Witajćie sekciarze!

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: Witajćie sekciarze!

Postautor: Krzysztoff » 27 mar 2013, 22:45

Marcin , udowodniłeś że każdy znajdzie w Ewangelii coś dla siebie i można próbować udowodnić każdą tezę przy pomocy cytatów, niech i tak będzie , w taki razie i ja przytoczę :)

przede wszystkim "królestwo moje nie jest z tego świata" - mówiąc to Jezus wyraźnie odcinał się od bieżących gier polityczno religijnych

Przytaczane przez Ciebie przykłady a można by znaleźć więcej krytykowały pewne postawy i wynosiły je na poziom uniwersalny, jeżeli krytykował faryzeuszy to tak de facto krytykował postawy , tak jak właśnie przytoczyłeś "Strzeżcie się uczonych w Piśmie. Z upodobaniem chodzą oni w powłóczystych szatach, lubią pozdrowienia na rynku, pierwsze krzesła w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach. Objadają domy wdów i dla pozoru odprawiają długie modlitwy. Ci tym surowszy dostaną wyrok"

i wreszcie najważniejsze: Mateusz (7)
"Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. 2 Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą. 3 Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz? 4 Albo jak możesz mówić swemu bratu: Pozwól, że usunę drzazgę z twego oka, gdy belka [tkwi] w twoim oku? 5 Obłudniku, wyrzuć najpierw belkę ze swego oka, a wtedy przejrzysz, ażeby usunąć drzazgę z oka twego brata."

i rozróżnić należy dyskusję nad wierzeniami , dogmatami , zasadami moralnymi od owego "sądzenia"
Znalazł bym jeszcze kilka ciekawych fragmentów z "żyć szczęśliwie" Joanny de Angelis gdzie ten temat (w ujęciu uniwersalnym) jest bardzo dobrze ujęty... ale niestety gdzieś mi się schowała ....
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 27 mar 2013, 22:58

Krzysztoff pisze:Marcin , udowodniłeś że każdy znajdzie w Ewangelii coś dla siebie i można próbować udowodnić każdą tezę przy pomocy cytatów, niech i tak będzie , w taki razie i ja przytoczę :)

No trochę mnie przymusiłeś do tego. Poczułem się przez chwilę jak Świadek Jehowy. Jeszcze chwila i założyłbym własną Salę Królestwa. :D

i rozróżnić należy dyskusję nad wierzeniami , dogmatami , zasadami moralnymi od owego "sądzenia"[/b]
Znalazł bym jeszcze kilka ciekawych fragmentów z "żyć szczęśliwie" Joanny de Angelis gdzie ten temat (w ujęciu uniwersalnym) jest bardzo dobrze ujęty... ale niestety gdzieś mi się schowała ....

Granica jest cieniutka. Pewnie sam wielokrotnie ją przekraczam pod wpływem emocji. A skąd te emocje? Ludzie z mojego otoczenia lubią, abym był taki jak oni - śluby kościelne, chrzest dzieci, a ostatnio święcenie jajek 8-) itd. To nie moja bajka, odcinam się od tego, nie potrzebuję tego. A fakt, że emocje czasami biorą górę. Przyznaję się przed sobą, że często im ulegam. Pozdrawiam więc 'wiernegokatolika', nawet jeśli na dzień dobry przywitał nas per "sekciarze". Niech tylko zrozumie, że każdy w życiu ma swoją drogę i zmuszanie innych, aby szli z nami tą drogą na siłę jest bez sensu.
Amen...

A wracając do naszej dyskusji, dot. autorytetów moralnych, którzy podważali tradycyjne systemy religijne i przyniosło to jakieś korzyści dla ludzkości... Myślę, że warto poszukać takich ludzi, ale tak na poważnie i uczciwie. Intuicja podpowiada mi, że jednak wielu się znajdzie. Każdy wybitny myśliciel pokazywał swoją wyjątkowość w opozycji do poglądów przeciwników --> Comte nie byłby tak wyjątkowy, gdyby nie idealistyczne teorie Hegla, których już wszyscy mieli dosyć; Spinoza nie bez powodu był wyklęty przez Żydów, a Kartezjusz nie bez powodu był na indeksie ksiąg zakazanych... no nic, ale trzeba wejrzeć w szczegóły. Ciekawe zadanie postawiłeś do rozwiązania :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 27 mar 2013, 23:18

cthulhu87 pisze:
Krzysztoff pisze:Marcin , udowodniłeś że każdy znajdzie w Ewangelii coś dla siebie i można próbować udowodnić każdą tezę przy pomocy cytatów, niech i tak będzie , w taki razie i ja przytoczę :)

No trochę mnie przymusiłeś do tego. Poczułem się przez chwilę jak Świadek Jehowy. Jeszcze chwila i założyłbym własną Salę Królestwa. :D

aaaa no i masz ci los , to Jehowi też przeszkadzają koledze żyć ? :D

przypaliłem garnek :(
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 27 mar 2013, 23:20

Krzysztoff pisze:
cthulhu87 pisze:

aaaa no i masz ci los , to Jehowi też przeszkadzają koledze żyć ? :D

przypaliłem garnek :(

Kiedyś bardzo często mnie odwiedzali. Bynajmniej nie dlatego, że jestem taki fajny i towarzyski 8-) Po prostu Pan szukał baranów do swojej owczarni... czy coś w tym stylu.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: juniperus » 28 mar 2013, 07:58

Wierny Katoliku, drogi mój bracie, nie potrzebnie tak się denerwujesz. Jeśli odnajdujesz sens i wartość w katolicyzmie, rób to, co uważasz za słuszne. Nie obrażaj jednak nas proszę za nasze spojrzenie na sprawy życia, śmierci i tego, co jest po niej. Czyż nie miłości i szacunku wobec innych uczy nas Jezus Chrystus? Odnajdź sens Bożej miłości, a może uda Ci się przychylniej spojrzeć na nas, którzy jesteśmy takimi samymi ludźmi, jak Ty drogi Wierny Katoliku. Mimo przykrych słów z Twojej strony wybaczam Ci i życzę spokojnych świąt Wielkiejnocy.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 28 mar 2013, 14:02

Zyjemy w kraju demokratycznym gdzie jest wolnosc slowa i wyznania...a wiec katoliku nie masz szans...czasy inkwizycji juz minely i juz nie wroca...swiat rozwinal sei i poszedl do przodu...i ty takze :) zmieniasz sie i byc moze za kilka wcielen bedziemy na tej samej sciezce...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Poprzednia

Wróć do Witamy!