Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: konrad » 05 paź 2011, 12:58

Co ciekawe Koran zawsze musi leżeć na najwyższej półce i nie można go kłaść na podłogę. Gdy wkładany jest np. do walizki, zawsze musi być kładziony na samym końcu. Wiele jest takich drobiazgów... Poza tym trzeba pamiętać, że tłumaczenie Koranu nie jest traktowane już na tej samej zasadzie co oryginał i chyba jego nie dotyczą tak wielkie obostrzenia.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Paweł2 » 07 paź 2011, 02:41

Faktem jest że książka ta była na najwyższej półce.

Chciałem tylko zwrócić uwagę na to że czy to biblia czy koran to są to tylko zwykłe książki, papier wytwarzany z drzew i dlatego nie rozumiem ludzi którzy tworzą sobie z książki świętość i oddają jej specjalne rytuały lub nawet stają się fanatykami którzy wykonają wszystko co tam jest napisane.

Ja jak widać mam się dobrze, allah mnie nie zgładził i czuję się dobrze. Gdybym był w jakimś kraju gdzie obowiązuje koran i natrafił na fanatyków to pewnie by mnie rozstrzelali za to jak się obchodziłem z ich Bogiem w książce lub świętą książką.
Paweł2

Postautor: Nikita » 27 lip 2013, 13:41

bardzo ciekawy i chyba obiektywny wywiad z osoba, ktora zna islam od srodka: http://www.youtube.com/watch?v=W67FQIwOr4I
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 29 lip 2013, 15:21

Paweł2 pisze:Faktem jest że książka ta była na najwyższej półce.

Chciałem tylko zwrócić uwagę na to że czy to biblia czy koran to są to tylko zwykłe książki, papier wytwarzany z drzew i dlatego nie rozumiem ludzi którzy tworzą sobie z książki świętość i oddają jej specjalne rytuały lub nawet stają się fanatykami którzy wykonają wszystko co tam jest napisane..

Obok średniowiecznego kultu relikwii czczenie książek to chyba jedna z głupszych rzeczy, o jakich słyszałem :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 29 lip 2013, 15:22

konrad pisze:Co ciekawe Koran zawsze musi leżeć na najwyższej półce i nie można go kłaść na podłogę. Gdy wkładany jest np. do walizki, zawsze musi być kładziony na samym końcu. Wiele jest takich drobiazgów... Poza tym trzeba pamiętać, że tłumaczenie Koranu nie jest traktowane już na tej samej zasadzie co oryginał i chyba jego nie dotyczą tak wielkie obostrzenia.

Czy jeśli mam Koran w PDFie, mogę go trzymać wyłącznie na pulpicie? 8-)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Voldo » 29 lip 2013, 22:38

A ja czcze 7 części Wiedźmina, które stojąc obok siebie uwidaczniają podpis Sapkowskiego :twisted:
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: KrzysztofM » 16 sie 2014, 18:46

Pobawię się w archeologa i odkopię ten temat.

Narasta nam konflikt w Iraku, muzułmańscy ekstremiści chcą tam stworzyć swoje państwo i przy okazji "wyczyścić" je z Chrześcijan. Stopień ich fanatyzmu można zobaczyć tutaj (UWAGA! zdjęcia są bardzo drastyczne! +18):
http://www.redakcja.mpolska24.pl/6737/h ... hrzescijan

Coraz więcej państw europejskich udziela "azylu" ogromnej ilości muzułmanów i za 15 czy 20 lat niektóre kraje Europy zachodniej mogą zostać objęte prawem szariatu, a to oznacza, że i w naszym sąsiedztwie mogą pojawiać się takie ekstremistyczne grupy. Czy nie powinniśmy się obawiać, że zalewa nas fala muzułmanów? Wiem, że powinniśmy traktować ich tolerancyjnie i być otwarci na inne światopoglądy ale muszę przyznać, że ja się ich po prostu boję. Nie chcę stać się niewolnikiem muzułmańskiego prawa.

Co wy o tym sądzicie?. Powinniśmy bronic naszej kultury i "ograniczać" inne wpływy czy być całkowicie otwartymi?
KrzysztofM

Postautor: cthulhu87 » 16 sie 2014, 19:05

KrzysztofM pisze:za 15 czy 20 lat niektóre kraje Europy zachodniej mogą zostać objęte prawem szariatu

Krzysztof, opisz pokrótce jak w praktyce wyobrażasz sobie wprowadzenie prawa szariatu np. we Francji.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: KrzysztofM » 16 sie 2014, 19:53

cthulhu87 pisze:
KrzysztofM pisze:za 15 czy 20 lat niektóre kraje Europy zachodniej mogą zostać objęte prawem szariatu

Krzysztof, opisz pokrótce jak w praktyce wyobrażasz sobie wprowadzenie prawa szariatu np. we Francji.

Populacja muzułmanów przekroczy 50%, zrobią referendum i wprowadza prawo szariatu.
KrzysztofM

Postautor: Nikita » 17 sie 2014, 13:40

Ja choc staram sie byc tolerancyjna to jednak nie lubie islamu....znam muzulmanow i wiem, ze ludzie sa rozni i nie mozna wszystkich wrzucic do jednego wora ale tak ogolnie nie sympatyzuje z tym wyznaniem....Ale w pracy ostatnio poznalam mila muzulmanke z Maroko...bardzo sympatyczna....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia