O Istotach i istocie doświadczeń

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: O Istotach i istocie doświadczeń

Postautor: Mirek » 02 wrz 2016, 15:57

"Moje królestwo nie jest z tego świata." Za kogo się uważał wypowiadając te słowa Jezus?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Natasza » 02 wrz 2016, 16:01

Mirku dosłownie wczoraj chciałam o tym zdaniu wspomnieć i spytać o co Jezysowi chodziło skoro nie czuł pochodzenia ziemskiego bardzo ciekawe fajnie ze wspominasz o tym
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Natasza » 02 wrz 2016, 16:02

Ale intryguje mnie postać wspomnianego przeze mnie Boga i tego jak on sam siebie przedstawiał
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 02 wrz 2016, 16:02

Przedstawiał nam pozycję naszego świata do tego innego prawdziwego z którego bierze się życie. Tam jest nasze królestwo, źródło.
danut

Postautor: Natasza » 02 wrz 2016, 16:05

Biblia kiedyś mnie interesowała i kiedy sporo nad nią sie pochyliłam by czytać to bardzo zwracałam uwagę na podróże jej bohaterów i wiele innych ciekawych opisów zjawisk
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Mirek » 02 wrz 2016, 16:36

Natasza pisze:Ale intryguje mnie postać wspomnianego przeze mnie Boga i tego jak on sam siebie przedstawiał

Jezus chciał nam uświadomić, że jako on jest jedno z Bogiem, tak i my stanowimy jedno z Bogiem. Dlatego wypowiedział te słowa: "Czy nie jest napisane: "Wszyscy Bogami jesteście?"".
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 02 wrz 2016, 16:38

Mirek pisze:
Natasza pisze:Ale intryguje mnie postać wspomnianego przeze mnie Boga i tego jak on sam siebie przedstawiał

Jezus chciał nam uświadomić, że jako on jest jedno z Bogiem, tak i my stanowimy jedno z Bogiem. Dlatego wypowiedział te słowa: "Czy nie jest napisane: "Wszyscy Bogami jesteście?"".

A gdzie to jest napisane? Nie zetknęłam się z tym cytatem choć dość dobrze znam Biblię.
danut

Postautor: Mirek » 02 wrz 2016, 16:44

"Odpowiedział im Jezus: «Czyż nie napisano w waszym Prawie: Ja rzekłem: Bogami jesteście? Jeżeli [Pismo] nazywa bogami tych, do których skierowano słowo Boże - a Pisma nie można odrzucić (...)"
J 10,34-35
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 02 wrz 2016, 16:58

Ależ to dobry cytat! Tylko to zdanie nie wyszło z ust Jezusa jako Jego prawda, a zostało powtórzone z prawa żydowskiej dawnej religii. "Bogami jesteście" aha wszystko staje się jasne " Odpowiedzieli Mu Żydzi: "Nie chcemy Cię kamienować za dobry czyn, ale za bluźnierstwo, za to, że Ty będąc człowiekiem uważasz siebie za Boga". Odpowiedział im Jezus: "Czyż nie napisano w waszym Prawie: Ja rzekłem: Bogami jesteście? Jeżeli [Pismo] nazywa bogami tych, do których skierowano słowo Boże - a Pisma nie można odrzucić - to jakżeż wy o Tym, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat, mówicie: "Bluźnisz", dlatego że powiedziałem: "Jestem Synem Bożym?" Jeżeli nie dokonuję dzieł mojego Ojca, to Mi nie wierzcie! Jeżeli jednak dokonuję, to choćbyście Mnie nie wierzyli, wierzcie moim dziełom, abyście poznali i wiedzieli, że Ojciec jest we Mnie, a Ja w Ojcu. I znowu starali się Go pojmać, ale On uszedł z ich rąk. "

Jak mogli osądzać Jezusa według tego ich prawa, skoro On nie działał wbrew niemu, a wyszło przy tym tylko to, że Żydzi mieli zupełnie inne pojęcia Boga i inaczej od Jezusa pojmowali to słowo. Słowa Jezusa zaś świadczą o współtworzeniu tej rzeczywistości wespół z tą, która posyła istoty do niej i że one nadal trwają w nierozerwalnej ze sobą łączności, zespoleniu "Ojciec jest we Mnie, a Ja w Ojcu". I nie oznacza to wcale, że jedna drugą zarządza a Bóg króluje nad nią( Ojciec nad Synem) jak nad czymś podrzędnym. Ale nie daje tym też nam nad nią władzy, nie pozwala na oderwanie się tych rzeczywistości od siebie i na przejęcie absolutnej nad nią( tą naszą) kontroli i zagarnięcie jej pod swoje panowanie.
danut

Postautor: Natasza » 02 wrz 2016, 17:31

Mirku ja tez mowię , ze jesteśmy bogami a możemy stać sie demonami to nasz wyłącznie wybór
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm