Jeśli mogę zapytać Michale - jesteś Rodzimowiercą ?
Niewiele wiem na ten temat - kiedyś tylko czytałem Księgę Tura - ale takie mam wrażenie, że chyba identyfikujesz się z dawną wiarą Słowian.

Obserwator pisze:Masz rację - do bycia dobrym wystarczy empatia - lęk przed Bogiem wcale tego nie zapewnia.![]()
Skoro interesujesz się historią - taka ciekawostka o której być może nie wiesz - spirytyzm nie ma nic wspólnego z religią, choć równie często wrzuca się go do jednego worka z religiami co z okultyzmem.Mało kto sięga do jego historycznych źrodeł, stąd wiele nieporozumień.

światowid pisze:Zatem dobroć, czułość i dbałość o bliskich nie jest wynikiem odkrycia tego czy tamtego boga.. Jest wynikiem tego co nosimy w sobie.
światowid pisze:Szkoda że chrześcijaństwo wymazało wszystko co było związane z wcześniejszymi wierzeniami. bylibyśmy znacznie mądrzejsi gdyby nie ta ponad 1000 letnia okupacja Europy przez chrześcijan. i narzucanie wszystkim ich wizji świata typu ziemia jest płaska i słońce krąży wokół niej, czy niszczenie i eliminacja zielarek, wróżek, mędrców, wynalazców czy innych osób żyjących starym rytmem..
Obserwator pisze:Ta wiedza wciąż się rozwija
Obserwator pisze:No i na pewno postęp mógłby być szybszy gdyby nie sytuacje w historii o których napisałeś.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość