danut pisze:I słusznie, ale teraz wytłumacz mi po co w ogóle istnieją i nazywają się medium jedynie prawdziwym przekaźnikiem? Skąd będziesz wiedział kiedy się myli i czy nie trafi na ciebie, bo może zawsze się pomylić, a saper się myli tylko raz.
Nie znam takiego medium. Jednakże prawdziwe na pewno nie będzie tak o sobie myślało, ale nie zdziwiłbym się gdyby były wyjątki. A skąd będę wiedział kiedy się myli? Tego nie wiem, bo jeszcze nigdy nie korzystałem z pomocy medium (takiej konkretnej), więc nie myślałem nad "planem weryfikacji"

A istnieją po to, byśmy mieli jakikolwiek kontakt z drugą stroną, bo gdyby takich ludzi nie było, to nawet nie wiadomo czy powstałyby jakiekolwiek religie.
czarnyMag pisze:Tylko że medium Chico Xavier jest jedynym w swoim rodzaju. To człowiek który ma życiorys zbliżony do Jezusa! A wiadomości o nim go tylko gloryfikują (przynajmniej w Polsce i po polsku) a to co można rozpatrywać jest napisane po portugalsku i w tzw. brazylijskich skandalach i nie stanowi żadnego wiarygodnego dowodu!
Już nawet nie chodzi o to, że Chico był medium. Sam napisałeś, że był jedyny w swoim rodzaju, bo miał życiorys zbliżony do Jezusa, a to dlatego, że był po prostu dobrym człowiekiem i kierował się miłością w życiu i chrześcijańskim postępowaniem, więc i tak powinien być inspiracją dla ludzi.
czarnyMag pisze:w sprawie Jezusa są apokryfy a w sprawie Kardeka jest historia romansu z dwiema paniami (amerykanką i francuską - dwa media

które pomogły mu napisać przekazy od duchów

A więc obaj Panowie mają swoje miłostki w tle

a Xavier jest nadal w Polsce "białą kartką" !
Nie wiem skąd czerpiesz takie informacje.