Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: Nikita » 17 lis 2010, 09:06

ha ha Sigma masz racje...( co bysmy bez Ciebie zrobili) ze czlowiek uczy sie takze na tym co mu sie udalo...to jest wstep do pozytywnego postrzegania swiata...dzieki!!!
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 17 lis 2010, 14:59

Czy są tu jacyś specjaliści od prawodawstwa obowiązującego w państwach islamskich? :mrgreen:
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: sigma » 17 lis 2010, 15:42

cthulhu87 pisze:Czy są tu jacyś specjaliści od prawodawstwa obowiązującego w państwach islamskich? :mrgreen:

A co, wybierasz się w tamte strony ? To przeczytaj hot newsa:

http://konflikty.wp.pl/kat,1356,title,P ... omosc.html

Każdy lęk wzbudzony w dziecku będzie w nim obecny przez całe jego życie. Dotyczy to zarówno ludzi jak i zwierząt. Różnica polega na tym że człowiek jest w stanie poddać refleksji swój stan wyniesiony z dzieciństwa a zwierzę nie.

Ponieważ ludzie zauważyli tę prawidłowość dawno temu, przeto religie dbają o wzbudzenie w dzieciach określonych lęków i o to żeby ludzie dorastając nie nabywali wiedzy potrzebnej do uwolnienia się od tychże lęków. Dawniej tak było w chrześcijaństwie dziś jest w islamie.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2010, 21:49 przez sigma, łącznie zmieniany 2 razy
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: sigma » 17 lis 2010, 15:46

Nikita pisze: ... co bysmy bez Ciebie zrobili ...

Po prostu znalazłby się ktoś inny kto by się wpisywał podobnie do mnie. Ale dzięki za zauważenie mojej osoby :).

Pozdrawiam :).
Piotr

sigma

Postautor: sigma » 17 lis 2010, 16:55

Nikita pisze: ... Moze dusze musza przez to pieklo przejsc? ...

Myślę że tak. Moja nieżyjąca już mama z naprawdę godnym podziwu uporem twierdziła że tu jest piekło. I że nie chciałaby narodzić się powtórnie w tej rzeczywistości. Mama była głęboko przeświadczona o istnieniu kołowrotu wcieleń, ja wtedy chciałem wstąpić do jednego z zakonów franciszkańskich, kompletny bałagan ... :). Ale to było dawno ...

W życiu nie jest pierwszorzędnie istotne to co człowiek zrobi widzialnego. Jeden wychowa syna, drugi jeszcze wybuduje dom, trzeci podbije sąsiednie państwo ... Tak będzie ale to nie jest najistotniejsze.

Najbardziej istotne jest poddanie refleksji swojej rzeczywistości. Uwolnienie się od niej i podjęcie próby życia w wolności od tej (i każdej innej) rzeczywistości. A wtedy można płodzić dzieci, budować domy, wymyślać nowe systemy operacyjne komputerów ...

Chyba najgorsze co może się w życiu zdarzyć to śmierć w takim (lub większym) przywiązaniu do rzeczywistości co pojawienie się na tym świecie. Niestety ale to się chyba przytrafiło moim nieżyjącym już rodzicom. Przez dekady swojego życia nie potrafili uwolnić się od swojego istotnie, w miarę obiektywnie to widząc, trudnego dzieciństwa.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2010, 21:50 przez sigma, łącznie zmieniany 1 raz
Piotr

sigma

Postautor: Luperci Faviani » 17 lis 2010, 20:58

cthulhu87 pisze:Czy są tu jacyś specjaliści od prawodawstwa obowiązującego w państwach islamskich? :mrgreen:

Za parę dni spotkam się z takim jednym... :D
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Nikita » 21 lis 2010, 10:19

Dla ciekawosci powiem, ze w Niemczech ogloszono niedawno zagrozenie atakiem terrorystycznym....trzeba unikac duzych skupisk,...ale przeciez nigdy nie wiadomo w ktorym miejscu palnie....ot...taka ciekawostka z zycia w kraju, w ktorym duzo jest muzulmanow....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 21 lis 2010, 11:12

Prawda - czym więcej ludzi, tym większe prawdopodobieństwo, że komuś odbije.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sigma » 21 lis 2010, 13:29

Nikita pisze: ... ciekawostka z zycia w kraju, w ktorym duzo jest muzulmanow....

Ale to też jest owoc pychy przezacnych gospodarzy. Niemcy, Francuzi czy Brytyjczycy przyjmowali imigrantów z różnych krajów muzułmańskich, z różnych przyczyn, nadając im różny status prawny. Ale, z tego co czytałem, to wszędzie towarzyszyło temu lekceważenie tych ludzi, traktowanie ich "w inny sposób".

A jak napisał jakiś strateg (nie pamiętam niestety kto, możliwe że ktoś z Dalekiego Wschodu): Zlekceważenie wroga to wręczenie mu najlepszego możliwego oręża.

Co nie oznacza, że wrogami są Turcy, Algierczycy czy Persowie. Wrogiem jest chora ideologia której niektórzy z nich są nosicielami.
Piotr

sigma

Postautor: Nikita » 21 lis 2010, 15:33

Sigma masz racje...zyje w tym kraju i odczuwam traktowanie obcokrajowcow przez Niemcow...ale Niemcy wsyzstkich tak traktuja...jak glupszych i gorszych...a tylko muzulmanie groza i sie odgrazaja...inne nacje tego nie robia....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia