O Istotach i istocie doświadczeń

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: O Istotach i istocie doświadczeń

Postautor: Natasza » 18 lut 2017, 15:29

tak, tak dlatego jesteście niskimi duchami ze sztandarem wolności
:lol:
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 18 lut 2017, 15:32

Ale świetnie obrazuje też problem końcowa scena filmu "Uwierz w ducha" - tam mamy dwie drogi odejścia z tego świata - radosną z poczuciem wypełnienia zadania, przez tego zamordowanego chłopaka( on odchodzi sam) i inna rzeczywistość się przed nim otwiera i piekielne odejście jego zabójcy i właśnie to po niego przychodzą ciemne niewyraźne postaci, straszne wciągające go w jakąś otchłań - tej drugiej śmierci złego człowieka towarzyszy trauma.
danut

Postautor: Natasza » 18 lut 2017, 15:38

lubię romantyzm, tak
tylko , że ja o realiach
i jak myślisz jak skończył jeden i drugi?
reinkarnacją?
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 18 lut 2017, 15:52

Natasza pisze:lubię romantyzm, tak
tylko , że ja o realiach
i jak myślisz jak skończył jeden i drugi?
reinkarnacją?

hmm żeby znów stać się nowym człowiekiem potrzeba nie zgubić człowieczych wartości, żeby mieć z czego zbudować się od nowa :D - zatem ten pierwszy/ uczciwy skoro już otwarła się przed nim nawet ta nowa możliwość, znów się nim stanie i tym razem uniknie takiego zdarzenia jak śmierć zadana mu przez drugiego człowieka, będzie budował rzeczywistość sobie przyjaźniejszą a zaprawą do niej będzie miłość do tej dziewczyny, znów się spotkają na pewno. Drugiemu te możliwości jakby odebrano, system go odrzucił, wpadł w otchłań i nie wiadomo czy będzie miał w ogóle taką szansę, czy już całkowicie ją zaprzepaścił. Tu Pablo pisał o przekształceniu takiego ducha w żywot zwierzęcia, lub pozostanie duchem złowrogiej natury zamieszkującym pustynie i bagna.
danut

Postautor: Natasza » 18 lut 2017, 15:58

czyli obaj skończą tak samo- nie wejdą na wyższe piętro
a to czy wsadzą ich do bagna czy szamba to nie ma tu żadnego znaczenia jak to, że ich stopa, a właściwie świadomość
nie wejdzie do Domu Równych Sobie i tyle w temacie
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 18 lut 2017, 16:12

Natasza pisze:czyli obaj skończą tak samo- nie wejdą na wyższe piętro
a to czy wsadzą ich do bagna czy szamba to nie ma tu żadnego znaczenia jak to, że ich stopa, a właściwie świadomość
nie wejdzie do Domu Równych Sobie i tyle w temacie

Ale przekręt. :lol: Skoro oni pochodzą z tego domu a doświadczają przez odradzanie się na wielu płaszczyznach, są wciąż zasilani z tego Domu i wykonują zadania przez czynny udział w tworzeniu, a nie bujanie w obłokach i wieczną szczęśliwość, która byłaby najzwyczajniej w świecie - nudna, bo tylko dzięki temu odradzaniu się tam obejmują całość i mają zajęcie, to ja nie widzę w tym żadnego wspinania się po drabinie, jak to ludzie chcieli zbudować wieżę Babel - bo dlaczego ona runęła? - czyż nie był to poroniony pomysł? Kształtują coraz lepszą rzeczywistość do wykształcenia tej najlepszej, to jest postęp, a nie żadne przechodzenie z jednego świata do drugiego, przez dodawanie sobie skrzydeł i przefruniecie bezpodstawne na niby wyższe poziomy, ale na jakie? - Te które tu przedstawiasz, mające się skończyć na ludziach cyborgach na materializmie i technice, oraz wyzbyciu się uczuć, na automatyzmie? "Bez serc, bez ducha - to szkieletów ludy"
danut

Postautor: Natasza » 18 lut 2017, 16:21

musiałabyś być najpierw dopuszczona do tego domu Równych Sobie by móc wyciągać wnioski
i spędzić czas wśród Wysokich Duchów by poczuć czym jest ta inna forma egzystencji
od której jesteście oddalani jako te niskie duchy
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 18 lut 2017, 16:22

Natasza pisze:musiałabyś być najpierw dopuszczona do tego domu Równych Sobie by móc wyciągać wnioski
i spędzić czas wśród Wysokich Duchów by poczuć czym jest ta inna forma egzystencji
od której jesteście oddalani jako te niskie duchy

Z tymi równymi tobie nie mam zamiaru się zadawać. :D
danut

Postautor: Natasza » 18 lut 2017, 16:24

Twoje zamiary nie mają żadnego znaczenia
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 18 lut 2017, 16:26

Natasza pisze:Twoje zamiary nie mają żadnego znaczenia
Ostatnio zmieniony 18 lut 2017, 16:29 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm