Czy można się rozwijać w kierunku zła ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: bezsens życia ducha

Postautor: Krzysztoff » 20 sty 2016, 21:25

OneNight pisze:Czyli nie tylko dla mnie wcielanie się, żeby na końcu wcielać się od nowa jest niedorzeczne.

Na końcu już się nie wcielamy - to jedno. Wcielenia służą nauce i poszerzaniu świadomości - to 2.

Czy nauka jest bez sensu ? moim zdaniem nie

Czy można rozwijać się w kierunku zła ? Prosta zasada przyczyny i skutku - więc jeśli jesteś zły dla innych - inni są źli dla ciebie - więc będą zadawać ci cierpienie , będziesz cierpieć. Czyli czy jest sens rozwijać się w kierunku coraz większego cierpienia ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Re: Czy można się rozwijać w kierunku zła ?

Postautor: Xsenia » 20 sty 2016, 21:55

Krzysztoff pisze:Czy można rozwijać się w kierunku zła ? Prosta zasada przyczyny i skutku - więc jeśli jesteś zły dla innych - inni są źli dla ciebie - więc będą zadawać ci cierpienie , będziesz cierpieć. Czyli czy jest sens rozwijać się w kierunku coraz większego cierpienia ?

Zakładasz, że ten ktoś ma sumienie i zwraca na niego uwagę.
Prosta zasada przyczyny i skutku - jesli jesteś zły dla innych - inni są źli dla ciebie - wiec będą PRÓBOWALI zadawać ci cierpienie, ale ponieważ jesteś "zły" to masz to w "szerokim poważaniu" i tylko się z tego śmiejesz, dowalając im więcej zła. Tak widzę "rozwijanie się w kierunku zła". Brak jakiejkolwiek empatii, brak jakiegokolwiek zainteresowania drugą osobą i jego potrzebami. Myślenie tylko o sobie i własnych pragnieniach i korzyściach nawet kosztem bólu, wyrzeczeń i cierpień innych.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 20 sty 2016, 22:22

Xseniu a napisałabyś coś o elementach rozwoju w dobrym kierunku?
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 20 sty 2016, 22:35

1Prawda1 pisze:Xseniu a napisałabyś coś o elementach rozwoju w dobrym kierunku?

Nie ten temat :) ale ogólnie mogę.
Rozwijanie się w dobrym kierunku, to uczenie się na własnych błędach, szanowanie innych i robienie wszystkiego co możliwe by inni nie cierpieli. To empatia, nauka, szacunek, dawanie, pomaganie, akceptowanie i cała ogromna reszta zachowań. :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: philosophus » 01 mar 2016, 19:50

Krzysztoff pisze:
OneNight pisze:Czyli nie tylko dla mnie wcielanie się, żeby na końcu wcielać się od nowa jest niedorzeczne.

Na końcu już się nie wcielamy - to jedno. Wcielenia służą nauce i poszerzaniu świadomości - to 2.

No, to ja dopytam za kolegę - okej, nie wcielamy się już potem i co dalej?
Awatar użytkownika
philosophus

Postautor: Pawełek » 01 mar 2016, 20:18

philosophus pisze:
Krzysztoff pisze:

No, to ja dopytam za kolegę - okej, nie wcielamy się już potem i co dalej?

Dużo informacji z tego co mi wiadomo to nie posiadamy, jednak podejrzewam, że wtedy po prostu wykonujemy polecenia uzyskane bezpośrednio od boga jak i pomagamy innym duszom w rozwoju :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: soldado » 19 lut 2024, 23:12

Xsenia pisze:Targnięcie się na własne życie to nie "rozwijanie się" w kierunku zła. Dla mnie "rozwijanie się" w kierunku zła jest wtedy kiedy w pełną świadomością wszystkich konsekwencji wybierasz zło i świadomie robisz innym krzywdę. Samobójstwo to szkodzenie przede wszystkim sobie, a nie innym.

Szkodzisz innym wtedy, gdy np. przeżywają to osoby, które Cię kochają.
Mamy wolną wolę, zatem możemy rozwijać się także w kierunku zła.
Mamy przecież bardzo rozwinięte złe demoniczne Istoty.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: Xsenia » 04 gru 2025, 21:42

soldado pisze:Szkodzisz innym wtedy, gdy np. przeżywają to osoby, które Cię kochają.

Nie jesteś winny za odczucia innych, gdy to tobie dzieje się krzywda. Gdy osoby, które cię kochają, przeżywają twoją krzywdę, to nie jest twoja wina. Nie można więc mówić o szkodzie innym gdy popełniasz samobójstwo.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: lerefant » 06 gru 2025, 00:51

Xsenia pisze:
soldado pisze:Szkodzisz innym wtedy, gdy np. przeżywają to osoby, które Cię kochają.

Nie jesteś winny za odczucia innych, gdy to tobie dzieje się krzywda. Gdy osoby, które cię kochają, przeżywają twoją krzywdę, to nie jest twoja wina. Nie można więc mówić o szkodzie innym gdy popełniasz samobójstwo.

W świetle równoległych rzeczywistości i linii czasowych, nawet chęć popełnienia samobójstwa, tworzy alternatywną wersję wydarzeń.
lerefant

Postautor: Pablo diaz » 06 gru 2025, 12:10

Popełniajac samobójstwo najbardziej szkodzi się sobie , ponadto cierpienia jakie doznaje duch związane są z widokiem zostawionej pustki w sercach tych ,którzy nas kochali ,dla tego samobójstwo ma tak ogromne konsekwencje moralne .

Czy można rozwijać się w kierunku zła?

Duchy mówią ,że samo nie czynienie zła nie wystarczy ,trzeba aktywnie praktykować dobro.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi