Budowa zaświatów i odprowadzanie dusz miłością.

Rozwój nauki, naukowe ciekawostki, pseudo i paranauki. Sprytne i ciekawe rzeczy, badania i doswiadczenia.. Pisz o swoich zainteresowaniach.

Re: Budowa zaświatów i odprowadzanie dusz miłością.

Postautor: Arronax » 10 gru 2015, 22:07

Myślę, że to wiesz. Tym się różnimy. Ty masz pewność, ja mogę wzmacniać swoją wiarę.
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: danut » 10 gru 2015, 22:24

Arronax pisze:Myślę, że to wiesz. Tym się różnimy. Ty masz pewność, ja mogę wzmacniać swoją wiarę.

Niekoniecznie wiarę, to już zaczyna być powoli dostrzegane przez naukę. Zobaczcie jak ruszyła machina w ostatnim czasie, myślicie ze nie ma to związku z fizyką kwantową i operowaniem informacją? Zaczyna się zaglądać w ludzką świadomość, trwają prace nad możliwością wykorzystania w sądownictwie scen z zaistniałych zdarzeń z pamięci ludzkiego umysłu i przegrania ich na ekran monitora, Hawking porozumiewa się z nami już od dawna przez specjalny syntezator. Trwają także prace nad reakcją odbiorników i komputerów poruszanych tylko naszą myślą. Ruszyła lawina.
danut

Postautor: Achill » 10 gru 2015, 23:09

wybacz Danut ale syntezator Hawkinga a wykorzystywanie świadomości w nauce czy sterowaniu elektoniką... to dwie osobne kwestie, dodam, że bardzo odelgłe. Jedno się opiera na czynnościach mechanicznych, drugie... na nie wiadomo czym. ;)
Nie nastawiałbym się na jakies wspaniale wyniki i osiagniecia w ciągu najbliższych stu lat. nie dożyjemy czasów kiedy będziesz mogła odebrać telefon samą, czystą nie skalaną pracą fizyczną myślą.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 10 gru 2015, 23:22

Tak syntezator to nie nowość, to program przekształcający tekst pisany na ludzką mowę o prawdziwym brzmieniu z wykorzystaniem nagranych wcześniej próbek ludzkiego głosu, dość prosty i już szeroko wykorzystywany. Ale od niego się zaczęło i spójrz jak w szybkim tempie posuwa się naprzód. To wszystko to elektronika i informatyka w oparciu o nową fizykę. Zarządzanie informacją. Myślę, ze dożyjemy wprost szokujących odkryć, przynajmniej Ty, ja może nie. Oj i zapomniałam o protezach sterowanych odpowiednio modelowanymi falami mózgowymi odczytywanymi przez czujnik w protezie. Nie takie to odległe czasy Achill. Zachodzi tylko pytanie co dalej z ludzką duszą, bo tylko nie ma widoku na to, by ją w laboratorium odtworzyć potrafiono mimo wielu usilnych prób. Skoro nie ma takiej możliwości, to znowu mamy oddziaływanie innego mechanizmu - manipulacji i tym sposobem ludzie sami od siebie stają się marionetkami elektroniki i zmierzają do samozagłady, wyzbywają się powoli pochłonięci materializmem, wygodnictwem, żądzami i poddaniem się im najwyższych wartości i uczuć i cyborgi niedługo mogą mieć władzę nad nami, jest takie niebezpieczeństwo.
danut

Postautor: Casandra » 11 gru 2015, 00:28

Danut przeczytałam na spokojnie nasze posty i doszłam do jednego wniosku, otóż mam wrażenie, że zostałam wrzucona do jednego wora z osobami, z którymi miałaś starcia w innych postach. Ja nie zadawałam swoich pytań po to, by się kłócić, ale by czegoś się dowiedzieć. Uważam, że nie potraktowalas mnie zbyt miło, mimo, że jak do tej pory zauważ, że moim celem nie było ocenianie Cię a tylko rozmowa. Piszesz, że jesteś już zmęczona tym. Rozumiem, że masz na myśli ataki na swoją osobę i swoje poglądy. Ja tylko chciałam je poznać. Nie mieszkałam się jak do tej pory do Twoich dyskusji, wiec nie wiem czym sobie zasłużyłam na Twoja niechęć. Wierzę, że jak na spokojnie podejdzie do tematu i jeszcze raz przeczytasz moje posty to zauważysz różnice w tym czym są, a jak zostały przez Ciebie odebrane. Pozdrawiam i uwierz mi, że jest mi przykro, że tak potoczyła się nasza rozmowa.
Stworzyłeś Panie tyle krętych dróg, pozwól mi proszę dostrzegać też Twe drogowskazy.
Awatar użytkownika
Casandra

Postautor: Achill » 11 gru 2015, 01:52

danut pisze:Tak syntezator to nie nowość, to program przekształcający tekst pisany na ludzką mowę o prawdziwym brzmieniu z wykorzystaniem nagranych wcześniej próbek ludzkiego głosu, dość prosty i już szeroko wykorzystywany.

Przeraża mnie Twoja zdolnośc do odwracania kota ogonem. pisalas o konketnym przypadku syntezatora Hawkinsa w poscie w których tak zachwalałas rozwój badań nad świadomością. Szkoda że nie dostrzegasz jak bardzo zostały nagiete tam fakty.
syntezator ów odbiera syngały czysto mechaniczne.
Ale od niego się zaczęło i spójrz jak w szybkim tempie posuwa się naprzód. To wszystko to elektronika i informatyka w oparciu o nową fizykę.

Jakieś przykłady jakie to nowo poznawane prawa fizyki maja zastosowanie w architekturze informatycznej?
Bo wedle mojej wiedzy nie zmieniło się zbytnio nic od przeszło półwiecza w tym temacie - zmieniają się tylko parametry - zasada działania pozostaje ta sama.
Zarządzanie informacją. Myślę, ze dożyjemy wprost szokujących odkryć, przynajmniej Ty, ja może nie. Oj i zapomniałam o protezach sterowanych odpowiednio modelowanymi falami mózgowymi odczytywanymi przez czujnik w protezie.

czujnik w protezie odczytujący fale mózgowe. - a ja slyszalem ze nie chodzi o fale mózgowe a o reakcję mieśni na owe. gdyby było tak jak mówisz można by proteza sterowac i bez mocowania do nogi czy ręki ;)
Zachodzi tylko pytanie co dalej z ludzką duszą, bo tylko nie ma widoku na to, by ją w laboratorium odtworzyć potrafiono mimo wielu usilnych prób.

nie odtworzono również samodzielnej świadomości, czy inteligencji.
Skoro nie ma takiej możliwości, to znowu mamy oddziaływanie innego mechanizmu - manipulacji i tym sposobem ludzie sami od siebie stają się marionetkami elektroniki i zmierzają do samozagłady, wyzbywają się powoli pochłonięci materializmem, wygodnictwem, żądzami i poddaniem się im najwyższych wartości i uczuć i cyborgi niedługo mogą mieć władzę nad nami, jest takie niebezpieczeństwo.

nie rozumiem tego rozumowania. nauka nie jest zero jedynkowa. w nauce wyniki przyjmują jedną z trzech wartości - prawda, fałsz, brak danych.
przy czym brak danych nie jest równoznaczny z fałszem. ;)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Arronax » 11 gru 2015, 09:08

Pytanie rowniez czy po smierci w wyniku opuszczenia formy fizycznej bedziemy soba, czy zmienimy sie na tyle by mowic o nas jak o zupelnie innej osobie, skoro jest tyle odbic, kopii idp ...
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: danut » 11 gru 2015, 11:06

Casandro odpowiedziałam na wszystkie Twoje pytania, skoro czytałaś ten temat na spokojnie, musiałaś to zauważyć. Odpowiedź, ze jestem tym zmęczona odnosiła się do uwagi admina, że wciąż wałkujemy to samo. I taka jest prawda. To bezproduktywne rozmowy nie wiadomo o czym. Podobnie jak wyżej w poście Achila. Achill informatyka kwantowa to dziedzina nauki łącząca informatykę z mechaniką kwantową zajmująca się wykorzystywaniem układów kwantowych do obróbki i przesyłania informacji, jednostką informacji jest kubit. a mierząc wartość kubitu oznacza się go właśnie wynikiem 0 lub 1 , ale nie ciągamy tego tematu bo ani ty ani ja nie poradzimy sobie z nim w sposób prawidłowy, bo nie jesteśmy specjalistami od tej dziedziny nauki, więc po co zadajesz te dziwne pytania. Aha! Tylko jedno, komputer kwantowy ma inne właściwości niż komputer klasyczny. Mamy do czynienia z obróbka informacji, a ta jest niezaprzeczalnie powiązana ze świadomością, o której właśnie piszemy w tym temacie. I dodam jeszcze, że czipy i operacje naczyniowe w radiologii zabiegowej sterowane komputerowo są już faktem, czipy i protezy z czipami odczytującymi fale mózgowe i reagującymi na polecenia - też.. Pisałam tylko o nowościach w nauce, które są szokujące. http://wyborcza.pl/1,75400,17506542,Fal ... nieju.html
danut

Postautor: Kris » 11 gru 2015, 11:13

Xsenia i gdzie w tym cytacie jest że nie wolno tego robi? :)
Mnie chodziło o to że odkryciem jest coś nowego.

Co do przyszłosci to danut ma więcej racji niż sama sobie z tego zdaje sprawę, bo nie zerknęła na jeden temat.
Są nim nazwijmy to nadal ufo.
Czasem skanuję to coś i kilka razy okazało się że są z przyszłości i to tej nieodległej.
Jak myślicie z ilu lat do przodu?
Nie ma rzeczy nie możliwych, poza tym wszystko jest możliwe.
Kris

Postautor: danut » 11 gru 2015, 11:21

Arronax pisze:Pytanie rowniez czy po smierci w wyniku opuszczenia formy fizycznej bedziemy soba, czy zmienimy sie na tyle by mowic o nas jak o zupelnie innej osobie, skoro jest tyle odbic, kopii idp ...

Nie będziemy tylko sobą. Zauważyłam, że wchodząc w rzeczywistość z dodatkowym wymiarem mamy również poszerzoną świadomość, bardzo ważne! - mamy ogląd w czasie na spotykające nas tutaj sytuacje i widzimy ich konsekwencje rozciągające się na przyszłość. W innym hologramie powinniśmy prowadzić inne życie tworząc tam inne sekwencje wydarzeń, które również docierają do jądra wyższej naszej świadomości i poszerzając ją o nie. My tutaj jesteśmy tylko jego częścią i ze świadomością cząstkową.
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nauka