Pytanie do praktyków

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytanie do praktyków

Postautor: danut » 22 sie 2016, 16:41

fruwla pisze:
Arronax pisze:
Czasem się nie da, bo wchłaniasz z otoczenia to co złe - a to z czasem może cię wykończyć lub zabić. Ktoś się karmi złymi emocjami to karmi tym i Ciebie czy chcesz tego czy nie.

Tak, niestety to prawda. Dobrze wiem o czym piszesz, ALE jesli chodzi o "karmienie", to nikt nie zdola nas tak naprawde "nakarmic" JESLI nie bedziemy otwierac ust na to karmienie ;)

Tym bardziej to całe zło otoczenia będzie cię atakować, gdy nie pozwolisz się mu nim karmić. Arronax ma całkowitą rację. Dlatego zło musimy eliminować a nie pozwalać mu na swobodne działania i rozprzestrzenianie.
danut

Postautor: fruwla » 22 sie 2016, 17:21

danut pisze:Tym bardziej to całe zło otoczenia będzie cię atakować, gdy nie pozwolisz się mu nim karmić.
Dlatego zło musimy eliminować a nie pozwalać mu na swobodne działania i rozprzestrzenianie.

I po to tu jestes, prawda Danut, na tym forum, zeby eliminowac zlo, jego dzialanie i rozprzestrzenianie.
Szczytna misja, tylko niestety, jakos ci to nie wychodzi.... :|
A szkoda, bo bywa ze piszesz madrze, tylko ton twoich wpisow jakis zjadliwy :( napastliwy...
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: danut » 22 sie 2016, 17:24

Prawda często jest odczuwana boleśnie w tym naszym zjadliwym świecie, także trochę żal, że i Ty tak ją odczuwasz.
danut

Pytanie do praktyków

Postautor: annahdz » 22 sie 2016, 17:28

Czytam z uwagą Wasze wypowiedzi. Danut nie chodzi o bolesne odczuwanie "twojej prawdy" lecz o rażącą pychę w wielu wypowiedziach.
Awatar użytkownika
annahdz

Postautor: fruwla » 22 sie 2016, 17:29

danut pisze: trochę żal, że i Ty tak ją odczuwasz.

aha, to ja w tym odczuwaniu nie jestem sama...
przemysl to Danut ;)
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: danut » 22 sie 2016, 17:31

annahdz pisze:Czytam z uwagą Wasze wypowiedzi. Danut nie chodzi o bolesne odczuwanie "twojej prawdy" lecz o rażącą pychę w wielu wypowiedziach.

No cóż ja nie chcę być z tych pokornych, kiedyś już pisałam co o tym myślę. W duszy żal mi tych z uniżoną głową nie wiadomo przed kim :) .
danut

Postautor: Natasza » 22 sie 2016, 17:59

danut pisze:
annahdz pisze:Czytam z uwagą Wasze wypowiedzi. Danut nie chodzi o bolesne odczuwanie "twojej prawdy" lecz o rażącą pychę w wielu wypowiedziach.

No cóż ja nie chcę być z tych pokornych, kiedyś już pisałam co o tym myślę. W duszy żal mi tych z uniżoną głową nie wiadomo przed kim :) .

a przed kim pochyliłabyś głowę i ugięła kolano? jest taka istota patrząc przez okno wszechświata?
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 22 sie 2016, 19:30

Natasza pisze:
danut pisze:

a przed kim pochyliłabyś głowę i ugięła kolano? jest taka istota patrząc przez okno wszechświata?

Rzucanie się na klęczki i całowanie po rękach wybranych, to motyw niewolnictwa, władców i panów - wy na dole - my na górze. Faraon przejeżdża, lub jest niesiony w lektyce, św. Budda, lub do niedawna u nas papież, a nawet wcześniej zwykły ksiądz. Już Ci Nataszo odpowiadam - to nie dla mnie...
Jeśli klękam przed Bogiem to dla własnej woli mocniejszego skupienia się na modlitwie i chęci pojednania z absolutem, z całością istnienia. Jeśli spotykam istotę, symbolicznie jak napisałaś "przez okno wszechświata" to ci moi by mnie wyśmiali gdybym chciała coś takiego zrobić, witam ich po bratersku i myślę tak zrobić, gdy na dobre przedostanę się w zaświaty, z miłością i czułym przywitaniem. Nawet Jezus tak go widzę, ze tego oczekiwałby od spotkanych a nie jakiegoś leżenia plackiem i bicia łbem w posadzki - to śmieszne i nieprawdziwe, bo tak nie wyraża się czystych emocji ani uczuć, tak postępują straszeni batem niewolnicy, lub ci co udają posłusznych. Czy pochyliłabym się nad kimś nie przed kimś nad kimś potrzebującym pomocy, nieszczęśliwym, chorym, płaczącym dzieckiem - tak pochyliłabym się. Ale przez życie pragnę przejść z uniesioną głową. Jeśli ci "przybysze" wymagają od ciebie takich ceremoniałów, to jest jeszcze jedna cegiełka, która ich demaskuje kim są. Przemyśl to dobrze.

Ps. A najlepsze jest to "przed tak wielkim majestatem.." hmm czyli pokora przed bogactwem pokłony dla złota, jak dla najwyższych wartości odpowiada pomysłom ślubów z samochodami itp. :D i dać mu koronę.
danut

Pytanie do praktyków

Postautor: annahdz » 22 sie 2016, 19:42

Danut mądrze piszesz w kontekście ostatniego postu lecz nie widzę żadnego związku z tym, że chwilami masz odpowiedzi opryskliwe, jak wspomniałam mogące wywoływać uczucie bijącej od ciebie pychy. Szacunek do odmiennego zdania i do osób z którymi prowadzi się dialog nie świadczy o żadnym uniżeniu.

Niemniej to poza tematem. Czekam na dalsze rozważania praktyków :) a może kiedyś praktyków i naukowców.
Awatar użytkownika
annahdz

Postautor: danut » 22 sie 2016, 19:46

annahdz pisze:Danut mądrze piszesz w kontekście ostatniego postu lecz nie widzę żadnego związku z tym, że chwilami masz odpowiedzi opryskliwe, jak wspomniałam mogące wywoływać uczucie bijącej od ciebie pychy. Szacunek do odmiennego zdania i do osób z którymi prowadzi się dialog nie świadczy o żadnym uniżeniu.

Niemniej to poza tematem. Czekam na dalsze rozważania praktyków :) a może kiedyś praktyków i naukowców.

To jeszcze zauważ to, jak dostosowuję się do rozmówców. ;) Takie rozważania praktyków i naukowców już istnieją, biorę w nich udział tu np. artykuł o tym.

http://strefatajemnic.onet.pl/teorie-sp ... sie/7lp8gd
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi