Pytania na temat religii

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytania na temat religii

Postautor: OneNight » 16 sie 2017, 14:34

Żaden ateista nie czuje się smutny z powodu niewiary i nie czuje żadnego głodu duchowości. Przestańcie szerzyć te stereotypy.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: cthulhu87 » 16 sie 2017, 17:08

OneNight pisze:Żaden ateista nie czuje się smutny z powodu niewiary i nie czuje żadnego głodu duchowości. Przestańcie szerzyć te stereotypy.

Nie chodzi o wiarę - niewiarę, ale o sens istnienia. Ateizm nie da ci sensu wykraczającego poza solidarność gatunku czy dbałość o przyszłe pokolenia - ale bez twojego w tym udziału, gdyż pracujesz na przyszłość innych ludzi, a sam będziesz nicością. Marna to pociecha w chwilach choroby, smutku czy utraty bliskich (bo ich los będzie taki sam). Jeśli więc ktoś nie czuje głodu duchowości to tylko dlatego, że ma możliwość skupiania całej uwagi na tym, co doczesne. Kto może prawdziwie kogoś kochać i nie pragnąć przy tym, by jego egzystencja trwała po śmierci?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 16 sie 2017, 18:34

Kto może prawdziwie kogoś kochać i nie pragnąć przy tym , by jego egzystencja trwała po śmierci

Jawna dyskryminacja. Że niby ateiści są bee i nie potrafią kochać?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: cthulhu87 » 16 sie 2017, 18:56

Dlaczego? To jak pragnąć czyjegoś wyzdrowienia, życzyć go komuś, ale nie wierzyć w nie zarazem. To prawdziwe, ale smutne
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 16 sie 2017, 21:03

A teraz nagle zmieniasz temat i gadasz o uzdrowieniach. To nie ma nic wspólnego z miłością. Bycie ateistą nie oznacza, że ktoś jest zgorzkniały, zły i nie umie kochać, czy się dla kogoś poświęcać. O jakich uzdrowieniasz mi mówisz? Ateiści nie leczą się u szamanów, tylko u lekarzy.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Ryszard » 16 sie 2017, 21:10

czarnyMag pisze:Jezus nie jest przecież Bogiem! Boga się nie da zabić a Jezusa zabito.

Udawał
Nawet gwiazdy płaczą z tym, kto płacze w nocy.
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: cthulhu87 » 16 sie 2017, 21:34

OneNight pisze:A teraz nagle zmieniasz temat i gadasz o uzdrowieniach. To nie ma nic wspólnego z miłością. Bycie ateistą nie oznacza, że ktoś jest zgorzkniały, zły i nie umie kochać, czy się dla kogoś poświęcać. O jakich uzdrowieniasz mi mówisz? Ateiści nie leczą się u szamanów, tylko u lekarzy.

Nie pisałem nic o żadnych uzdrowieniach. Pisałem o tym, że ateista może prawdziwie kochać drugą osobę, życzyć jej jak najlepiej - tj. żeby jej egzystencja nigdy się nie skończyła - ale jako że nie wierzy w dalsze trwanie życia po śmierci, nie wierzy też w taką możliwość. Ani w odniesieniu do siebie, ani w odniesieniu do innych ludzi. Wszystko jest więc marnością i trudzimy się na coś, z owoców czego nie będzie nam ani naszym bliskim dane się cieszyć.
Przypomina to trochę sytuację, gdy choremu, którego bardzo kochamy, życzymy dojścia do zdrowia, ale w głębi serca widzimy jego beznadziejny stan i nie wierzymy, że uda mu się uniknąć śmierci. Dlatego wg mnie takie rozumienie świata, kiedy nad wszystkim wisi fatum nieodwracalnej anihilacji życia i świadomości, jest mimo wszystko podszyte głębokim smutkiem. Miłość osoby, która nie wierzy w byt pozadoczesny, musi mieć tło beznadziejnej perspektywy rozstania na zawsze.

Myślę, że teraz wyraziłem jasno swój tok rozumowania.

Bycie ateistą nie oznacza, że ktoś jest zgorzkniały, zły i nie umie kochać, czy się dla kogoś poświęcać.

Myślę, że jeśli rzeczywistość zmysłowa przesłania mu na jakiś czas beznadziejność egzystencji pozbawionej sensu pozadoczesnego, faktycznie nie jest zgorzkniały. Co do tego, że ateizm nie musi wiązać się ze złem ani niezdolnością do miłości i poświęcenia - nigdzie nie twierdziłem, że tak jest.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 17 sie 2017, 08:47

Nie zrozumiesz ateizmu, dopóki sam nim nie jesteś. Po prostu będąc ateistą, inaczej się patrzy na świat.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: czarnyMag » 17 sie 2017, 09:55

OneNight pisze:Żaden ateista nie czuje się smutny z powodu niewiary i nie czuje żadnego głodu duchowości. Przestańcie szerzyć te stereotypy.

Zwłaszcza jak nie przepuszcza tematu na necie religii i wyznania bez swego komentarza w stylu "Boga nie ma cioły" :lol:
Ateista bowiem odczuwając PUSTKĘ pożąda BOGA w którego nie wierzy gdyż szuka "gotowca" - "przekonajcie mnie podając dowody" a że ich nie otrzymuje zaczyna w nim dominować agresja :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: czarnyMag » 17 sie 2017, 10:00

Ryszard pisze:
czarnyMag pisze:Jezus nie jest przecież Bogiem! Boga się nie da zabić a Jezusa zabito.

Udawał

Jezus miał prawdopodobnie żonę i dzieci a religia ich nie przyjęła więc wykreśliła kończąc historię Jezusa na jego śmierci i zmartwychwstaniu :twisted: A to nie prawda! Jezus nigdy nie zmartwychwstał w sensie którym wierzą ludzie wyznający ten system :!: On mógł się jedynie zmaterializować :!:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi