O Istotach i istocie doświadczeń

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: O Istotach i istocie doświadczeń

Postautor: danut » 15 wrz 2016, 15:53

Ja tam chętnie słuchałam opowieści takich doświadczonych przez wojnę ludzi, im było lżej, gdy widzieli, ze ktoś ich historii wysłucha w skupieniu. A działy się straszne rzeczy i nie wszyscy krzyczeli, ze nie ma Boga pomimo, że dosięgało ich jedno. Znam historię człowieka, którego nie trafiła kula a stał w szeregu do rozstrzelania w lesie, został przysypany ziemią w rowie z trupami, wygrzebał się i wczołgał ukrywając się na ciężarówce niemieckiej, wbił się i zakamuflował w ich bagaże, na postoju cichutko wyskoczył do lasu a potem przeszedł z postrzeloną nogą wiele kilometrów i wrócił do domu. Znam historie ludzi z dwóch wsi w których żywcem palono chłopów w stodołach i znam historię zdrajców, którzy wskazywali sąsiadów, by tak zostali potraktowani. "Nie było litości, nie było sumienia" i to uwidoczniło się w działaniach wielu. W działaniach innych z opowieści przekazanej w rodzinie od dziadka z obozu - obóz był zbudowany gdzieś gdzie wcześniej istniało pole ziemniaczane, panował tam straszny głód, gdy ktoś znalazł na spacerniaku i wygrzebał z ziemi przemarzniętego ziemniaka kroił go w plastry i dzielił się z współwięźniami. Córka robiła wywiad z osobą, którą od śmierci uratowała jej siostra dzieci poniżej chyba 7 lat od razu trafiały do gazu w Oświęcimiu, ten człowiek miał wtedy 4 lata, do butów włożono mu jakieś deszczułki by był wyższy nauczono innej daty urodzenia i dzięki temu nie zostali rozdzieleni z ta siostrą. Dzieci nie raz lepiej od ludzi dorosłych umaiły się tam zachować, wspierając się i ratując życie drugiemu człowiekowi.
danut

Postautor: Natasza » 15 wrz 2016, 16:04

człowiek w obliczu zagrożenia jest nieprzewidywalny sam dla siebie; niektórzy sprzedawali info o własnej rodzinie, brat brata itp
człowiek w obliczu bezpośredniej wizji nagłej utraty ,zabitej na jego oczach rodziny ma prawo powiedzieć co chce i zrobić dalej co uważa
w obozach dochodziło do różnych sytuacji i są osoby, które nie chciałyby tym się dzielić z innymi - bo robiły wiele rzeczy by przetrwać w tym kobiety
ale czy można je osądzać
kto wie jak każdy z tu piszących by się zachował , hm

różne historie na temat postaw / zachowań ludzi przekazała mi moja prababcia - którą po rozdzieleniu z mężem ( ten do Katynia) wpakowano do ohydnego wagonu wraz z 3 małych dzieci i wieziono dniami i nocami na Syberię
znacie historię co działo się w czasie przyjazdu tam? a wiecie co działo się gdy przyszło wyzwolenie i po latach spędzonych tam można było pakować się do wagonu powrotnego? historia ma różne wymiary , a osoby postępowały wedle zastanej dla siebie sytuacji i walczyły niczym jak zwierzyna o dzień przetrwania
punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - oby wszyscy zawsze mieli oparcie
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 15 wrz 2016, 16:12

Nie zależy to od punktu siedzenia, właśnie piszę o rożnych ludzkich postawach wobec takich samych zagrożeń i doświadczeń.
danut

Postautor: Natasza » 15 wrz 2016, 16:19

twoje twierdzenie nie jest logiczne, bo musiałabyś zrobić badanie behawioralne w oparciu o grupę ludzi , osadzić ich w tych samych oraz zupełnie innych kombinacjach zdarzeniowych a potem zbadać co miało wpływ na takie, albo inne od grupy , lub innej jednostki zachowanie

nie ma takich samych dwóch życiorysów , doświadczeń życiowych, kształtowania społecznego , zdrowia fizycznego a także psychicznego
inaczej zachowuje się człowiek w podziale na płeć, a także wiek
inaczej wygląda godzenie się ze śmiercią schorowanego starca, którego dni i tak są policzone , inaczej nieświadomego niemowlaka , a inaczej zakochanego młodego pełnego życia i planów człowieka

nic nie jest takie samo i nigdy nie będzie, jesteśmy odrębnymi jednostkami
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 15 wrz 2016, 16:30

W jaki sposób to co napisałam jest nielogiczne? Nie widzisz tego na mnóstwie przykładów? Jest jedna sytuacja - każdemu grozi śmierć i mają jeden wybór: wydać kogoś, przystąpić do zabójcy, lub umrzeć i co? Ilu też będzie zabijać niewinnych a ilu wybierze swoją śmierć? Ilu pomoże drugim bez względu na wszystko, a ilu będzie ratować tylko własną d..ę?
danut

Postautor: Natasza » 15 wrz 2016, 16:33

to proste

żeby oszacować prognozę (a nie będzie to ślepy los)
najpierw musiałybyśmy przyjrzeć się kto stoi w grupie i dokonać analizy wedle tego co wypisałam wyżej, dorzucając kilka narzędzi więcej by mieć bardziej przejrzystą sytuację
nie ważne jest co grozi ale ile kto ma do stracenia
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 15 wrz 2016, 16:41

No chyba życie ma jednakową wartość dla każdego człowieka. :shock: A stracić mogli życie. Widzisz, wśród taterników panuje np. nawet taka zasada, ten kto wspina się ostatni jeśli się poślizgnie, gdzieś spadnie, utknie, to, aby nie pociągnąć 3, 4 -ech kompanów, którzy są z nim powiązani liną - odcina ją.
danut

Postautor: Natasza » 15 wrz 2016, 16:46

co innego kiedy sama godzisz się pełnić obowiązki związane z ryzykiem
choć przykład choćby kapitana pewnej włoskiej łajby - zaprzecza tej zasadzie, porzucił statek i pasażerów

a co innego stanąć wobec nagłego ataku na tłum ludzi
patrz przykład : zadeptanie w akademiku na wydziale przyrodniczym (?) 3 studentów w czasie zagrożenia - wybuch paniki

oczywiście znamy piękny przykład niejakiego Kolbe , on poszedł na śmierć za innego więźnia, a tamten nie protestował
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 15 wrz 2016, 16:51

Przecież i w tym wszystkim co przedstawiasz wszystko zależy od postawy i siły charakteru jednostki, tak, masz przykład dwóch kapitanów statków mających reprezentować określoną postawę i co? - jeden ucieknie pierwszy, a drugi dochowa przysięgi i wyjdzie, lub zginie jako ostatni.
O sile tłumu już pisałyśmy. To przykład na coś innego.
danut

Postautor: Natasza » 15 wrz 2016, 17:18

postawa i siła charakteru zależy od wielu rzeczy i o nich własnie mówiłyśmy

to jak jesteś ukształtowana poprzez wiedzę, doświadczenie daje Ci własny potencjał i dlatego np. jeden źle znosi pewne doświadczenia i kojarzy to co dzieje się w jego osobistym życiu jako pochodne od tego co przeżył; a drugi ma wspaniałe wspomnienia i wszystko co przeżywa też jest wspaniałe

niby to samo doświadczenie a punkty spojrzenia jakże inne
i to jest analogia do przykładu postaw wobec czegoś i widzenia przestrzennego otaczającego pola
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm