Mięso in vitro

Rozwój nauki, naukowe ciekawostki, pseudo i paranauki. Sprytne i ciekawe rzeczy, badania i doswiadczenia.. Pisz o swoich zainteresowaniach.

Re: Mięso in vitro

Postautor: cthulhu87 » 05 lis 2015, 09:19

Zastanawia mnie w kontekście tej dyskusji, dlaczego mimowolnie zakładamy, że coś co jest nienaturalne musi być w jakiś sposób złe, nieetyczne czy - w najlepszym razie - niewłaściwe?

W końcu cała historia ludzkiej cywilizacji to próba ucieczki bądź uniezależnienia się od natury. Zwróćmy uwagę na kilka bardzo podstawowych faktów: Stworzenie rolnictwa wywróciło ekosystem do góry nogami; rozwój medycyny uratował miliony istot, które w warunkach "naturalnych" musiałyby umrzeć; stworzenie kultury słowa pisanego umożliwiło przekazywanie informacji pozagenetycznej nawet między odległymi pokoleniami... skonstruowanie samolotu umożliwiło szybkie, międzykontynentalne podróże powietrzne (a przecież natura nie obdarzyła człowieka skrzydłami, jego struktura anatomiczna też nie jest dostosowana do latania).... No i pytanie: czy Europejczyk ma prawo uprawiać i jeść paprykę czy kartofle, skoro są to gatunki przywleczone do Europy zaledwie kilkaset lat temu i nigdy wcześniej tu nie występowały? Czy nie jest to nazbyt duża ingerencja w naturę? :D przykłady można mnożyć.

A może boimy się zwykle tego, co słabo znamy i do czego jeszcze nie zdążyliśmy się przyzwyczaić? Niektórzy chłopi przed stu laty bali się używania machin rolniczych i wybierali metody uprawy ziemi tradycyjne, tylko dlatego, że tak robili ich dziadowie i pradziadowie.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 05 lis 2015, 09:28

I nastaną czasy kiedy zamiast jeść cokolwiek będziesz łykał tabletki :) [zęby nie będą się niszczyć, nie przejesz się, żołądek i jelita nie będą cierpieć - same pozytywy :P ]

I W ŻYCIU NIE ZREZYGNUJĘ Z CZEKOLADY!!! Za resztę mogę jeść sztuczne zamienniki :D
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 05 lis 2015, 09:31

Xsenia pisze:I nastaną czasy kiedy zamiast jeść cokolwiek będziesz łykał tabletki :) [zęby nie będą się niszczyć, nie przejesz się, żołądek i jelita nie będą cierpieć - same pozytywy :P ]

Gdyby wymyślono takie genialne tabletki to chyba byłyby zbawieniem dla ludzkości :)
Obiektywnie rzecz ujmując: co byłoby złego w takich tabletkach, skoro wymienione "nieszczęścia" (zęby się niszczą, przejadamy się, żołądek i jelita cierpią) można by wyeliminować?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 05 lis 2015, 12:24

cthulhu87 pisze:Obiektywnie rzecz ujmując: co byłoby złego w takich tabletkach, skoro wymienione "nieszczęścia" (zęby się niszczą, przejadamy się, żołądek i jelita cierpią) można by wyeliminować?

No właśnie :D I można by nawet alarm w telefonie nastawić "Weź pigułkę, weź pigułkę" :lol: :lol:
I dodam jeszcze więcej pozytywów: ponieważ człowiek by się nie przejadał, to nie miałby nadwagi, to serce nie byłoby aż tak obciążone, nogi też nie, a więc i mięśnie nie musiałyby wykonywać aż tak ciężkiej pracy. Czyli... pozytywny dla całego organizmu :)

A że kubki smakowe po kilku wiekach by zanikły, to przecież dobrze, bo i pokusy kubków smakowych też by zanikły. :P
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 05 lis 2015, 13:04

Xsenia pisze:A że kubki smakowe po kilku wiekach by zanikły, to przecież dobrze, bo i pokusy kubków smakowych też by zanikły. :P

No... myślę, że skoro taka piguła załatwiłaby te wszystkie sprawy to i problem kubków smakowych też by rozwiązała ;)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 05 lis 2015, 16:03

Podobną pigułkę mamy już obecnie. Wystarczy obejrzeć jeden blok reklamowy. Strzykacię w krzyżu? Weź pigułkę. Boli cię głowa? Weź pigułkę. Masz refluks? Weź pigułkę. Czy dzięki temu zniknął ból z naszego życia?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 05 lis 2015, 21:13

tabletki nie zastapia smaku potraw...wkoncu jedzenie to wielka przyjemnosc...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 05 lis 2015, 21:25

I źródło informacji dla duszy i ciala, gdy jest konsumowane zaraz po sporządzeniu.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 05 lis 2015, 22:11

Nikita pisze:tabletki nie zastapia smaku potraw...wkoncu jedzenie to wielka przyjemnosc...

Jeśli miałyby przez jedzenie tabletek przeżyć większość zwierząt i nawet rośliny by nie cierpiały, to czy nie warto by było sie poświęcić? :)
Skoro mamy rezygnować dla "wyższych idei" z seksu, to dlaczego nie z jedzenia?
Jeśli mamy zabijać naszą cielesność w imię duchowości i rozwoju duchowego, to dlaczego nie zacząć od łykania tabletek zamiast jedzenia? :twisted:

I zwierzątka by odetchnęły, i ziemia mniej eksploatowana by odetchnęła :D Same pozytywy.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 05 lis 2015, 22:40

Xseniu, to przecież iluzja. Aby zwierzęta i rośliny nie cierpialy, my mamy cierpieć? Przecież to zamknięte koło.
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nauka