Na obraz i podobieństwo Boga

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Na obraz i podobieństwo Boga

Postautor: Krzysztoff » 28 wrz 2014, 21:27

konrad pisze:Mirek, porównanie do kropli i oceanu jest ładne, ale ta analogia jest błędna, bo człowiek nie jest częścią Boga. Został przez Niego stworzony, co moim zdaniem zakłada odrębność obu.

Jeżeli malarz namaluje obraz to nie znaczy że obraz jest malarzem , nawet jeśli to jest udany autoportret
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: konrad » 28 wrz 2014, 21:36

Mirek pisze:Problem jest w tym, że myślisz po ludzku dlatego jest to dla Ciebie niemożliwe.

Każdy na tym forum myśli po ludzku. Ot taka nasza człowiecza dola :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 28 wrz 2014, 21:55

konrad pisze:
Mirek pisze:Problem jest w tym, że myślisz po ludzku dlatego jest to dla Ciebie niemożliwe.

Każdy na tym forum myśli po ludzku. Ot taka nasza człowiecza dola :)

Mów za siebie. Jest tu kilka osób, ktore potrafią wznieść się ponad ludzkie rozumowanie.

Krzysztofie jak mozna porownywac rzecz martwą do żywej? Zawsze wyjdzie Ci niedorzeczność.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: atalia » 28 wrz 2014, 21:57

Widzę ,że mamy tu zwolenników Jedni i Dwojni, ja zaliczam się jednak do tych pierwszych.
Jeżeli Bóg ( inni wolą okreslenie Absolut) stworzył coś z siebie ( mocno upraszczajac) to nie musi a wręcz nie moze to być odrębne.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 28 wrz 2014, 21:59

I nie jest, tylko ludzie zapomnieli kim są.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: konrad » 28 wrz 2014, 22:10

atalia pisze:Jeżeli Bóg ( inni wolą okreslenie Absolut) stworzył coś z siebie ( mocno upraszczajac) to nie musi a wręcz nie moze to być odrębne.

Jeżeli...

Pytanie, czy stworzył coś z siebie, bo tego akurat nie wiemy i niekoniecznie cokolwiek na to wskazuje. Ja sam nie sądzę, by cokolwiek wskazywało na to, byśmy byli częścią Boga. Wręcz przeciwnie. A nawet powiem, że nasza chęć bycia częścią Boga świadczy często o egoizmie, który jakoś mi się z Boskością nie kojarzy.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 28 wrz 2014, 22:12

Jednak wielu mistyków, nawet chrześcijańskich o tym mówi. Nie wspominając o Upaniszadach i fizykach kwantowych.
Dualizm to tradycyjne podejście chrzescijańskie.
A moze właśnie dlatego jesteśmy ludźmi, bo Bóg chciał być człowiekiem?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 28 wrz 2014, 22:19

Czy jestem o tym przekonana na 100%?
Nie, ale miałam kiedyś sen mistyczny, poza tym przemawia to do mnie.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Xsenia » 28 wrz 2014, 22:20

No bez przesady. Urodziłam dwójkę dzieci czy to oznacza, że moje dzieci są mną? Raczej nie. Moje dzieci są moje, ale nie są mną. Mają prawo do własnych wyborów, mają własne życie i własne mózgi. Tak samo odbieram Boga. My jesteśmy Jego dziećmi, ale nie jesteśmy Nim.
Same słowa "na podobieństwo" pokazuje nam, że jesteśmy do Boga tylko podobni, ale nie tacy sami. I nie jesteśmy równi Bogu, i nigdy nie będziemy. On ma możliwości, których my nie mamy i mieć nie będziemy. No chyba, że w fantazjach lub na grach.

A tak mimochodem cytat przytoczony przez Mirka na początku tego wątku pochodzi z książki "Rozmowy z Bogiem" Neale Donalda Walscha.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 28 wrz 2014, 22:22

konrad pisze:A nawet powiem, że nasza chęć bycia częścią Boga świadczy często o egoizmie, który jakoś mi się z Boskością nie kojarzy.

Nie sądzę, że łączy się to z egoizmem. Myślę, że chęć bycia częścią Boga, albo nawet zlania się z Bogiem w jedną całość wynika przede wszystkim z głębokiej ludzkiej potrzeby bliskości i uwolnienia od cierpienia. Freud porównywał doświadczenie mistycznego zjednoczenia z Bogiem z poczuciem błogiej jedności, jakie dziecko miało z matką jeszcze w okresie płodowym. Dziecko, które rodzi się, dorasta i którego umysł stopniowo napełnia się bogactwem wrażeń otrzymanych ze świata zewnętrznego, zaczyna odróżniać swoje ja od nie-ja. Pierwsze odróżnienie między dzieckiem a matką pojawia się na przykład w chwili, gdy dziecko chce otrzymać pokarm a matka nie zawsze jest dostępna. A więc podział na ja i nie-ja wiąże się zawsze z jakimś cierpieniem... Jeśli nie ma czegoś, co doznaje bólu, nie ma mowy o bólu.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi