Ewolucja duszy..

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Ewolucja duszy..

Postautor: Nikita » 04 gru 2014, 21:29

Ostatnio sie zastanawiam nad ewolucja duszy .....Wydaje mi sie, ze ten okres dzieciecy byl bardzo szczesliwy. Ziemia sprzed tysiecy lat byla miejscem szczesliwym. Ludzie zyli w zgodzie z natura. I wcale nie byli tacy glupi i tacy prymitywni jak to sie mowi. Mieli swoje wierzenia, znali sie na roslinach, wiedzieli jakie rosliny sa lecznicze itd. Szanowali Matke Ziemie. Nie eksploatowali jej w nadmiarze. Dziekowali Matce Ziemi i duchom Natury za wszytsko. A teraz? Wyzysk, zniszczenia i brak szacunku dla zycia.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Re: Ewolucja duszy..

Postautor: Krzysztoff » 04 gru 2014, 22:47

ciężko powiedzieć jak było
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: światowid » 04 gru 2014, 23:04

Nikita..

Pięknie napisane..

Zatraciliśmy to..
szkoda wielka że wiara i wiedza naszych przodków została zdeptana.
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: Obserwator » 04 gru 2014, 23:20

Mam wrażenie, że ludy prymitywe w dalekiej przeszłości nie żyły w zgodzie ze sobą. Prowadziły walki o terytrium, składały ofiary rytualne, czasami w grę wchodził kanibalizm. Głównym konkurentem człowieka był człowiek, tyle tylko że wojny polegały wtedy na starciu się dwu band ludzi z prymitywnymi narzędziami w dłoniach. Generalnie dużo zależało od klimatu bo im trudniejsze warunki, tym większa rywalizacja.

Co nie znaczy oczywiście że traktuję obecną cywilizację jako oazę postępu i sprawiedliwości ;) :)
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 05 gru 2014, 08:06

A ja mam wrażenie, że to my jesteśmy ludem prymitywnym w porównaniu do tego co było parę tysięcy lat temu.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Arronax » 05 gru 2014, 08:39

Do końca nie wiemy co było. Są różne przekazy, wiele rzeczy jeszcze nie wiemy, ciężko to ustalić ale warto drążyć :) .
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: Krzysztoff » 05 gru 2014, 12:26

wiemy na pewno że w czasach starożytnych cywilizacji różowo nie było ; wyzysk, niewolnictwo , eksploatacja środowiska, okrutne prawa, krwawe wojny - to było na porządku dziennym. Nie sądzę żeby wcześniej miało być jakoś dużo lepiej ... no bo niby z jakiego powodu ? chyba że cofniemy się do epoki kamiennej gdzie funkcjonowały małe grupy koczownicze

takie pomysły jak - dążenie do pewnej sprawiedliwości społecznej , wyrównywanie poziomu materialnego , równa prawa społeczne, powszechne potępianie wojny, dbanie o środowisko naturalne - to są tematy które weszły bardzo bardzo niedawno w życie.

Umiejmy docenić to co mamy
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 05 gru 2014, 13:00

Jasne, ze postep idzie naprzod ale mi chodzilo o cos innego: ten dzieciecy okres duszy wydaje mi sie byc taki bardzije szczesliwy i spokojny,. Wystarczy spojrzec na dzisiejsze ludy zyjace w sposob pierwotny....oni zyja wedlug praw natury i nie gonia za pieniadzem...zyja lepiej niz my. Maj aswoich szamanow , szanuja starszych, maja swoje obrzedy....nie zaharowuja sie na smierc...tam nie ma chorob psychicznych i cywilizacyjnych. Ale byc moze ten nasz okres , ktory juz zaczal sie od starozytnosci musi byc...a potem znowu bedzie lepiej....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 05 gru 2014, 14:58

Uważam, że błędne jest nazewnictwo: "ewolucja duszy". Czy my: Ty, ja, nasi rodzice od narodzin aż do śmierci ewoluujemy? A może się tylko rozwijamy zdobywając wiedzę i doświadczenia?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 05 gru 2014, 15:51

wiemy wiemy Mirku , słowo ewolucja Ci się nie podoba :lol:

ewolucja - czyli w potocznym znaczeniu - powolna zmiana myślę że pasuje
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi