Czym jest "karma"?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czym jest "karma"?

Postautor: danut » 06 kwie 2016, 20:26

OneNight pisze:Skutek: Pory roku, Przyczyna: Ruch obiegowy Ziemii
Skutek: Dzień i noc, Przyczyna: Ruch obrotowy Ziemii
Skutek: Zepsuty komputer, Przyczyna: Zużycie materiału

Z masy takich przykładów można wywnioskować, że wszystko ma przyczynę i skutek, ale czy nie jest przegięciem wstawiać za przyczynę jakąś siłe sterującą naszym życiem. A może szukamy przyczyn tam, gdzie ich nie ma?

Prawdopodobnie są, już Einstein odkrył upiorne oddziaływanie na odległość, choć nie umiał zrozumieć tej siły. My jej jeszcze też nie rozumiemy, ale drobnymi kroczkami może coś się odkryje.
danut

Postautor: Krzysztoff » 06 kwie 2016, 20:55

OneNight pisze: A może szukamy przyczyn tam, gdzie ich nie ma?

Taki przykład:
Kobieta daje facetowi w policzek. Czy to mistyczna siła ją do tego zmusiła? Nie, on po prostu ją wkurzył :D

Doskonały przykład właśnie na zasadę przyczyny i skutku,

Nieświadomy człowiek powie że spotkało go niezasłużone nieszczęście, niezrozumiałe traktowanie, że trafił na wariatkę, że nie rozumie dlaczego.

Uważny obserwator zauważy cały łańcuszek poprzedzających zdarzeń, które doprowadziły do wymierzenia policzka i z pewnością miał mężczyzna wpływ na to

Więc to jest właśnie przyczyna i skutek, wszystko co się wydarza ma swoją przyczynę. Nie mówimy tu o żadnej mistycznej sile
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 06 kwie 2016, 20:59

Uważny obserwator zauważy ze najczęściej brutalne ataki są skierowane wobec zupełnie niewinnym temu zdarzeniu i niczego nieświadomych ludzi. Takie jak piszesz Krzysztof zawinione są wyczuwalną i przewidywalną reakcją przez np. tego mężczyznę, a z innymi co? Jaką miały przyczynę i skutek zawiniony przez siebie? I czy nie zdarza się tak, że jakaś wariatka po prostu podejdzie do ciebie i wymierzy ci policzek?
danut

Postautor: Krzysztoff » 06 kwie 2016, 21:04

danut pisze:Kris "Nie należy jednak czekać ze oni się poprawią i nas zostawia w spokoju, tylko walczyć z tym, aby się w końcu z tego wyrwać."

Oczywiście, np. każde obnażone kłamstwo przestaje być kłamstwem i przestaje zwodzić ludzi, a gdy nie podejmiemy z tym walki i zostawimy je w spokoju będzie się ono jeszcze nawarstwiać zwodzić w swoim kierunku innych ludzi, którzy ślepo mu zaufają. To jeden ze słusznych sposobów zwalczania zła.

Tacy co myśleli że są w posiadaniu prawdy i walczą z kłamstwem palili "czarownice" na stosie w średniowieczu.
Spokojnie, na tym forum obowiązuje wolnomyślicielstwo
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 06 kwie 2016, 21:05

Ja piszę spokojnie nikogo nie chce palić na stosie, także spokojnie także w odzewie do mnie, proszę. :)
danut

Postautor: Krzysztoff » 06 kwie 2016, 21:26

danut pisze:Uważny obserwator zauważy ze najczęściej brutalne ataki są skierowane wobec zupełnie niewinnym temu zdarzeniu i niczego nieświadomych ludzi. Takie jak piszesz Krzysztof zawinione są wyczuwalną i przewidywalną reakcją przez np. tego mężczyznę, a z innymi co? Jaką miały przyczynę i skutek zawiniony przez siebie? I czy nie zdarza się tak, że jakaś wariatka po prostu podejdzie do ciebie i wymierzy ci policzek?

Po pierwsze operujesz słowem "wina" które ma negatywne znaczenie. Ja mówię o przyczynie i skutku. Więc takie stwierdzenia oceniające wprowadzają zamęt w dyskusji.
Nie twierdzę też że każde zdarzenie które nas dotyczy świadomie powodujemy , nie twierdzę też że jesteśmy w stanie świadomie kontrolować dokładnie całe nasze życie.

Twierdzę, że możemy wpływać na swoje życie, otoczenie, relacje i połączenia z otaczającym nas światem stosując kilka podstawowych zasad: traktując innych tak jak chciało by się być traktowanym, wybaczać, kochać siebie, pracować nad sobą i ciągle się rozwijać. O tym mówi spirytyzm.

I oczywiście jest teoretyczna możliwość, że podejdzie do mnie wariatka na ulicy i da w twarz bez powodu ale prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest znikoma.

"tylko wilki wpadają w pułapki na wilki"
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 06 kwie 2016, 21:33

A jak inaczej miałam określić ten konkretny przykład, nie używając słowa - wina? Człowiek zawinił coś tej kobiecie, np. obraził ją więc wywołał ten skutek w odwecie. Bo jeśli otrzymał policzek bez przyczyny i na niego nie zasłużył to już podchodzi do innych kategorii. Z resztą się zgadzam co napisałeś wyżej, ja nigdzie nie napisałam ze nie jesteśmy w stanie wywoływać lub nie wywoływać takich sytuacji i wpływać na swoje życie zatem nie rozumiem wyraźnych twoich uprzedzeń do tego co piszę. Właśnie nie tylko wilki wpadają w pułapki na wilki wpaść może nawet człowiek chodzący po lesie, ma tam nie chodzić?
danut

Postautor: danut » 06 kwie 2016, 21:43

A tak przez te wilki to mi się skojarzyło inne przysłowie " jeśli wchodzisz miedzy wrony musisz krakać tak jak one" :D - ale czy jest ono słuszne to też inna sprawa.
danut

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi