danut pisze:cthulhu87 - Jasne , że są, nie wiem czy nazywają siebie spirytystami, czy inaczej, ale wiem ze gdy cokolwiek chciałabym napisać, objaśnić w oparciu o nową wiedzę to spotykam się - ale Kardec tego nie powiedział, więc nie mam racji. Ciebie nie zdenerwowały by czyjeś takie twierdzenia? Proszę i wyzej już masz odpowiedź. Jak nie zgadam sie z Kardecem, to co tu robię?
danut pisze:Spirytyzm to nie religia! Pojmij wreszcie Mirku!
Casandra pisze:Danut nie zawsze wszyscy będą się z Tobą zgadzać, wierzę, że to rozumiesz. Myślę, że aby dyskusja mogła być wartościowa lepiej aby było w niej więcej argumentów niż negatywnych emocji. U Ciebie jest tych drugich bardzo dużo. Kardec może Ci się wydawać przestarzały a jego zwolennicy "denerwujący", jednak wiele osób w jego przekazach widzi coś ponadczasowego. Warto być dobrym i szanować innych ludzi - ten przekaz jest bardzo wartościowy. Jeśli ludzie czytając go zdobywają motywację do poprawy moralnej a także pocieszenie. ..to czy jest to złe?
danut pisze:Czy, gdy ktoś pomimo, ze sprawi mi dużą radość obiecując złote góry, zapewniając mnie o swojej lojalności i miłości w chwili, gdy będę go naprawdę potrzebować okaże się kłamcą i się mnie wyprze będzie moim przyjacielem? W tym temacie naszych z Krisem argumentów padło tu bardzo dużo a od wyznawców Kardeca tylko pytania i zarzuty, więc bądźmy w swoich osądach sprawiedliwi.

danut pisze:Wiecie co najbardziej mnie smuci u nauczycieli duchowych? Właśnie nauczanie. Zastanówcie się czy w wielu przypadkach nie wygląda ono wprost tak - "Uczył Marcin Marcina , a sam..... " i staje się śmieszne nie przynosząc żadnego pożytku.

Pawełek pisze:danut pisze:Wiecie co najbardziej mnie smuci u nauczycieli duchowych? Właśnie nauczanie. Zastanówcie się czy w wielu przypadkach nie wygląda ono wprost tak - "Uczył Marcin Marcina , a sam..... " i staje się śmieszne nie przynosząc żadnego pożytku.
danut, nauczanie ducha nie jest takie proste jak matematyka czy fizyka w szkole polegająca na zrozumieniu definicji, nauczeniu się wzorów na pamięć i stosowaniu ich w życiu. To nie jest takie "hop siup", a wielu ludzi jest niecierpliwych w tych czasach, chcą od razu efektów. Jeszcze brakuje jakiegoś poradnika "10 lekcji do zostania oświeconym! - Promocja!".
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości