JESTEM MEDIUM - dyskusja, uwagi

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: JESTEM MEDIUM - dyskusja, uwagi

Postautor: 000Lukas000 » 30 lip 2014, 16:48

gaba75 pisze:Zbyszku,

coś pokierowało mnie do książeczki żeby dać Ci odpowiedź

uczynki miłosierne względem duszy

1. Grzeszących upominać
2. Nieumiejętnych pouczać
3. Wątpiącym dobrze radzić
4. Strapionych pocieszać
5. Krzywdy cierpliwie znosić
6. Urazy chętnie darować
7. Modlić się za zywych i umarłych

Lepiej chyba bedzie tak

1. Upominam siebie za swoje błędy
2. Szukam pouczenia dla siebie
3. Zwalczam w sobie zwątpienie
4. Szukam wiedzy podnoszącej na duchu
5. Ucze się pokory
6. Bacze by nikogo nie urazić i samemu uraz nie zachowywać
7. Modlić się i edukować moralnie by wzrastać w sile

By gdy przyjdzie czas być zdolnym pomóc bliźniemu który tego potrzebuje i jest na to gotowy a nie dać sie zaślepić własnym ego.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zbyszek » 30 lip 2014, 18:23

gaba75 pisze:Zbyszku,

coś pokierowało mnie do książeczki żeby dać Ci odpowiedź

uczynki miłosierne względem duszy

1. Grzeszących upominać
2. Nieumiejętnych pouczać
3. Wątpiącym dobrze radzić
4. Strapionych pocieszać
5. Krzywdy cierpliwie znosić
6. Urazy chętnie darować
7. Modlić się za zywych i umarłych

Zgadzasz się ze wszystkim, bo ja niestety nie całkowicie. KK toleruję, ale nie utożsamiam się z nim do końca.

Jestem prostym człowiekiem i oczekuje zawsze prostych odpowiedzi. Nie lubię wchodzić w zawiłe rozważania, gdyż mam przekonanie ze one do niczego tak naprawdę nie prowadza. Sadze ze należy skupić się na swojej wiedzy i doświadczeniu, gdyż to jest zawsze pewne. W moim wypadku jest to teoria spirytystyczna, która poznaje powoli codziennie. Pouczenie jakie otrzymałem miało związek z moim rozwojem w centrum, jako instruktor, była to rada osobista, z która się zgadzam całkowicie,
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: gaba75 » 30 lip 2014, 21:25

Lukas,
skąd wziąłeś te słowa, trafiają do mnie, są słuszne i w sposób delikatny ujmują to co piszą w modlitewnikach Czy To pisze Kardec? W Ewangelii?

Zmieniłabym tylko kolejność, taka kolejność odstrasza. Ale wszystko jest ok.
gaba75

Postautor: juniperus » 31 lip 2014, 07:30

gaba75 pisze:Izo, niewiem czego ode mnie chcesz
A nic nie chcę. :)

gaba75 pisze:Mówisz że pomagasz tylko duchom,więc po co stosujesz na żywych egzorcyzmy.
Nie napisałam nigdzie, że pomagam tylko duchom. Robię to zarówno w stosunku do ludzi, jak i duchów. Stwierdziłam jedynie, że nie potrafię pomóc każdemu. Nie jestem cudotwórcą i osobą wszechwiedzącą i w niektórych przypadkach po prostu nie wiem, jak pomóc. Dlatego zwykle modlę się za nie, ponieważ to też pewien rodzaj pomocy.
Droga gabo egzorcyzm nie ma tylko za zadanie uwolnić człowieka od ducha, ale również ducha od człowieka, a także pomóc duchowi w oderwaniu się od Ziemi i przejściu na tamtą stronę. To bardzo złożona czynność. Nie ma ona nic wspólnego ze złymi mocami, ponieważ polega na przetłumaczeniu zarówno duchowi, jak i człowiekowi, że wzajemne nękanie się nie prowadzi do niczego dobrego, a jedynie przynosi wszystkim krzywdę. Chodzi o to, by duch zrozumiał, że krzywdząc człowieka pogrąża się. Świeckie egzorcyzmy, opierające się na ideologi spirytystycznej nie mają nic wspólnego z obrzędem katolickim, a już w ogóle ze scenami przedstawianymi w niektórych filmach, gdzie wiąże się człowieka i wydaje duchom rozkazy. Tu o użyciu siły i rozkazach nie może być mowy. Jedynie miłosierna podejście i zachęta ducha do opuszczenia Ziemi, wytłumaczenie mu błędnego dążenia do zła daje wymierne korzyści.
Mam w tym ogromne wsparcie dobrych duchów i mojego Opiekuna. To one mnie chronią i podpowiadają jak pracować, by nikomu nie stała się krzywda, a sama pomoc była efektywna. Egzorcyzm jest bardzo trudną pracą. Wymaga niesamowitej ostrożności, zaangażowania, wiary i przede wszystkim wsparcia z Góry. Sam człowiek nie jest w stanie uwolnić innego spod opętania. To praca, opierająca się na zaangażowaniu nie tylko moim i moich Przewodników, ale również samego opętanego oraz ducha opętującego. Niepotrzebnie uważa się, że opętują tylko demony. Najczęściej są to po prostu duchy niedoskonałe, takie, jak my, które pogubiły się lub nie potrafią przerwać więzów, wynikających z różnego rodzaju stosunków pomiędzy nimi, a ludźmi. Stosunków o różnym podłożu, opierających się często na błędach z przeszłości, żalu, poczuciu krzywdy czy wzajemnej nienawiści. Potrzeba dla tego wiele zrozumienia.

Łukaszu, genialnie ująłeś punkty. :D
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: gaba75 » 31 lip 2014, 09:36

Zostańcie z Bogiem.
gaba75

Postautor: atalia » 31 lip 2014, 10:40

Ja tylko chciałam Ci pogratulować pomyslnych narodzin córeczki i życzyć, by dzieciątko zdrowo się chowało, bo to przecież najwazniejsze.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: gaba75 » 31 lip 2014, 14:35

Atalio,

dziękuję za gratulacje. Cieszę się, że napisałaś do mnie te kilka słów. Pozdrawiam.
gaba75

Postautor: 000Lukas000 » 31 lip 2014, 16:57

gaba75 pisze:Lukas,
skąd wziąłeś te słowa, trafiają do mnie, są słuszne i w sposób delikatny ujmują to co piszą w modlitewnikach Czy To pisze Kardec? W Ewangelii?

Zmieniłabym tylko kolejność, taka kolejność odstrasza. Ale wszystko jest ok.

Wiedza zbierana przez dłuższy czas, umocniona własnymi doświadczeniami i przedstawiona w takiej formie.

Nic więcej.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Re: JESTEM MEDIUM (o ludziach ze zdolnościami mediumicznymi)

Postautor: Mirek » 07 wrz 2014, 10:35

Twoje opowieści wyraźnie potwierdzają to co mówią duchy, że samobójstwo to bardzo zła rzecz dla duszy.
Gdy czas jej pibytu dobiegnie końca zycia na Ziemi, sama znajdzie sposób jego zakończenia bez obciążeń.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 07 wrz 2014, 21:53

Mirku z zasady my w tamtym wątku nie dyskutujemy. Pozostawiamy tamten wątek tylko dla mediów. Tu możesz wyrazić co masz na myśli. Proszę moderatorów o przeniesienie wypowiedzi Mirka.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm