A jeśli się mylisz?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: A jeśli się mylisz?

Postautor: OneNight » 09 mar 2016, 18:23

czarnyMag pisze:
OneNight pisze:danut, po co w ogóle jesteś na tym forum? Żeby wyśmiewać cudze poglądy, obrażać innych? Może ze starości Ci się mózg psuje? A może bawisz się w wampiryzm energetyczny?

Czarnymagu, każdy ma inne poglądy :D

Ale z obserwacji twoich wypowiedzi widać że jesteś inteligentny - spróbuj mnie więc przekonać że się mylę!

Po co miałbym to robić? Ja się zajmuję praktyczną wiedzą i dla mnie możesz sobie wierzyć nawet w to, że po śmierci staniesz się stokrotką - zwisa mi to, lata i powiewa.

danut, a kto to Zbyszek?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 09 mar 2016, 18:50

danut

Postautor: czarnyMag » 11 mar 2016, 10:54

OneNight pisze:[ Ja się zajmuję praktyczną wiedzą i dla mnie możesz sobie wierzyć nawet w to, że po śmierci staniesz się stokrotką - zwisa mi to, lata i powiewa.

Czyli wierzysz że masz rację w oparciu o kompleks wyższości !
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: OneNight » 14 mar 2016, 18:52

Nie mam pojęcia kiedy piszesz na serio, a kiedy nie. Mam swoje poglądy, które opierają się o wiedzę praktyczną. Ja w przeciwieństwie do katolików, nie zajmuję się nawracaniem ludzi na swoje poglądy i nie mam zamiaru Ci niczego udowadniać.

Pytanie to "a co jeśli się mylisz", nie "udowodnij mi swoje poglądy".

Skąd ten kompleks wyższości wziąłeś?

A tak na marginesie, to ile masz lat? Mam co do tego dziwne przeczucie.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: 1Prawda1 » 15 mar 2016, 00:54

Może katolicyzm jest dla tych pogubionych jedną z wielu religii do wyboru?
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: czarnyMag » 16 mar 2016, 14:57

OneNight pisze:Nie mam pojęcia kiedy piszesz na serio, a kiedy nie. Mam swoje poglądy, które opierają się o wiedzę praktyczną. Ja w przeciwieństwie do katolików, nie zajmuję się nawracaniem ludzi na swoje poglądy i nie mam zamiaru Ci niczego udowadniać.
A tak na marginesie, to ile masz lat? Mam co do tego dziwne przeczucie.

Poglądy na wiedzy praktycznej - no i właśnie ja o te poglądy pytam! :)
Mam gdzieś że Ty wierzysz w naukę Ziemi - ja mam gdzieś "racjonalizm" jako naukę niskiej rozwojowo Ziemi! :)
Wyobraź sobie że mi lata ta nauka - nie po to się wcieliłem w tym świecie by się kłócić który z filozofów przed którym Ty klękasz był bliżej prawdy! Ja chcę WIEDZY w którą każdy z Was wierzy! Chcę dowodów - Waszych! A ile mam lat?! - WIELE! i ZERO!
Ludzie się rodzą i zadają pytania, ludzie zadają z czasem sami sobie pytania i zaczynają szukać odpowiedzi na swe pytania - No więc ja od początku czuję że nic co wokół mnie się nie liczy, bo pierwsze moje pytanie do matki jak go w zdaniu wyartykułowałem było: co to za świat? i :twisted: w co się tu wierzy?! :twisted: a potem: to w co Ty wierzysz - UDOWODNIJ MI TO!
I o to opieram cały swój żywot!!! Cały czas lata mi kto się ze mnie śmieje ale moi rodzice twierdzili że cały czas o to pytałem - pytałem wszystkich! A teraz już wiem że po to się tu narodziłem! Cały czas szukam odpowiedzi - i będę aż do śmierci - a tzw. Ziemska nauka nie robi na mnie żadnego wrażenia - przyrównał bym ją do klocka posadzonego wśród trawy przez ssaka :) Filozofia bez dowodów to samo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: OneNight » 16 mar 2016, 15:09

O której nauce piszesz jako nauka bez dowodów? Bo chyba nie chodzi Ci o tą, której ufam - naukę współczesną.

Ja nie klękam przed nikim; sam jestem sobie nauczycielem i sędzią. Co mam Ci udowodnić? Że gdyby każdy był moralny, to świat byłby lepszy?

Coś mi się zdaje, że z tym wiekiem zgadłem :)
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: czarnyMag » 16 mar 2016, 16:00

OneNight pisze:O której nauce piszesz jako nauka bez dowodów? Bo chyba nie chodzi Ci o tą, której ufam - naukę współczesną.

Ja nie klękam przed nikim; sam jestem sobie nauczycielem i sędzią. Co mam Ci udowodnić? Że gdyby każdy był moralny, to świat byłby lepszy?

Coś mi się zdaje, że z tym wiekiem zgadłem :)

Chyba Cię przeceniłem "mistrzu". Jesteś sam sobie nauczycielem który nic nie widział sam a który opiera się o intuicje w swych subiektywnych sądach - "SĘDZIO".
Życzę powodzenia i większej kreatywności w świecie złudy!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: OneNight » 16 mar 2016, 16:13

Chodziło mi raczej o to, że nie mam żadnego guru i nikt mi nie mówi co jest dobre a co nie.

Powodzenia w poszukiwaniach. Już moją drugą wypowiedź przekręciłeś.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: philosophus » 16 mar 2016, 20:37

czarnyMag pisze:A jeśli się mylisz?
Gorzej - jak Twój "mistrz" się myli

Nic.
Możemy się mylić niemal we wszystkim, a przy odpowiednim założeniu nawet tak to zdefiniować, że nie wiemy tak naprawdę nic.
Chęć poznania jednak to nie to samo, co przeświadczenie o nieomylności.
Te dwie rzeczy często wierzącym i niewierzącym się mylą.
Awatar użytkownika
philosophus

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi