Nasza Misja

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: Nasza Misja

Postautor: Achill » 13 lip 2015, 16:34

wpiszę się i ja...
wyczuwam jakiś głebszy sens w tym wszystkim , wyczuwam, że jest jakas rola dla mnie do odegrania. Za często mnie ciągnie w pierwsze szeregi i nie dla korzysći ale dla samej radości działania. Za często ludzi postrzegaja we mnie kogoś za kim mozna iśc. Rzecz w tym, że dzieki spirytyzmowi zrozumialem że mimo że chcialbym to jednak nie jestem jeszcze gotowy. Ze sam muszę jeszcze się pewnych rzeczy o samym sobie dowiedzieć, albo raczej zwalczyć swoje wady, których kilka jest. Rozwiązać ze dwa trzy problemy które staja mi jeszcze na drodze i dopiero wtedy gdy się od nich uwolnię przekonam się czy rzeczywiście moje przeczucia są słuszne.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 13 lip 2015, 19:40

Achill pisze:wpiszę się i ja...
wyczuwam jakiś głebszy sens w tym wszystkim , wyczuwam, że jest jakas rola dla mnie do odegrania. Za często mnie ciągnie w pierwsze szeregi i nie dla korzysći ale dla samej radości działania. Za często ludzi postrzegaja we mnie kogoś za kim mozna iśc.
To by znaczyło że masz wrodzone predyspozycje do bycia liderem...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 13 lip 2015, 20:18

gdyby były wrodzone to juz bym nim był. ;)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pablo diaz » 13 lip 2015, 20:44

Hansel pisze:Tak sobie myślę żaden człowiek nie rodzi sie na tym świecie przez przypadek tylko dla tego żeby jego Duch się czegoś w nim nauczył. Kluczowe jest więc w tym wszystkim zrozumienie jaka jest nasza misja. Ja właśnie chyba zrozumiałem że moją jest nauczyć sie w większym stopniu akceptować to że ktoś może mieć inne poglądy niż ja...

A jak myślicie z jaką wy zostaliście tutaj posłani ?

Duchy te bardziej rozwinięte rozumieją ,że wcielają się po to ,aby służyć,te mniej muszą się tego jeszcze nauczyć.
Na dalszych planach rozwoju naszej egzystencji już tylko służymy,a to jest siłą sprawczą w pojmowaniu Boga.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 13 lip 2015, 22:29

Ja z jednej strony mam taki naturalny odruch że zawsze pomagam komuś jeśli widzę że tego potrzebuje, ale sens swojego życia zawsze widziałem raczej w powiększaniu swojej wiedzy.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 14 lip 2015, 07:28

Hansel pisze:sens swojego życia zawsze widziałem raczej w powiększaniu swojej wiedzy

Od urodzenia mam parcie na poszerzanie wiedzy. Nie wiem skąd się to wzięło i po co mi to. Nauczyć to się musiałam odpuszczać. Ale moja misja w tym życiu jest raczej przyziemna i materialna. Wychować dzieci, co przy moim egoizmie jest rzeczą trudną. I zajmować się domem: sprzątanie, gotowanie, czego nie lubię i muszę się do tego zmuszać. Ogólnie rzecz biorąc te moje życie oparte jest na służeniu innym (rodzina), co dla mnie jest chyba najtrudniejsze.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Achill » 14 lip 2015, 07:57

Pablo diaz pisze:Duchy te bardziej rozwinięte rozumieją ,że wcielają się po to ,aby służyć,te mniej muszą się tego jeszcze nauczyć.
Na dalszych planach rozwoju naszej egzystencji już tylko służymy,a to jest siłą sprawczą w pojmowaniu Boga.

służą? czy prowadzą, przewodzą, pomagają, dbają? jest tyle ładnych, pozytywnych słów
samo słowo "służą" ma negatywny wydźwięk. wymaga relacji hierarchicznej pomiedzy dawcą a odbiorcą służby.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pablo diaz » 14 lip 2015, 08:26

Achill pisze:
Pablo diaz pisze:Duchy te bardziej rozwinięte rozumieją ,że wcielają się po to ,aby służyć,te mniej muszą się tego jeszcze nauczyć.

służą? czy prowadzą, przewodzą, pomagają, dbają? jest tyle ładnych, pozytywnych słów
samo słowo "służą" ma negatywny wydźwięk. wymaga relacji hierarchicznej pomiedzy dawcą a odbiorcą służby.

Chwilę temu Achilu napisałeś do Marcina cyt.
cthulhu87 jesteś historycznie wypaczonym człowiekiem - co te studia robią z ludzkim umysłem ;)
Nie zapominaj że governor można tłumaczyc dwojako - gubernator albo słowem o synonimicznym znaczeniu - zarządca (moim zdaniem to tłumaczenie jest bliższe oryginalnegmu znaczeniu). Może to ułatwi Ci sprawę.

To i ja Ci odpisuję :

Oczywiscie ,że słowo służba może być zastąpiona i tłumaczona na wiele sposobów.
Ponawiam pytanie z wczoraj ?
Jaki cel ma upominanie i zwracanie uwagi na słowa,które doskonale rozumiemy?
Czy ma na celu zaspokoić nasze ego ?
Czy po prostu nudzi mi się i popisze sobie na forum jaki wydzwięk ma słowo służba?
Czy to forum jest forum językoznawstwa,słownictwa?
Słowo służba jest bardzo powszechnym słowem i nie widzę tu nic negatywnego.

Divaldo Franco w uprzejmośći http://www.portal.spirytyzm.pl/uprzejmosc/
cyt: DF – Dobroczynność jest często mylona z uległością. Jezus jest wzorem wyrażania miłości i filantropii, jednakże on nie zaniechał dyscypliny podczas misji, nie poddał się kaprysom uczniów, ani ludzi, którzy go poszukiwali, ani przeróżnym socjalnym i politycznym grupom włącznie z masami potrzebujących. On był w służbie Ojca, nie ludzkich namiętności i nieszczęść. Z tego powodu, odnośnie cierpiących, zalecił by uzdrowieni nie wracali w niewolę grzechu, nie szli na kompromis ze złem, nie pozwalali sobie na zejście z drogi swych obowiązków. Gdy warunki są narzucone, gość ma prawo zaakceptować je lub nie, zgodnie z dogodnością i możliwościami, jakie są zaoferowane. Uprzejmość nie jest pomocnicą dowolności, jest zawsze szczera, aczkolwiek pozbawiona sztywności i agresji. Poza dobrowolną zgodą na szerzenie spirytyzmu, spirytystyczni mówcy mają także rodzinne zobowiązania. Powinni pracować uczciwie, by zarobić na chleb powszedni, posiadają społeczne i osobiste zobowiązania. Dlatego nie powinni ulegać kaprysom kogokolwiek. Wolność przekonań i zachowania jest fundamentalna w spirytystycznym postępowaniu, ponieważ każdy człowiek odpowiada za swoje myśli, słowa i czyny.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 14 lip 2015, 08:55

Pablo diaz pisze:Chwilę temu Achilu napisałeś do Marcina cyt.
cthulhu87 jesteś historycznie wypaczonym człowiekiem - co te studia robią z ludzkim umysłem ;)
Nie zapominaj że governor można tłumaczyc dwojako - gubernator albo słowem o synonimicznym znaczeniu - zarządca (moim zdaniem to tłumaczenie jest bliższe oryginalnegmu znaczeniu). Może to ułatwi Ci sprawę.

To i ja Ci odpisuję:

Powyższy post był chyba do mnie skierowany, to raczej jestem zobowiązany odpowiedzieć :D
Więc wyjaśnię: nie wiem, gdzie w moich postach było upominanie. Kogo zresztą miałbym upominać i za co? Było natomiast zwrócenie uwagi na słowo, które mi się źle skojarzyło i wyjaśniłem czemu. Nie miałem przy tym żadnego celu. Na pewno nie chciałem nikomu dokuczyć, bo też komu i po co ? Jezusowi? ;)

Pablo diaz pisze:Czy ma na celu zaspokoić nasze ego ?

Ja bardzo lubię pisać na różne tematy na forum, bo w realu mam do tego okazję tylko raz na dwa tygodnie, tj. na spotkaniach naszej grupy spirytystycznej. Niestety ludzie, z którymi się spotykam na co dzień, mają odmienne zainteresowania i nie mogę z nimi rozmawiać na te tematy, więc zgodzę się, że w jakiejś mierze jest to zaspokajanie mojego ego :)

Pablo diaz pisze:Czy po prostu nudzi mi się i popisze sobie na forum jaki wydzwięk ma słowo służba?

Tak, nudzi mi się i nie mam tu żadnego wyższego celu. Jak na każdym forum dyskusyjnym zresztą. Na onecie i wirtualnej Polsce też nie komentuję artykułów dla dobra Polski, ludzkości, narodu, społeczeństwa itd. ;) , tylko z nudów właśnie, albo żeby wyrazić opinię, albo żeby podzielić się czymś, co z jakiegoś względu zwróciło moją uwagę...

Pablo diaz pisze:Czy to forum jest forum językoznawstwa,słownictwa?

Gdzieś tu na forum toczy się rozmowa o Jaruzelskim, albo o reklamach, albo o bezsenności, dlaczego więc nie pogadać o słownictwie? To chyba nie jest jakiś temat tabu :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 14 lip 2015, 10:18

Pablo diaz pisze:To i ja Ci odpisuję :

Oczywiscie ,że słowo służba może być zastąpiona i tłumaczona na wiele sposobów.

jest różnica między uzyciem innego slowa o tym samym znaczeniu a złym uzyciem
Ponawiam pytanie z wczoraj ?

Cel jest banalny - pzoowolenie zrozumienia tym mnie ogarniętym o czym piszesz poprzez uzywanie odpowiedniego - precyzjnie wyrażajacego twoje mysli slownictwa. niezależnie od tego że uważasz że słowa może i nie mają znaczenia w komunikacji duchowej, to są one i jeszcze długo będą głownym środkiem przekazywania myśli między ludźmi - zwlaszcza w formie pisanej gdzie nie ma możliwości odczytania np z rysów twarzy emocji danej osoby.
nie upominałbym gdyby słowo było uzywane we właściwym znaczeniu.

Czy ma na celu zaspokoić nasze ego ?

okazanie szacunku wobec odbiorców tego co piszesz jest wystarczającym powodem.
Chyba, że masz nas za bande idiotów ktorym mozna klepać jakąs bezkształtna papkę - "niech się domyslą co miałem na myśli." Na posługiwaniu się ogólnikami przejechala sie już niejedna osoba.
Czy po prostu nudzi mi się i popisze sobie na forum jaki wydzwięk ma słowo służba?

jest takie powiedzenie kazdy mierzy swoją miarą.
ja pisze z dwóch powodów. albo cos wiem i chcę sie tym podzielić albo szukam i pragnę wyrazić swoje wątpliwości aby stwierdzic czy sa one zasadne czy nie na drodze dyskusji z innymi. Dla mnie uzywanie slowa śłużba w kontekście wysokiego rozwoju jest błedne. Dlaczego ? Ja rozumiem to słowo nastepująco : służba, służyć to akt wymagający relacji hierarchicznej w której jedna strona jest zależna i dobrowolnie traci na rzecz drugiej. Czy naprawde chcesz mi powiedzieć, że na tym polega rola duchów wyższych? "A ja głupi myslałem", że duchy są równe mimo że różnią sie tylko poziomem rozwoju.

No chyba że zaczynamy kształtować spirytyzm dogmatyczny gdzie na pewne tematy NIE WOLNO ROZMAWIAĆ. ;)
Czy to forum jest forum językoznawstwa,słownictwa?

Slowo jak wskazałem jest podstawowym narzedziem komuniakcji dla dusz wcielonych. możesz protestować, faktów nie zmienisz.
Ale pozwól że przytocze moje ukochane zdanie z kampanii o dbanie o poprawnośc jezyka którego używamy.
Let's eat grandpa.
Let's eat, grandpa.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm