Najczystszy z Duchów ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Najczystszy z Duchów ?

Postautor: Xsenia » 10 lis 2015, 11:11

Wiatr1000 pisze:Wiele definicji wychodzi z naszego subiektywnego spojrzenia naszego Ego.

Wydaje mi się, że Wiatr ma tutaj rację. Nie można oceniać innych ludzi, czy są najczystszymi, czy najbrudniejszymi duszami, bo to zależy od naszych własnych wartości i moralności. Dla kogoś będzie Jezus najczystszym, a dla innych budda. I nie da się tego pogodzić, bo racje mogą mieć albo jedni, albo drudzy, albo nikt :)
Pytanie jest wiec dla mnie bez prawidłowej odpowiedzi.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 10 lis 2015, 21:00

Ja od siebie dodam, że da się jednak na to pytanie odpowiedzieć, lecz trzeba by uwierzyć w moralność człowieka.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Wiatr1000 » 15 lis 2015, 12:35

Xsenia pisze:
Wiatr1000 pisze:Wiele definicji wychodzi z naszego subiektywnego spojrzenia naszego Ego.

Wydaje mi się, że Wiatr ma tutaj rację. Nie można oceniać innych ludzi, czy są najczystszymi, czy najbrudniejszymi duszami, bo to zależy od naszych własnych wartości i moralności. Dla kogoś będzie Jezus najczystszym, a dla innych budda. I nie da się tego pogodzić, bo racje mogą mieć albo jedni, albo drudzy, albo nikt :)
Pytanie jest wiec dla mnie bez prawidłowej odpowiedzi.

Xseniu tu mi chodziło też o to, że Jezus wśród swoich może być najmniej czystszy, a tylko dla nas, którzy jesteśmy z tą czystością wewnętrzną poniżej Jego jest dla nas najczystszy. To jest subiektywne spojrzenie na świat i czystość dusz.

Tym bardziej jeśli prawdą jest, że wybieramy swoje życie przed reinkarnacją oraz to jak ma wyglądać, to też wybieramy etapy, które według niektórych lub nawet większość będą nieczyste. Z poziomu duszy mogą te doświadczenia być jak zabawa, gra komputerowa i tylko dla nas żyjących w tym świecie jawić się jako coś ważnego. My przed specjalnie mogliśmy wybrać życie bycia złym, ale jako coś do poznania niż samo w sobie stanie się złym.
Wiatr1000

Postautor: Hansel » 12 gru 2015, 12:23

Nikita pisze:Mahawira
Dla mnie on jest mocno podejrzany skoro pod koniec życia sam się zagłodził na śmierć...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: gaba75 » 12 gru 2015, 13:47

gaba75

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi