Czy każdy jest potencjalnym geniuszem?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czy każdy jest potencjalnym geniuszem?

Postautor: OneNight » 02 sty 2017, 22:47

fruwla pisze:Geniusz ma podobno nadludzkie zdolnosci i nie powinno sie go mylic z osoba wybitnie zdolna, lub wybitnie zdolna w jakiejs dziedzinie.

Według mnie jest on zwykłym człowiekiem, którego mocą jest jedynie wiedza przez niego zdobyta ludzkimi sposobami. Ale cóż, skoro tak uważasz.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Estia72 » 02 sty 2017, 23:35

OneNight pisze:
fruwla pisze:Geniusz ma podobno nadludzkie zdolnosci i nie powinno sie go mylic z osoba wybitnie zdolna, lub wybitnie zdolna w jakiejs dziedzinie.

Według mnie jest on zwykłym człowiekiem, którego mocą jest jedynie wiedza przez niego zdobyta ludzkimi sposobami. Ale cóż, skoro tak uważasz.

Tak OneNight ale ten zwykly czlowiek jak go nazwales rozni sie od zwyklych ludzi nie tylka budowa mozgu/polaczeniami ale takze aktywnoscia pewnych obszarow wiec nie mozna powiedziec ze to zwykly czlowiek.
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: fruwla » 02 sty 2017, 23:41

OneNight pisze:

Tak, Geniusz jest czlowiekiem z krwi i kosci , ale czy zwyklym ?
Jego "moca" jak piszesz, nie jest niestety jedynie zdobyta ludzkimi sposobami wiedza - lecz przede wszystkim niezwykle zdolnosci, ktorych nie posiadaja zwykli ludzie.
Wiedza zdobyta ludzkimi sposobami nie czyni z nawet najbardziej uzdolnionego czlowieka geniuszem.
Ale geniusz moze byc wybitnie uzdolniony w zdobywaniu i wykorzystaniu wiedzy. ;)
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: danut » 02 sty 2017, 23:54

Estia72 pisze:
OneNight pisze:

Tak OneNight ale ten zwykly czlowiek jak go nazwales rozni sie od zwyklych ludzi nie tylka budowa mozgu/polaczeniami ale takze aktywnoscia pewnych obszarow wiec nie mozna powiedziec ze to zwykly czlowiek.

Tu warto zastanowić się co spowodowało tę jego nad przeciętność, bo jeśli te umiejętności nie są nabyte w środowisku i od środowiska w toku nauczania, czy treningu i innych zwykłych sposobów, to co sterowało tym jego mózgiem - czyje informacje i skąd? Cała realna rzeczywistość tworzy się w wyniku fizycznych oddziaływań wielu układów fizycznych, których wcale nie znamy, a to co naprawdę tworzy materię, steruje nią w sposób logiczny. Czyj umysł modeluje umysł takiego geniusza, by uaktywnić i stworzyć takie a nie inne połączenia w tym jego mózgu? :)
danut

Postautor: Estia72 » 03 sty 2017, 01:48

danut pisze:Tu warto zastanowić się co spowodowało tę jego nad przeciętność, bo jeśli te umiejętności nie są nabyte w środowisku i od środowiska w toku nauczania, czy treningu i innych zwykłych sposobów, to co sterowało tym jego mózgiem - czyje informacje i skąd? Cała realna rzeczywistość tworzy się w wyniku fizycznych oddziaływań wielu układów fizycznych, których wcale nie znamy, a to co naprawdę tworzy materię, steruje nią w sposób logiczny. Czyj umysł modeluje umysł takiego geniusza, by uaktywnić i stworzyć takie a nie inne połączenia w tym jego mózgu? :)

I tu postawilas bardzo wazne pytanie :roll: , niektorzy twierdza , ze ten geniusz/genialny umysl nie zostal dany "z gory" ale osoba ta wypracowala go sobie zdobywajac wiedze w wielu wcieleniach, inna teza glosi ze sa to osoby/istoty ktore przybyly z innych swiatow niz kazdy z nas....ja bardziej sklaniam sie ku pierwszej tezie :)
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: danut » 03 sty 2017, 06:44

Wypracowały go sobie poprzez wiele wcieleń. I niestety w praktyce wcale tak to różowo nie wygląda. Znowu nakreślasz im jakby wyższy boski status, co zupełnie mija się z prawdą, bo to nie ma nic wspólnego z osiągnięciem wyższego stopnia rozwoju duchowości. Zwykle geniuszom brak jest równowagi i wszechstronności, a cała ich wiedza i talent skupiony jest wokół maniakalnego zgłębiania jednej dziedziny, tak silnie, że tylko ona się dla nich naprawdę liczy tak, że aż ją ściągają z tych innych światów, w których zajmują się wciąż tym samym.
danut

Postautor: Estia72 » 03 sty 2017, 06:49

danut pisze:Wypracowały go sobie poprzez wiele wcieleń. I niestety w praktyce wcale tak to różowo nie wygląda. Znowu nakreślasz im jakby wyższy boski status, co zupełnie mija się z prawdą, bo to nie ma nic wspólnego z osiągnięciem wyższego stopnia rozwoju duchowości. Zwykle geniuszom brak jest równowagi i wszechstronności, a cała ich wiedza i talent skupiony jest wokół maniakalnego zgłębiania jednej dziedziny, tak silnie, że tylko ona się dla nich naprawdę liczy tak, że aż ją ściągają z tych innych światów, w których zajmują się wciąż tym samym.

A gdzie ja napisalam ze geniusz ma cos wspolnego z wyzszym statusem duchowosci? Napisalam tylko ,ze wypracowali sobie swoj geniusz poprzez pare wcielen , nadinterpretujesz moje slowa Danut ;) :)
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: danut » 03 sty 2017, 07:03

Napisałaś również :"Geniusz dany z góry" "teza głosi, że są to osoby/istoty które przybyły z innych światów niż każdy z nas." Nie nad interpretuję Twoich słów, w niektórych stwierdzeniach i pomiędzy nimi ukrywa się coś więcej, a ja to wydobywam z tam. :D
danut

Postautor: Estia72 » 03 sty 2017, 07:54

danut pisze:Napisałaś również :"Geniusz dany z góry" "teza głosi, że są to osoby/istoty które przybyły z innych światów niż każdy z nas." Nie nad interpretuję Twoich słów, w niektórych stwierdzeniach i pomiędzy nimi ukrywa się coś więcej, a ja to wydobywam z tam. :D

heheh Danut :) odwrocilas moje slowa :)

cytuje " niektorzy twierdza , ze ten geniusz/genialny umysl nie zostal dany "z gory" ale osoba ta wypracowala go sobie zdobywajac wiedze w wielu wcieleniach, inna teza glosi ze sa to osoby/istoty ktore przybyly z innych swiatow niz kazdy z nas....ja bardziej sklaniam sie ku pierwszej tezie " :)

Nie wiem Danut co probojesz znalesc wiecej w moich stwierdzeniach bo tam nie ma niczego wiecej nawet pomiedzy nimi.... :) ;)
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: Nikita » 03 sty 2017, 11:14

Kazdy geniusz to zwykly czlowiek, ktory przez wiele wcielen poswiecal sie jednej dziedzinie...np Mozart przez wiele wcielen komponowal i Gral....Jak ktos wie czego chce i pracuje nad tym to moze wiele osiagnac...w tym i w przyszlym wcieleniu...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi