Na obraz i podobieństwo Boga

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Na obraz i podobieństwo Boga

Postautor: konrad » 27 wrz 2014, 21:47

Mirek pisze:Czyli Chrystus kłamał mówiąc o zjednoczeniu w Bogu?

Zgadzam się z atalią. Przy takim stwierdzeniu potrzebny jest konkretny cytat... A z drugiej strony, nawet jeśli znajdziesz jakiś cytat, to trzeba wziąć pod uwagę, że to nie do końca musi być cytat słów Chrystusa... Bo to, co podasz, to będzie co najwyżej zapis słów Chrystusa dokonany kilkadziesiąt lat po jego śmierci, a do tego przepisywany kilkadziesiąt razy przez nie zawsze kompetentnych kopistów, a na koniec przetłumaczony na polski... Trochę to tak jak w zabawie w "głuchy telefon". Może się uda przekazać treść słów, ale najczęściej gdzieś po drodze ona się wypacza.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Achill » 27 wrz 2014, 22:00

Mirek pisze:Skoro tak wielu nie rozumie tego tekstu, to może spróbują wyjaśnić po co ktoś i w jakim celu, umieścił w Biblii to zdanie: "Człowiek został stworzony na obraz i podobieństwo Boga." Ktoś sobie żart zrobił?

primo: ja tekst rozumiem, jednak po prostu jak napisałem wcześniej nie potrzebuję takich ideologii do szczęścia.
secundo: odpowiadając na Twoje pytanie:
"Obraz" ma to do siebie że ma autora i każdy autor nadaje obrazowi pewne szczególne cech, które nie znajdują odwzorowania w rzeczywistości. W pewnym sensie obraz jest skażony interpretacją tego co autor widzi. Zatem obraz nigdy nie jest dokładnym odwzorowaniem.
"podobieństwo" - jak sama nazwa wskazuje oznacza sytuacje gdy dwa obiekty mogą mieć bardzo zbliżony wygląd, cechy ale jednak się czymś różnią, choćby minimalnie

Stąd też wyciągamy wniosek, że sformułowanie "na obraz i podobieństwo Boga" - czytane dosłownie - wskazuje nam jednoznacznie na brak znaku równości między Bogiem a człowiekiem.
Czytane w przenośni tym bardziej. ;)

Mam nadzieję, że ta odpowiedź jest satysfakcjonująca.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 28 wrz 2014, 10:20

Wierze, ze czlowiek polaczony jest z boskoscia poprzez tzw. wyzsza jazn...a ewolucja duchowa dazy w strone boskosci...czyli kiedys polaczymy sie z Bogiem...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 28 wrz 2014, 10:30

Żadna odpowiedź nie jest satysfakcjonująca, bo każda jest nie pelna.
Konradzie, to samo tyczy się Kardeca. To tylko spisane relacje innych. Nie koniecznie duchy musialy tak to powiedzieć. A Ty wierzysz Kardecowi bezgranicznie.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 28 wrz 2014, 12:20

Kardec byl tylko czlowiekiem i duchy tez tylko duchami...takze do konca nie wiemy jak jest...ale ja chetnie slucham co maja do powiedzenia duchy wyzsze i oswieceni mistrzowie...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 28 wrz 2014, 13:43

No i gdzie cytat, w którym Chrystus mówi o zjednoczeniu z Bogiem, Mirku?
atalia
spirytystka
spirytystka

Re: Odp: Na obraz i podobieństwo Boga

Postautor: konrad » 28 wrz 2014, 15:08

Mirek pisze:Żadna odpowiedź nie jest satysfakcjonująca, bo każda jest nie pelna.
Konradzie, to samo tyczy się Kardeca. To tylko spisane relacje innych. Nie koniecznie duchy musialy tak to powiedzieć. A Ty wierzysz Kardecowi bezgranicznie.

Wierzę w to, co napisał Kardec, bo to spójna teora, która nie zawiera sprzeczności. Jej silną stroną jest też to, że nie jest dogmatyczna tzn. że zachęca do analizy, a nie do przyjmowania wszystkiego za pewnik.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 28 wrz 2014, 16:06

atalia pisze:No i gdzie cytat, w którym Chrystus mówi o zjednoczeniu z Bogiem, Mirku?

Będzie. Jutro poszukam i wystawę. Wiem jednak, że to i tak Cię nieprzekona, bo przekonałem się, że ty tylko teorię za prawdę przyjmujesz.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: atalia » 28 wrz 2014, 17:03

:?:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Achill » 28 wrz 2014, 17:22

Mirek pisze:Żadna odpowiedź nie jest satysfakcjonująca, bo każda jest nie pelna.

po co w takim razie zadawać pytanie, skoro wiesz, że nigdy nie dostaniesz odpowiedzi rozwiązujacej zadany problem. Pomijam całą resztę argumentów, ktore mi się cisną na usta... ale w końcu masz prawo do własnych opinii... chocby były one błędne
Mirek pisze:Wiem jednak, że to i tak Cię nieprzekona
Czemu mnie to nie dziwi, przecież wierzysz, że...:
,
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi