Chico Xavier nowy mesjasz

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Chico Xavier nowy mesjasz

Postautor: danut » 15 mar 2016, 19:40

Mirek pisze:Alkoholik też twierdzi, że nie jest alkoholikiem, bo w każdej chwili możne przestać pić ;)

Cóż to za porównanie? Ale rozumiemy, pewnie szukamy tam gdzie nam najbliżej i stąd czerpiemy aspiracje.
danut

Postautor: Xsenia » 15 mar 2016, 22:36

danut pisze:Niebo nie jest niebieskie a trawa nie jest zielona, tak odbiera je tylko w większości percepcja ludzka

Przyczepiłaś się kolorów choć nie o to mi chodziło. Ale niech ci będzie. Ktoś mówi, że trawa jest zielona, a ty mu na siłę udowadniasz, że nie, nie jest zielona, ale ma wszystkie możliwe kolory, widzialne i niewidzialne. I o to chodzi!!! Ten ktoś widzi trawę tylko zieloną i MA DO TEGO PRAWO, nawet jeśli sie myli, czy też jego twierdzenie jest niepełne. To nie ważne. Możesz spróbować go oświecić, ale nie wolno ci narzucać mu własnej wiedzy siłą. Ten ktoś sam z siebie musi sie rpzekonać, że trawa jest wielokolorowa, a nie tylko zielona. Ty możesz komuś otworzyć drzwi wiedzy, ale nie przejdziesz za tego kogoś przez nie. Możesz temu komuś dać książkę, ale to on sam musi ją przeczytać.
Zrozum nikogo nie zmusisz do przyjęcia twojej wizji i interpretacji świata. Możesz tylko przekazać wiedzę i czekać czy gdzieś zakiełkuje.

Chyba za dużo metafor, sorry :D
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: czarnyMag » 16 mar 2016, 12:39

Pawełek pisze:Gdy jeden lekarz będzie dla Ciebie wredny nie oznacza to, że cała służba zdrowia jest przeciwko Tobie ;)

Nie oznacza ale ja twierdzę że Chico Xavier to taki jeden z tej służby zdrowia - nic więcej!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: czarnyMag » 16 mar 2016, 13:09

Mirek pisze:CzarnyMagu to nie Chiko jest nowym mesjaszem. Ten na zdjęciu jest Twoim nowym mesjaszem ;)

Obrazek

Nie! Choć wierzę że on jest! I uważam, że choć ma na moje życie duży wpływ to ja wybieram jego wroga - uważam również że nie powinno się bagatelizować wpływu "tego gościa" na wszystkich wcielonych i poza ciałem :) Mówienie że go nie ma i że jest tylko jako zło które nas otacza to działanie pod dyktat jego - on tak chce - jemu jest to na rękę! Ponadto uważam że namacalnie jest taki "byt" i od czasu do czasu wchodzi w ciało jak my wszyscy - tylko rzadziej niż my :)
Ale wiesz co: ja bym się nie określił przed wyższymi duchami jako lepszy :twisted: ja bym ich "zmusił' by oni mnie sami sklasyfikowali - i tym samym mógłbym Cię nawet w swej "skromności" i braku pychy przeskoczyć :lol:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Mirek » 16 mar 2016, 15:02

Czyli wybierasz ideologię, która uczy, że Bóg ma wrogów?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: czarnyMag » 16 mar 2016, 15:16

Mirek pisze:Czyli wybierasz ideologię, która uczy, że Bóg ma wrogów?

Ma przecież!
Ale to jego twory o wolnej woli! To buntownicy ale sprzeciwiają Mu się!
A :twisted: wierzę w to coś, o którym pisze Jan Ewangelista "smok" cokolwiek jest - ale jest! i w upadłych (czymkolwiek są :)
I wierzę :lol: :lol: :lol: że ty też w nich wierzysz tylko ich zapomniałeś obecnie :lol: Ale jak Ty obecnie jesteś biznesmenem i śnisz swój sen i uwierzyłeś że ten sen to real to gratuluję - ważne to zapomnieć przez chwilę o realu :lol:
Ale najważniejsze byś po przebudzeniu miał jakieś doświadczenie nie do obalenia i się go trzymał - co do mnie ja tu nie śpię :twisted:
Ja tu odwalam zadanie które jest sensem mego wcielenia :twisted:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Mirek » 16 mar 2016, 15:17

Niedorzeczność, która wynika z barku zrozumienia czym jest Bóg.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: czarnyMag » 16 mar 2016, 15:18

Mirek pisze:Niedorzeczność, która wynika z barku zrozumienia czym jest Bóg.

A podasz mi to zrozumienie Boga? Proszę :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Mirek » 16 mar 2016, 15:26

Nie mógł stworzyć siły, która będzie z nim walczyć. Wolna wola to rodzaj drogi z punktu "A" do punktu "B". Te dwa punkty są stałe jedynie przebycie tej drogo może, dzięki wolnej woli, być różne. Można iść prosto do celu albo iść niesamowicie krętymi ścieżkami opóźniającymi dotarcie do punktu "B". W ostateczności i tak osiągniemy punkt "B".
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: czarnyMag » 16 mar 2016, 15:32

Mirek pisze:Nie mógł stworzyć siły, która będzie z nim walczyć. Wolna wola to rodzaj drogi z punktu "A" do punktu "B". Te dwa punkty są stałe jedynie przebycie tej drogo może, dzięki wolnej woli, być różne. Można iść prosto do celu albo iść niesamowicie krętymi ścieżkami opóźniającymi dotarcie do punktu "B". W ostateczności i tak osiągniemy punkt "B".

Tylko widzisz - być może Bóg jednak pozostawił to co stworzył "duchom wyższym" - być może? Ja jestem niższe - ja tego nie wiem! ALE nie rozumie Was ludzie! Jak można sobie filozofować podczas któregoś tam wcielenia jak wystarczy się wyłamać z tego w co bezwolnie wierzycie?! A potem już wchodzi praktyka! Wchodzi wiedza poznawcza! Być może to grzech :twisted:
Ale warto się przekonać! A wiecie dlaczego?! Bo to co zbiera te info przetrwa! PRZETRWA I ZAPAMIĘTA! :lol:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi