Czy boimy się swojej wolności?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czy boimy się swojej wolności?

Postautor: Xsenia » 22 lis 2015, 17:02

1Prawda1 pisze:Xsenia fachowo z kodeksem wyjechała

Prawdo przyznaj się bez bicia: czytałeś kiedykolwiek konstytucję RP i nasz kodeks karny? :D
Według mnie warto znać i jedno i drugie. Nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności. :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 22 lis 2015, 17:12

="danut"]Ponadto pominęłaś najbardziej drażliwe słowo z tego zdania - bezpośredni a to własnie ono nadaje mu zupełnie inny sens niż gdy go tam nie znajdujemy.

:shock: , przecież każdy ma prawo na bezpośredni kontakt z Bogiem. Wystarczy z nim porozmawiać.

Oczywiście każdy ma prawo wyobrażać sobie Boga jak chce, zwracać się do niego, rozmawiać - a to już musiałby usłyszeć jego głos i odpowiedź, jednak kontakt bezpośredni znaczy na wprost i bycie bardzo blisko tego kogoś, kiedy można go zobaczyć, wręcz przyjrzeć się jemu i go poznać. Mam w to uwierzyć?
danut

Postautor: 1Prawda1 » 22 lis 2015, 18:46

Xsenia mi tylko przypomniał się moment z Piratów z Karaibów jak podczas problemu na pirackim posiedzeniu postawiono wielką, ciężką księgę której otwarcie wydało nie byle jaki dźwięk przez ciężkość księgi i z niej, z konkretnej strony wyczytano linijkę rozstrzygającą sprawę :lol: :lol:
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 22 lis 2015, 19:12

danut pisze:Oczywiście każdy ma prawo wyobrażać sobie Boga jak chce, zwracać się do niego, rozmawiać - a to już musiałby usłyszeć jego głos i odpowiedź, jednak kontakt bezpośredni znaczy na wprost i bycie bardzo blisko tego kogoś, kiedy można go zobaczyć, wręcz przyjrzeć się jemu i go poznać. Mam w to uwierzyć?

Danut Bóg jest wszędzie i koło ciebie, i w tobie :) możesz więc z Nim rozmawiać w każdej chwili :)

1Prawda1 pisze:Xsenia mi tylko przypomniał się moment z Piratów z Karaibów jak podczas problemu na pirackim posiedzeniu postawiono wielką, ciężką księgę której otwarcie wydało nie byle jaki dźwięk przez ciężkość księgi i z niej, z konkretnej strony wyczytano linijkę rozstrzygającą sprawę

Pamiętam, pamiętam :D to też mój ulubiony film :D I przypomnę ci, że co przeczytano z tego Kodeksu, to było święte i wszyscy piraci przyjmowali to bez szemrania :D
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 22 lis 2015, 19:15

Xsenia pisze:
danut pisze:Oczywiście każdy ma prawo wyobrażać sobie Boga jak chce, zwracać się do niego, rozmawiać - a to już musiałby usłyszeć jego głos i odpowiedź, jednak kontakt bezpośredni znaczy na wprost i bycie bardzo blisko tego kogoś, kiedy można go zobaczyć, wręcz przyjrzeć się jemu i go poznać. Mam w to uwierzyć?

Danut Bóg jest wszędzie i koło ciebie, i w tobie :) możesz więc z Nim rozmawiać w każdej chwili :)

To raczej z jego cząstką a nie z całym Jego ogromem bezpośrednio. Zapewniam cię jesteśmy wobec Niego jak ziarnko piasku, także w tym pojmowaniu, które tu przedstawiłaś. Gdyby się potrafiło cały ten ogrom objąć można by było dopiero powiedzieć, że stajesz wobec niego twarzą w twarz bezpośrednio inaczej to ja rozumiem, że to ten ktoś, kto tak twierdzi czuje się jak bóg.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2015, 19:23 przez danut, łącznie zmieniany 3 razy
danut

Postautor: 1Prawda1 » 22 lis 2015, 19:16

I przypomnę ci, że co przeczytano z tego Kodeksu, to było święte i wszyscy piraci przyjmowali to bez szemrania :D

Tak powinno być.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: blackbitch » 22 lis 2015, 20:32

Xsenia pisze:
1Prawda1 pisze:Xsenia fachowo z kodeksem wyjechała

Prawdo przyznaj się bez bicia: czytałeś kiedykolwiek konstytucję RP i nasz kodeks karny? :D
Według mnie warto znać i jedno i drugie. Nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności. :)

Ignorantia iuris nocet!
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać – takie jest prawo...
Awatar użytkownika
blackbitch

Postautor: 1Prawda1 » 22 lis 2015, 20:38

:roll: ;)
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: blackbitch » 22 lis 2015, 20:41

Xsenia fachowiec to nie moje słowa ... szanuje tu każdego na tym forum i oczekuje tego samego od innych bez wzedu na mój nick wyznanie czy poglądy . Każdy z nas jest indywidualna jednostka . Nie czuję żebym komuś tu ublizala czy była chamska wobec kogokolwiek . Słuchaj nie napisałaś ze jesteś ekspertem ale wystarczy spojrzeć na twoje komentarze :) są wszechobecne wiec chyba uważasz się za eksperta w każdej dziedzinie . Ja nie jestem spirytystka jestem amatorem czytelnikiem zwykłym człowiekiem głodnym wiedzy wiec napewno się mylę nie raz umiem przyjmować krytykę ale ja odezwalam się na czyjeś zaczepki dałam się sprowokować to mój błąd ale człowiek uczy się na błędach prawda ? Nikomu tu nie ublizylam nikogo nie osadzilam odpowiedziałam tylko i wyraziła swoje zdanie na tematy które mnie urazily.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać – takie jest prawo...
Awatar użytkownika
blackbitch

Postautor: Achill » 22 lis 2015, 21:05

dopiszę jeszcze jedno zanim się pojawią komentarze.
Każdy jest wolnym człowiekiem, każdy ma prawo do własnego zdania również względem innych, nie oszukujmy się nie potrafimy jeszcze miłować bratersko wszystkich bez wyjątku, mamy swoje sympatie i antypatie. Proszę więc wszystkich o więcej wyrozumiałości i zrozumienia. Słowa nie zawsze oddają nasze emocje, przez co ciężko czasem doczytać intencje piszącego. To rpowadzi do konfliktów, a te gdy się tylko dorzuca do ognia sa eskalowane do niemożliwych granic. A przecież KAŻDY kto tu jest potrafi być miły, i potrafi kulturalnie i równocześnie zażarcie dyskutować. Jako wolne jednostki mamy prawo korzystać ze swojego prawa do wypowiedzi, pamiętajmy jednak aby dołożyć starań aby rozmowy były merytoryczne i z okazaniem choćby minimum szacunku względem innych. Nie dlatego, że nie wolno rzucac w siebie nawzajem mięsem ale dlatego że tak jest przyjemniej i łatwiej. A po co sobie uprzykrzać życie?
Nie wskazuje tu nikogo personalnie - pół dnia spędziłem na PW z niektórymi zaangażowanymi osobami aby to załagodzić, nie rozdrapujcie tego.
i skończmy te dyskusję co kto powiedział i dlaczego miał złe zamiary.
I od teraz rozmawiajmy w temacie. Proszę, i dziękuję.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi