Przykład człowieka nie rozwijającego się

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Przykład człowieka nie rozwijającego się

Postautor: 1Prawda1 » 06 gru 2015, 22:20

Jak taki człowiek widzi życie?
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Re: Przykład człowieka nie rozwijającego się

Postautor: Pawełek » 06 gru 2015, 22:52

Tak jak każdy z nas, tylko ma pewnie inne wartości, priorytety i to, w co wierzy. Istnieją materialiści, istnieją osoby poszukujące odpowiedzi... Ile osób tyle przykładów ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 06 gru 2015, 23:08

każdy się rozwija. nawet jeśli jest to baaaardzo wolny rozwój
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: 1Prawda1 » 06 gru 2015, 23:09

A mógłbyś mi napisać jak rozwija się człowiek zapatrzony w materialne rzeczy?
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: cthulhu87 » 06 gru 2015, 23:29

1Prawda1 pisze:A mógłbyś mi napisać jak rozwija się człowiek zapatrzony w materialne rzeczy?

Może np. rozwijać się intelektualnie wyłącznie z intencją posiadania materialnych rzeczy i zaspokajania swoich potrzeb. Wielu ludzi w ten sposób uzasadnia potrzebę zdobywania wykształcenia. Powiedzmy, że cel mało szczytny, ale skutki mogą być dobre. Przypominam, że według spirytyzmu rozwój przebiega na dwóch płaszczyznach: moralnej i intelektualnej.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 06 gru 2015, 23:41

No tak, masz racje.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 07 gru 2015, 00:23

W dodatku gdyby tak przyjąć hipotetycznie: gdy masz te różne byty uznane za demony w chrześcijaństwie, które były znane już dwa tysiące lat temu, a teraz istnieją nadal przypadki "opętań przez te duchy" (nie biorąc pod uwagę że inne duchy se mogą sobie żartować i podszywać się pod nie), to widzisz teraz jak długo może trwać zrozumienie swoich błędów lub czas do kolejnej reinkarnacji, skoro od tamtego czasu do dzisiejszych czasów minęło jakieś 2000 lat.

Ale to tylko moje osobiste przemyślenia.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 07 gru 2015, 09:04

Trochę nad tym myślałem i mam jednak zasadnicze pytanie. Dlaczego ludzie którzy wolniej dochodzą do tego co dobre są bronieni argumentem jak pisał bodajże soldado, że jednym wystarczy czegoś doświadczyć raz, a innym wiele razy. Dlaczego w waszym myśleniu aż tak broni się zła ludzkiego? Według mnie zawsze tak było jest i będzie, że to od tego jak zaangażuje się człowiek w dobro zależy jego rozwój.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Achill » 07 gru 2015, 09:13

1Prawda1 pisze: Dlaczego ludzie którzy wolniej dochodzą do tego co dobre są bronieni argumentem jak pisał bodajże soldado, że jednym wystarczy czegoś doświadczyć raz, a innym wiele razy. ]Dlaczego w waszym myśleniu aż tak broni się zła ludzkiego? Według mnie zawsze tak było jest i będzie, że to od tego jak zaangażuje się człowiek w dobro zależy jego rozwój.

Ale czego oczekujesz? Mamy ich mordować?
NArzucać? - pomijając, że to już czyn samw sobie zły a nie dobry - to zastanow się ile na świecie dzieje złych rzeczy tylko dlatego, że ktoś uznała, że inni żyją źle.

a odpowiedzią na Twoje pytania jest - miłosierdzie. ;)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: 1Prawda1 » 07 gru 2015, 09:17

Ale Achill mi nie chodzi o naszą reakcję na takich ludzi tylko o to dlaczego oni nie mogą że już tak napisze spiąć pośladków i wziąć się za dobro? Bronieni są argumentem, że nie dociera do nich nauka... ciekawe czemu? wiesz czemu? - Bo nie chcą spiąć pośladów do dobra i się za nie wziąć. Sorry za słowa, ale to mnie wkurza ;).
Awatar użytkownika
1Prawda1

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi