Pytania

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytania

Postautor: knyp » 30 kwie 2009, 20:44

Ciężko mi powiedzieć to co myślę ale spoko spróbuję:D. Lepiej 'wyuczyć' się czegoś, "że nie robimy tego bo tak nie wolno" tylko, że "nie robimy tak bo już tego nie potrzebujemy, nie chcemy". Teraz może widzisz Luperci co mam na myśli. To właśnie mnie tak zawsze fascynowało.
Życie po życiu, ratunek w beznadziei,
Bez tego nie ma sensu być.
To proste, a jak trudne do przyjęcia.
Awatar użytkownika
knyp

Postautor: Hansel » 17 gru 2015, 18:03

konrad pisze:
Leszek pisze:Możesz zastosować metodę brutalną, weź urwij gałęzi jałowca podpal, tak żeby było dużo dymu i musisz jakby okadzić cały dom, prosząc przy Tym ładnie ducha żeby sobie poszedł, wyganiając go. Nie pytajcie mnie czemu jałowiec, czemu dym, bo nie wiem. Tak kazało znajome medium kiedyś mojej babci poradzić sobie z duchem zmarłego księdza, który się przyczepił do jej kilkumiesięcznego dziecka przez co mały, ciągle płakał i był niespokojny.

Wydaje mi się, że mnóstwo jest tego typu "domowych" metod, jednakże działają one jedynie wtedy, gdy naprawdę w nie wierzymy. Tak naprawdę nie dają one nigdy stuprocentowej gwarancji, jak mogłoby się wydawać. Tego typu metody znane są zwłaszcza wśród ludzi nawiązujących do tradycji szamańskich, których członkowie często mają zdolności mediumiczne. Dobrym przykładem jest chociażby cały ruch Umbanda w Brazylii, który swoje korzenie ma jeszcze w tradycjach przywiezionych przez afrykańskich niewolników. Tam bardzo często mamy do czynienia z prawdziwymi, często przyprawiającymi o grozę rytuałami, które bardzo często są skuteczne. Często Duchy niższe, które ujawniają się poprzez szamana sugerują niesamowite rozwiązania, które okazują się bardzo skuteczne. Ale okazuje się, że wykonanie zaleconego rytuału doprowadza chociażby do cudownych uzdrowień (takie przypadki znam osobiście). Nie jest to jednak wpływ zaświatów, a bardziej siła ludzkiej woli i naszych myśli.

,,Afroamerykanski kult, rozpowszechniony w Ameryce Łacińskiej, zwłaszcza w Brazylii, którego charakterystycznym elementem jest kontaktowanie się (posesja) z duchami opiekuńczymi (zwanymi eguns) podczas ceremonii kultowych. Kult łączy elementy wierzeń afrykańskich, europejskiego okultyzmu i spirytyzmu. Wyznawcy umbandy wierzą w siły dobra i są przekonani, że duchy zmarłych uczestniczą w ich spotkaniach dokonując uzdrowień i przepowiadając przyszłość. Jest to bardzo niebezpieczny kult spirytystyczny prowadzący do opętania. Umbanda po spirytyzmie sensu stricto jest najbardziej rozpowszechnionym w Brazylii religijnym kultem niekatolickim.,, http://www.okiem.pl/leks/glossary.php?letter=u
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Nikita » 17 gru 2015, 19:16

wszystko co niekatolickie jest "niebezpieczne" he he
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi