Ewangelia Latającego Potwora Spaghetti

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Ewangelia Latającego Potwora Spaghetti

Postautor: Voldo » 05 mar 2011, 17:08

tadyszka pisze:jak to juz kiedys Monteskiusz powiedział: Gdyby trójkąty stworzyły sobie boga, zrobiłyby go o trzech bokach.

Czyż Bóg nie jest czasem przedstawiany jako trójkąt z okiem, który promienieje jak słońce? ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: tadyszka » 05 mar 2011, 18:20

no tak ale to była metafora tego ze zawsze stworzymy sobie Boga w pewnym sensie na swoje podobienstwo :)
... Może wojny wciąż wybuchają dlatego, że jeden nigdy w całej pełni nie chce czuć tego, co cierpi drugi...
Bycie empatycznym to widzenie świata oczami drugiego, a nie widzenie własnego odbitego w jego
oczach...

spirytystka na emigracjii
Awatar użytkownika
tadyszka
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 05 mar 2011, 20:53

Cóż, nie jesteśmy w stanie pojąć Go rozumem, to jakoś musimy, czyż nie? :)
Mózg się broni i próbuje zastąpić nieznane skojarzeniami z tego, co zna, no i wychodzi to, co wychodzi.

Ja nie próbuję Go tworzyć. Dla mnie jest Duchem, najdoskonalszym z najdoskonalszych Duchów. I wiem, że opiekuje się każdym swoim dzieckiem. I to mi w sumie wystarczy.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 05 mar 2011, 22:50

Myślę,że pytania o istotę i naturę Boga są bezcelowe,ponieważ nie sposób na nie odpowiedzieć.Co prawda mówi się ,ze Bóg jest Bytem nieskończenie doskonałym,mądrym,dobrym i sprawiedliwym,ale jakim Bytem?.....Niektórzy nadal mają przed oczami judeochrześcijański obraz starca z długa brodą,ale czy to godne czlowieka myslącego?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Hansel » 14 mar 2015, 14:49

Luperci Faviani pisze:Jakiś czas temu na Facebooku w kategorii "poglądy religijne" zostałem sklasyfikowany właśnie jako wyznawca kościoła Latającego Potwora Spaghetti :D
To nic dziwnego bo on się prawie idalnie pokrywa z Bogiem Spirytystów, może tylko z drobnymi wyjątkami np ja nie lubię pić piwa więc jego Niebo nie do końca by mi odowiadało...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: atalia » 14 mar 2015, 18:34

Ja natomiast bardzo lubię doskonałe bawarskie piwo, oczywiscie w małych ilościach... ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 14 mar 2015, 18:40

Atalia, a które: Paulaner, Augustiner, czy Spaten? ;-)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 14 mar 2015, 18:44

jednego brakuje w tym tekście :

"...3.Naprawdę wolałbym, żebyś nie oceniał ludzi na podstawie tego, jak wyglądają lub jak się ubierają, jak mówią, lub... "

... lub w co wierzą , nie bądź tak cholernie egocentrycznym dupkiem, nie po to stworzyłem świat , żeby wszyscy myśleli tak samo jak ty.

(to taki mały przytyk do wyznawców Makarona) :lol: :lol: :lol:
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 14 mar 2015, 19:25

Krzysztoff pisze:jednego brakuje w tym tekście :

"...3.Naprawdę wolałbym, żebyś nie oceniał ludzi na podstawie tego, jak wyglądają lub jak się ubierają, jak mówią, lub... "

... lub w co wierzą , nie bądź tak cholernie egocentrycznym dupkiem, nie po to stworzyłem świat , żeby wszyscy myśleli tak samo jak ty.

(to taki mały przytyk do wyznawców Makarona) :lol: :lol: :lol:

Tu jest właśnie koleiny problem ja za makaronem też nie przepadam więc miał bym pewien problem ze sprawowaniem kultu :cry:

Gdyby zamias makaronu była np czekolada to co innego...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: atalia » 14 mar 2015, 22:24

Mirek, nie jestem ekspertem w kwestii piwa, ale będąc wraz z mężem niedawno w Bawarii piliśmy piwo z lokalnych browarów w Bambergu ( wędzone) i Norymbergi (czerwone) oraz rózne inne piwa, nie znam ich nazw. No muszę powiedzieć, ze strasznie nas zachwyciły. W życiu nie myślałam, ze piwo moze być takie dobre.
Sorki za off-topic, ale główny watek tez jest dość lekkiego kalibru.
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia