Etyka seksualna

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Etyka seksualna

Postautor: Hansel » 07 mar 2015, 23:08

Chciałbym się spytać jakie jest stanowisko Spirytyzmu w tej sprawie ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Etyka seksualna

Postautor: cthulhu87 » 08 mar 2015, 00:15

Hansel pisze:Chciałbym się spytać jakie jest stanowisko Spirytyzmu w tej sprawie ?

Myślę, że pytanie jest zbyt ogólnie postawione. W każdym razie odpowiedź "nie czyń innemu, co tobie niemiłe" byłaby tu chyba dobrą charakterystyką stanowiska spirytyzmu.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: nikox85 » 08 mar 2015, 01:20

No cóż mogę powiedzieć z punktu widzenia starożytnych pism hinduistycznych. Według ich to uprawianie sexu jest przeszkodą w drodze do doskonałości (wyzwolenia). Sex jako przyjemność odwraca naszą uwagę od spraw związanych z doskonaleniem duchowym a związuje ze sprawami materialistycznymi. Wyjątkiem jest sex z jedną osobą (mężem,żoną), który trwa do końca ich życia, nawet jeśli mieli by czerpać z sexu przyjemność to grzech ich nie dotyczy.
nikox85

Postautor: Hansel » 08 mar 2015, 07:38

cthulhu87 pisze:W każdym razie odpowiedź "nie czyń innemu, co tobie niemiłe" byłaby tu chyba dobrą charakterystyką stanowiska spirytyzmu.
A pozatym wszystko wolno ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Krzysztoff » 08 mar 2015, 08:48

Hansel pisze:
cthulhu87 pisze:W każdym razie odpowiedź "nie czyń innemu, co tobie niemiłe" byłaby tu chyba dobrą charakterystyką stanowiska spirytyzmu.
A pozatym wszystko wolno ?

2- ga zasada - umiaru, która dotyczy wszystkich naszych spraw ziemskich, czyli jeżeli ktoś czyni jedzenie albo seks - celem swojego życia , nadmiernie się nad tym koncentruje - to oczywiście przywiązuje się do materii i odchodzi od rozwoju duchowego
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 16 mar 2015, 06:05

W sumie najlepiej chyba było by przyjąć że nigdy nie można traktować drugiego człowieka jak przedmiotu i zawsze trzeba szanować jego uczucia.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 02 lis 2015, 19:22

,,A właśnie znacie to ,,Dziekan College'u żeńskiego wprowadzała nowo przy byłe studentki i uznała za stosowne poruszyć temat moralności seksualnej.
„W chwilach pokusy zadajcie sobie tylko jedno pytanie: Czy godzina przyjemności jest warta wstydu na całe życie?”
Pod koniec wykładu spytała, czy są jakieś pytania. Jedna z dziewcząt podniosła lękliwie rękę i powiedziała:
„Czy mogłaby nam pani powiedzieć, jak pani to robi, że trwa ona godzinę?”.,,,,
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 22 wrz 2016, 10:27

mesjasz pisze:
Uważam że to wina rodziców którzy zle wychowują swoje dzieci. To powinno być tłumaczone np. słuchaj synu chcesz to masturbuj się ale wiedz że jak to robisz to twój umysł się rozleniwia, jesteś mniej obiektywny, niespokojny, itp. jeśli nauczysz się tłumić ten prymitywny, egoistyczny sposób doświadczania przyjemności to osiągniesz znacznie więcej w życiu i jak będziesz miał partnerkę to zarówno ona jak i ty będziecie mieli znacznie lepsze doznania, itp., itd.

Czy dysponujesz jakimś wiarygodnymi badaniami medycznymi które by potwierdzały taką tezę ? Co z tego co ja wiem to jest wręcz przeciwnie: ona ma dodatni wpływ na zdrowie człowieka...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Zbyszek » 22 wrz 2016, 21:14

Celem naszego życia jest nasz rozwój, w którym zmieniamy nasze przyzwyczajenia y powiązania ze światem zwierzęcym. Nadmierne uprawianie seksu, gdziekolwiek i z kimkolwiek nie jest najlepsza droga ewolucji. Miłość która powinna być podstawa naszego życia zbliża pary do siebie i seks w tym wypadku jest ukoronowaniem związku. Potrzeby naszego “ja”zawsze należy kontrolować, nie przesadzając. Akt seksualny, jest aktem powiązanym z rozmnażaniem gatunku, dlatego podczas stosunku uwalniana jest bardzo duża ilość energii, dlatego utrata jej osłabia nas.
Wielu ludzi którzy dedykują swoje życie w celach medytacyjnych lub leczniczych, unikają lub odstawiają seks.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 23 wrz 2016, 21:28

Zbyszek pisze:Akt seksualny, jest aktem powiązanym z rozmnażaniem gatunku, dlatego podczas stosunku uwalniana jest bardzo duża ilość energii, dlatego utrata jej osłabia nas.

Nie zgodzę się z tobą. To co napisałeś to dla mnie totalna bzdura. Natura nienawidzi marnotrawstwa. Gdyby seks miałby nas osłabiać, to by go nie było wcale. A rozmnażalibyśmy się przez pączkowanie. :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi