystycznego

Taak, też o tym często myślę... że fajnie by było, gdyby powstał taki ośrodek spirytystyczny z salami na wykłady, księgarnią itp. itd. ^^'

Dobrym pomysłem będzie też rozreklamowanie naszego kursu na Facebooku i portalu.

Ja mogę pocztą pantoflową pościągać całkiem sporą grupkę osób. Nie wiem tylko jak to z frekwencją wyniesie w przyszłości.

Ja mam jeszcze tylko jedno pytanie: przewidziane są jakieś dyplomy? :D :D :D
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 25 gru 2010, 10:09

Sebastian pisze:Co kryje się pod pojęciem "tom"? xD

Tom, czyli książka. Każdy z tych kursów wydany jest w formie książkowej, ale ponieważ jest tego dużo, podzielono to na kilka książek.

Sebastian pisze:Ja mam jeszcze tylko jedno pytanie: przewidziane są jakieś dyplomy?

Myślę, że nie. Dyplom mógłby prowadzić do nadużyć. Np. jakaś osoba chciałaby go używać, by np. uwiarygodnić prowadzony przez siebie gabinet "mediumiczny" itp. Myślę, że sama satysfakcja z ukończenia kursu, będzie lepsza niż dyplom. Oczywiście w naszym archiwum będzie odnotowywane, kto ukończył dany moduł. Dzięki temu będziemy wiedzieli, kto może podejść do kolejnego i ewentualnie, kto będzie mógł prowadzić podobny kurs np. w swoim mieście pod patronatem PTSS.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 27 gru 2010, 00:29

No to jak? Jakieś wstępne ustalenia? W sensie "potwierdzenia" daty i godziny?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Ewa Fortuna » 27 gru 2010, 10:37

A ja mam pytanie o czym bedzie ten kurs,czego sie nauczymy,o czym dowiemy....
Czy omawiane bedą tylko ksiażki i dyskusja o nich?
Jakis plan kursu jakis zarys co bedzie w punkcikach ;) plissss...?
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: konrad » 27 gru 2010, 11:43

Dziś wieczorem potwierdzę dokładnie termin i podam link.

Co do samego kursu i jego tematów - będziemy omawiali to dokładnie w środę na tym spotkaniu online. Generalnie pierwsza część kursu opiera się na analizie Księgi Duchów, która jest dziełem na tyle złożonym, że nawet ja cały czas się czegoś nowego z niej dowiaduję. Moje wyobrażenie jest więc takie, że będziemy na każdym spotkaniu analizować każdy z tematów - najpierw ja w kilku słowach go przedstawię, a potem przejdziemy do dyskusji, omawiania wszelkich niejasności.

Co do tematów, to zaczniemy od tego, czym jest spirytyzm, jak powstał, potem przejdziemy do kolejnych części Księgi Duchów, czyli omówimy ideę Boga z punktu widzenia spirytyzmu, elementy wszechświata, to, czym są Duchy, jakie są ich rodzaje, jak wygląda życie Duchów, by przejść do omawiania poszczególnych praw rządzących wszechświatem, doskonale opisanych w dziele Kardeca - tu oczywiście jest sporo miejsca na omawianie sytuacji Duchów (np. w przypadku omawiania prawa zniszczenia jest miejsce, by porozmawiać o sytuacji morderców w zaświatach, o przyczynach i sensie wojen itp.) Z pewnością kurs bardzo się przyda tym, którzy Księgi Duchów w ogóle nie znają, ale jestem również przekonany, że ci, którzy tę książkę czytali już nawet po kilka razy, sporo się dowiedzą.

Na pierwszym etapie kursu będziemy zajmować się teorią. Wszelkie sprawy bardziej praktyczne będą omawiane dopiero w kolejnych modułach i wtedy każdy będzie mógł ewentualnie przejść do ćwiczeń itp.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Ewa Fortuna » 27 gru 2010, 13:55

Ok wielkie dzieki ;)
Zaczęłam czytać Księge Duchów i jestem dopiero na początku. Do srody jeszcze cos doczytam,ale na pewno nie zdążę przeczytać calej. :roll: Chociaz jak bardzo sie sprężę?
Dzieki.
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: Viridi » 27 gru 2010, 20:52

Ja też jestem kursem zainteresowana :)
Viridi

Postautor: Voldo » 28 gru 2010, 03:09

konrad pisze:Dziś wieczorem potwierdzę dokładnie termin i podam link.

Konradzie, nie wywiązałeś się z umowy ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce