Potrzeba samorozwoju i ocena rzeczywistości

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Potrzeba samorozwoju i ocena rzeczywistości

Postautor: cthulhu87 » 07 gru 2015, 23:30

Co sądzicie o tych stwierdzeniach dotyczących oceny świata/diagnozy rzeczywistości i postawy człowieka w stosunku do samego siebie? (Są to fragmenty książki A. Schopenhauera pt. "Aforyzmy o mądrości życia").

Wybaczcie wklejanie zdjęć, ale łatwiej mi wrzucić zdjęcie niż przepisywać fragmenty.

Obrazek

Moim zdaniem ocena świata, w którym żyjemy, jest tu bardzo dosadna, pytanie tylko czy jest to pesymizm czy raczej realizm?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Re: Potrzeba samorozwoju i ocena rzeczywistości

Postautor: 1Prawda1 » 08 gru 2015, 00:00

Podobne do filozofii Platona, która mówi o podczepieniu się w życiu pod stałość, niż wiecznie latać po świecie z brakiem pewności, która nieraz ludzi już oszukała.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: cthulhu87 » 08 gru 2015, 01:36

1Prawda1 pisze:Podobne do filozofii Platona, która mówi o podczepieniu się w życiu pod stałość, niż wiecznie latać po świecie z brakiem pewności, która nieraz ludzi już oszukała.

Jakoś tak czułem, że fragment przypadnie Ci do gustu. ;)

Odnośnie tej stałości, może zainteresuje Cię również rozdział 3 z ks. 4 "Rozmyślań" Marka Aureliusza. Ciekawe, że z pozoru to przeciwny biegun filozofii niż XIX-wieczny Schopenhauer, inna epoka, inne uwarunkowania... :

Obrazek
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 08 gru 2015, 03:19

Mam wiele wspólnego w moim życiu z zagłębianiem się właśnie w siebie. U mnie to wygląda tak, że odrzucam nie tyle wszystkie niestałości co odrzucam po prostu rzeczy słabe jakościowo. Stawiam na moc miłości, takiej czystości, która jak mniemam łączy się z tym co przedstawia filozof w Twoim tekście. Chodzi mi o tą czystość. Jak to rozumieć? Po tekstach które wysłałeś ewidentnie widać, że autor niewiele ma wspólnego z materialnymi przyjemnościami. Z tego co widzę to chodzi mu o bezpieczeństwo oparte na tym co naprawdę działa i nie oszukuje nas w życiu i zapewne widzi on w tym odpowiedniki metafizyczne, duchowe.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Krzysztoff » 08 gru 2015, 17:22

Marcin , polemizował bym że "na starość tracimy dowcip, czy zamiłowanie do podróży".
Znam przykłady które temu przeczą :)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 08 gru 2015, 17:24

Krzysztoff pisze:Marcin , polemizował bym że "na starość tracimy dowcip, czy zamiłowanie do podróży".
Znam przykłady które temu przeczą

Autor po prostu nie wiedział, że rozwiązywanie krzyżówek to dobra profilaktyka przed demencją starczą ;)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 08 gru 2015, 19:42

"Na starość tracimy dowcip i zamiłowanie do podróży". Chciałabym kategorycznie i jednoznacznie temu twierdzeniu zaprzeczyć! :lol:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Xsenia » 08 gru 2015, 20:27

Popieram zdanie mojej poprzedniczki :D Mogę nie pamiętać imion własnych dzieci, ale żartować na pewno nie przestanę :D
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 08 gru 2015, 20:41

Xsenia pisze:Mogę nie pamiętać imion własnych dzieci, ale żartować na pewno nie przestanę :D

Dziękuję - poprawiłaś mi humor :D
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 08 gru 2015, 21:31

atalia pisze:"Na starość tracimy dowcip i zamiłowanie do podróży". Chciałabym kategorycznie i jednoznacznie temu twierdzeniu zaprzeczyć! :lol:

Ty nie jesteś stara, nie znasz się :mrgreen: , a Schopenhauer jak to pisał był już starym prykiem 8-)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi