Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: Achill » 09 wrz 2014, 08:24

Zgadza sie Mirku.

Jeszcze jedno na sam koniec.

Mam taki maly apel. Jesli ktoś coś ma do kogoś, niech chociaż otwarcie napisze, że jest: rasistą, nacjonalistą, ksenofobem. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Miejmy odwagę stanąć w obronie swoich poglądów.Errare humanum est.
Ja naprawdę wolę dyskutować z rasistą niż z kimś kto prezentuje klasyczną rasistowską postawę, uważając sie równocześnie za osobę tolerancyjną.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 09 wrz 2014, 09:35

Fanatyzm znaleźć można w każdej religii i każdej innej dziedzinie życia.
Chrześcijanie nigdy nie byli święci i nie są nimi nadal, jednak mimo to nie mordują w imię religii, jak robią to muzułmanie (fanatycy). Nie pisz mi tu o historii chrześcijanizmu, bo muzułmanizm też do świętych nie należał i mordował niewiernych równie często i skutecznie, jak chrześcijanie.

Achill pisze:W dawnej Jugosławii to niby co chrześcijan nie było? w samej Bosni zgineło 40 tysiecy ludzi z czego 83% to muzułmanie. Sami sie nie wybili.

Jakoś nie słyszałam by wojna w Jugosławii była wojną religijną :? A straty w obu religiach sugerują wręcz, że to z religią nie miało nic wspólnego.

Achill pisze:wojny w Zimbabwe, Ruandzie, Ugandzie, Republice Środkowej Afryki.
Konflikty w poludniowo-wschodniej Azji.

??????????????????????????????????????????????
Ani Zimbabwe, ani Ruanda, ani Uganda a tym bardziej reszta którą wymieniłeś nie należą do krajów ściśle katolickich, a wojny w nich nie były wojnami religijnymi!!! Tylko politycznymi. A Ruandzie ani Tutsi, ani Hutu nie należą do katolików. Jak więc możesz przypisywać te konflikty chrześcijanom???

Owszem Irlandia jest krajem katolickim, ale tam konflikty są w większości polityczne. http://pl.wikipedia.org/wiki/Konflikt_w ... 5%82nocnej

Achill pisze:A że sie nie podoba nam prawo szariatu no cóż, Rzymianie (nasz krąg kulturowy) mieli takie powiedzenie dura lex, sed lex.

Znowu mieszasz pojęcia. Starożytni Rzymianie to nie Chrześcijaństwo. A hasło "dura lex, sed lex" powstało zanim chrześcijaństwo stało się religią światową.

Achill pisze:Nie zpaominajmy, z naszego podwórka że tak dzis chołubieni Spartanie mieli obowiązek bić regularnie swoich niewolników, bo niewolnik nie bity - to niewolnik krnąbny. Jeszcze 100 lat temu w Stanach wedle litery prawa rewolucją było każde zgrupowanie trzech murzynów rozmawiających ze sobą, za którą groziła kara śmierci.

Nie mam zielonego pojęcia po co przytaczasz tu Spartan, którzy z chrześcijaństwem nie mieli nic wspólnego. Bili niewolników? A wiedziałeś, że Spartanie zabijali niemowlaki słabe, z wadami rozwoju lub tylko ze znamionami?

Achill pisze:Jakoś żadne kraje muzułmańskie nas nie najężdząją, nie sa z nami w stanie wojny. Prawda? Więc o czym my mówimy.

Bo islamiści działają podstępnie. I przewidywania o islamizacji nie są KŁAMSTWEM.
http://www.fronda.pl/blogi/goniec-wolno ... 26780.html
http://www.rp.pl/artykul/1019496.html
http://www.euroislam.pl/index.php/2013/ ... -brytanii/

Achill pisze:znacznie szybciej przybywa w wielu krajach emigracji z Chin i Korei (a to 1/5 całej ludzkiej rasy)

No właśnie. Chińczyków jest najwięcej na świecie, a wiesz jaka jest ich religia? Czy oni wkradają się do różnych krajów i próbują wprowadzać prawo swojej religii do ogólnego prawa kraju? Czy żądają by niewierni dostosowywali się do ich zasad religijnych? Nie. Dlatego bardziej wolę Chińczyków niż Islamistów. Między innymi też dlatego, że jeśli Chinka zostanie zgwałcona, to ukarani będą sprawcy, a nie ona za uprawianie seksu pozamałżeńskiego.

Mirek pisze:Chrześcijanie przez 1500 lat mordowali w imię Boga.

Islamiści przez tyle samo i do teraz mordują w imię Boga.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Achill » 09 wrz 2014, 10:09

wojny mają to do sieie że politycznie moge miec inne podłoże. ale ludzie musza działac z pobudek bardziej zrozumialych niż jakies zawile kwestie gospodarczo-polityczne. stąd miesza sie w to religię.

To co się działo w Jugoslawi było wojna domową o podlozu etniczno-religijnym. Mam paru znajomych Chorwatów i Słoweńców tam mieszkajacych i sami tak o tym mówią.
Poczytaj o roli chrześcijanskich organizacji i o wsparciu udzielanego im przez KK we wszystkich wymienionych przeze mnie krajach zwlaszcza afrykanskich a zrozumiesz jak wielce pokojowe stanowisko zajmowali w tych konfliktach chrześcijanie. I nie chodzi o to czy kraj jest chrześcijanski, chodzi o to co chrześcijanie tam robili.

Widze, ze dalsza dyskusja nie ma sensu - chrześcijański fundamentalizm zrobil już pranie mózgów.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 09 wrz 2014, 11:45

Achill pisze:wojny mają to do sieie że politycznie moge miec inne podłoże. ale ludzie musza działac z pobudek bardziej zrozumialych niż jakies zawile kwestie gospodarczo-polityczne. stąd miesza sie w to religię.

?? Niemcy i Polacy wyznawali i wyznają tą samą religię, a jednak w 1939 Niemcy na nas napadli. Rosja i Ukraina w większości mają tą samą religię, a jednak Rosja na Ukrainę napadła. Wojna nie musi być religijna.

Achill pisze:To co się działo w Jugoslawi było wojna domową o podlozu etniczno-religijnym.

Z etnicznym podłożem się zgodzę, ale nie religijnym. To były antagonizmy etniczne, i nic poza tym.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jugos%C5%82awia
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozpad_Jugos%C5%82awii

Achill pisze:Poczytaj o roli chrześcijanskich organizacji i o wsparciu udzielanego im przez KK we wszystkich wymienionych przeze mnie krajach zwlaszcza afrykanskich a zrozumiesz jak wielce pokojowe stanowisko zajmowali w tych konfliktach chrześcijanie. I nie chodzi o to czy kraj jest chrześcijanski, chodzi o to co chrześcijanie tam robili.

Czytałam, a czy ty czytałeś to:
http://www.unic.un.org.pl/afryka/index.php?id=2
http://www.niedziela.pl/artykul/78021/n ... rna-Afryke
http://www.psz.pl/tekst-7238/Afryka-Isl ... jny-podboj ?
Większość konfliktów w Afryce wywołuje ta wielce "pokojowa" religia Islam.

I przytoczę tu pewne dane:
Z książki "CIA: The World Fact Book (2007)"

Islam nie jest ani religią, ani kultem - jest pełnym, kompletnym ustrojem. Ma religijne, polityczne, ekonomiczne oraz militarne komponenty.
Komponent religijny jest podstawą dla wszystkich innych komponentów.
Islamizacja następuje, kiedy w danym kraju jest wystarczająco dużo muzułmanów, aby zaczęli się domagać swoich tak zwanych "praw religijnych". Kiedy poprawne politycznie i multikulturalne społeczeństwa zgadzają się na "rozsądne" muzułmańskie żądania o ich "prawa religijne", po cichu przechodzą także pozostałe komponenty.
Tak właśnie to działa: (Źródło danych procentowych - CIA: The World Fact Book (2007)).

Dopóki populacja muzułmanów pozostaje w okolicach 1%, są oni postrzegani jako miłująca pokój mniejszość. W artykułach prasowych, filmach podkreślana jest ich barwna odmienność:

USA -- muzułmanów 1.0%
Australia -- muzułmanów 1.5%
Kanada -- muzułmanów 1.9%
Chiny -- muzułmanów 1% -2%
Włochy -- muzułmanów 1.5%
Norwegia -- muzułmanów 1.8%

W zakresie 2% do 3% muzułmanie zaczynają odróżniać się od innych mniejszości. Zaczynają być widoczni jako członkowie gangów ulicznych i w więzieniach. Pojawiają się pierwsze symptomy nadużywania środków z pomocy społecznej.

Dania -- muzułmanów 2%
Niemcy -- muzułmanów 3.7%
Wlk. Brytania -- muzułmanów 2.7%
Hiszpania -- muzułmanów 4%
Tajlandia -- muzułmanów 4.6%

Powyżej 5% zaczyna być zauważalny silny (nieproporcjonalny do ich liczebności) wpływ na społeczeństwo. Naciskają na wprowadzenie żywności halal (czystego wg. islamskich standardów), dzięki czemu wymuszają pojawienie się dużej liczby miejsc pracy dla muzułmanów. Pojawia się seria żądań do sieci handlowych o wprowadzenie tej żywności na rynek, często wzmocniona groźbami.

Francja -- muzułmanów 8%
Filipiny -- muzułmanów 5%
Szwecja -- muzułmanów 5%
Szwajcaria -- muzułmanów 4.3%
Holandia -- muzułmanów 5.5%
Trynidad & Tobago -- muzułmanów 5.8%

Powyżej 10% rząd państwa zmuszany jest do uznania ich prawa do sądów Sharii czyli wg. prawa islamskiego. Docelowo Islam dąży do tego, aby cały świat był sadzony wg. prawa Sharii. Wyraźny wzrost bezprawia, pojawiają się muzułmańskie getta, gdzie nawet uzbrojone patrole policji boją się zapuszczać. Rząd zaczyna tracić kontrolę nad sytuacją. Jakikolwiek pretekst może doprowadzić do rozruchów, palenia samochodów i napaści na nie-muzułmanów.

Gujana -- muzułmanów 10%
Indie -- muzułmanów 13.4%
Izrael -- muzułmanów 16%
Kenia -- muzułmanów 10%
Rosja -- muzułmanów 10-15%

Powyżej 20% zaczynają się demonstracje siły, podpalenia szkół, szpitali, samochodów, synagog i kościołów. Większość osadzonych w więzieniach to muzułmanie. Dotychczas sporadyczne grupy para-militarne dżihadystów zaczynają działać w świetle dnia, często wypierając na terenach zamieszkania muzułmanów lokalne siły porządkowe.

Etiopia -- muzułmanów 32.8%

Powyżej 40% można się spodziewać regularnych masakr i ataków terrorystycznych. Organizacje para-militarne rządzą niektórymi terenami wg. własnego widzimisię. Trwają także uprowadzenia niewiernych kobiet, gwałty oraz utajone jeszcze niewolnictwo.

Bośnia -- muzułmanów 40%
Czad -- muzułmanów 53.1%
Liban -- muzułmanów 59.7%

Powyżej 60% następują niczym nie ograniczane prześladowania niewiernych, sporadyczne masowe mordy, wprowadza się prawo Sharii w skali całego kraju. Niewierni są zmuszani do płacenia podatku "za ochronę" tzw. Jizja, często rekwirowany jest ich majątek. Masowy exodus nie-muzułmanów z kraju.

Albania -- muzułmanów 70%
Malezja -- muzułmanów 60.4%
Katar -- muzułmanów 77.5%
Sudan -- muzułmanów 70%

Powyżej 80% pojawiają się czystki i mordy kierowane z poziomu państwowego.

Bangladesz -- muzułmanów 83%
Egipt -- muzułmanów 90%
Gaza -- muzułmanów 98.7%
Indonezja -- muzułmanów 86.1%
Iran -- muzułmanów 98%
Irak -- muzułmanów 97%
Jordania -- muzułmanów 92%
Maroko -- muzułmanów 98.7%
Syria -- muzułmanów 90%
Tadżykistan -- muzułmanów 90%
Turcja -- muzułmanów 99.8%
Zjednoczone Emiraty Arabskie -- muzułmanów 96%

W pobliżu 100% następuje tzw. muzułmański Pokój (stad Islam jest znany jako "Religia Pokoju") czyli "Dar-es-Salaam", co znaczy "Islamski Dom Pokoju". Wg. wojennej doktryny islamu powinien być wtedy pokój, gdyż wszyscy są już muzułmanami i nie ma powodów do walki.

Afganistan -- muzułmanów 100%
Arabia Saudyjska -- muzułmanów 100%
Somalia -- muzułmanów 100%
Jemen -- muzułmanów 99.9%"

Oczywiście tak się nie dzieje. Aby spełnić swoją rządzę krwi, muzułmanie zaczynają mordować siebie na wzajem z różnych powodów.

"Zanim miałem 9 lat, nauczyłem się podstawowego kanonu życia Araba. Ja przeciwko mojemu bratu; ja i mój brat przeciwko naszemu ojcu; moja rodzina przeciwko naszym kuzynom i klanowi; klan przeciwko plemieniu; plemię przeciwko światu, i wszyscy spośród nas przeciwko niewiernym. Leon Uris, The Haj"

Dobrze jest pamiętać, że w wielu, wielu krajach, takich jak Francja, populacja muzułmańska skoncentrowana jest w gettach, określonych przez ich pochodzenie etniczne. Muzułmanie nie integrują się ze społeczeństwem w ogólności. Tym samym, uzyskują miejscami znacznie większe wpływy niż ich krajowy odsetek mógłby wskazywać.

Achill pisze:Widze, ze dalsza dyskusja nie ma sensu - chrześcijański fundamentalizm zrobil już pranie mózgów.

Nie jestem już chrześcijanką. Ale potrafię czytać gazety, oglądam wiadomości i analizuję to co się dzieje na świecie. I według mnie III wojnę światową rozpoczną konflikty Islamu.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 09 wrz 2014, 12:28

Kiedyś swoje 5 min mialo Chrześcijaństwo w nawracaniu ogniem i mieczem. Teraz swoje 5 min ma Islam, bo Chrześcijanie coraz bardziej się laicyzują. Aż się boję, co to będzie, gdy Judaizm zapragnie swoich 5 minut.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 09 wrz 2014, 15:40

Odswierzylam sobie watek...o kurka jaka ja kiedys bylam zacietrzewiona....na dzien dzisiejszy troche sie wyluzowalam i nie postrzegam juz islamu jako zagrozenia...co prawda nie pociaga mnie zbyt mocno ta religia ale uwazam , ze nalezy miec do niej szacunek...jak do kazdej innej religii...Chrzescijanstwo tez narobilo duzo balaganu na tym swiecie to fakt....Przyczyny konfliktow swiatowych sa bardziej zlozone niz nam sie wydaje....Amerykanie byc moze niepotrzebnie mieszaja sie na Bliskim Wschodzie....

Xeniu skad wzielas te dane?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Achill » 09 wrz 2014, 18:18

jest takie powiedzenie: są klamstwa, bezczelne kłamstwa i statystyka.

Twoje dane być może sa słuszne, być może jednka zmanipulowane.
Prawda jest taka ze to nie te 90% ludnosci muzulmanskiej domaga sie takich prawa lecz góra 1% ich "reprezentantów" - czyli tych co najglosniej krzycza tak to funkcjonuje w każdym społeczenstwie. Wiec założenie jest tu błedne, oparte na ksenofobicznych obawach. Problemy jakie dostrzegam w twojej wyliczance sa dwa. Panstwa w ktorych sa muzulmanie albo nie ma pomysłu co zrobic z muzułmanami co im zaoferować, stąd wzrasta prestepczosc i naduzywanie opieki spolecznej (tak na marginesie to u nas niby tego nie ma?) albo państwa te nie potrafia panować nad elementami ekstremistycznymi, ulegając im czy to na drodze zastarszenia czy korupcji. Innymi slowy dopuszczaja do powtórzenia schematu nazistowskiego, kiedy partia o ktorej wszyscy wiedzieli ze jest niebezpieczna doszla do wladzy. mimo ze tak naprawde odsetek tych naprawde oddanych mozna było policzyc jako promil spoleczenstwa.

CIA to akurat kiepskie źródło - o zamachu 11 wrzesnia wiedzieli a nie podjeli zadnych dzialań i nie podjeli prewencji czy nawet ogloszenia stanu alarmowaego dla ludnosci, skad więc mamy wiedzieć ze i te dane nie są manipulowane. poza tym musza jakos uzsadniac dlaczego akurat kraje ktora maja calkiem bogate zloza bogact naturalnych sa pod ich "opieką".

Xsenia dla mnie sprawa jest prosta rozwiazania są dwa pozbyc sie demokracji albo ulepszyc ja tak aby prawa wszystkich mogly byc respektowane bez nuraszania praw innych bez wzgledu na sklad wiekszosciowy. dwa zaczac plodzic wiecej dzieci. Myslisz ze czemu KK tak bardzo wspiera wychowanie dzieci, rodzicielstwo itp itd. bo chyba sie nie ludzisz, że dla idei. W tym wypadku obiema rękoma podpisze sie pod tym co robią Katolickie Organizacje... jako jedyne probuje rozwiazac problem zamiast sypac sol na rany.

nie powiedzialem, ze jesteś chrześcijanką, zasugerowałem że uległaś doktrynie głoszonej przez chrzescijanskie srodowiska fundamentalne i nie myl ich ze stanowiskiem Kościoła.

W kazdej grupie, religii jest banda idiotów. To o co rposze to nauczmy sie rozmawiać ze soba samym, z innymi, z odmiennymi. komunikacja jest kluczem do pokoju. Wojenna retoryka jaką stosuja fundamenatliści po obu stronach podlapywana przez rzesze spoleczeństwa przypomina mi głosy z jakim można sie było spotkac w latach 30 ubieglego wieku. Jak to sie skończylo wszyscy wiemy. Szkoda tylko, że 3 kwartaly później wciąż nie wyciągnelismy z tego wniosków.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 09 wrz 2014, 19:55

Ja bym polecił poczytać sobie pierwsze ten tytuł

http://merlin.pl/W-imie-Boga-Fundamenta ... 99365.html

Zapominacie że MY nie różnimy się NICZYM w stosunku do MUZUŁMANÓW

Za szybko sądzicie zamiast starać się w każdym człowieku dostrzec dobrą stronę.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 09 wrz 2014, 20:27

Nikita pisze:Xeniu skad wzielas te dane?

Ze strony rządowej CIA:
https://www.cia.gov/library/publication ... _2122.html

Achill pisze:Problemy jakie dostrzegam w twojej wyliczance sa dwa. Panstwa w ktorych sa muzulmanie albo nie ma pomysłu co zrobic z muzułmanami co im zaoferować, stąd wzrasta prestepczosc i naduzywanie opieki spolecznej (tak na marginesie to u nas niby tego nie ma?) albo państwa te nie potrafia panować nad elementami ekstremistycznymi, ulegając im czy to na drodze zastarszenia czy korupcji. Innymi slowy dopuszczaja do powtórzenia schematu nazistowskiego, kiedy partia o ktorej wszyscy wiedzieli ze jest niebezpieczna doszla do wladzy. mimo ze tak naprawde odsetek tych naprawde oddanych mozna było policzyc jako promil spoleczenstwa.

Dopóki islam nie narusza mojej wolności, dopóty mi nie będzie przeszkadzał. Martwi mnie po prostu co się dzieje na świecie. Masz rację, że kraje, które nie mają pomysłu mają problem z muzułmanami. Ale martwi mnie, że muzułmanie gdy jest ich większa ilość w danym kraju próbują zmieniać istniejące prawo, tak by ich prawo religijne obowiązywało też niewierzących. Ja burki nosić nie zamierzam.
Uważam, że masz rację pisząc o schemacie nazistowskim. Wszyscy wiedzą, że fundamentalistyczny islam brnie w zło, ale nikt z tym nic nie robi, bo najwięcej muzułmanów jest w Arabii Saudyjskiej i co by było gdyby obcięli nam dostawy ropy. To samo dzieje się teraz na Ukrainie. Wszyscy wiedzą, że powinniśmy im pomóc, ale nikt nie chce drażnić Rosji, bo odetnie nas od gazu. To się źle skończy.

Achill pisze:CIA to akurat kiepskie źródło - o zamachu 11 wrzesnia wiedzieli a nie podjeli zadnych dzialań i nie podjeli prewencji czy nawet ogloszenia stanu alarmowaego dla ludnosci, skad więc mamy wiedzieć ze i te dane nie są manipulowane. poza tym musza jakos uzsadniac dlaczego akurat kraje ktora maja calkiem bogate zloza bogact naturalnych sa pod ich "opieką".

Przypuszczam, że dane wzięli z każdego kraju osobno. Czy są to wyniki zmanipulowane nie jestem w stanie powiedzieć. Musiałabym pogrzebać w informacjach każdego kraju, a na to trochę szkoda mi czasu. Wolę poczytać KD :)

Achill pisze:Xsenia dla mnie sprawa jest prosta rozwiazania są dwa pozbyc sie demokracji albo ulepszyc ja tak aby prawa wszystkich mogly byc respektowane bez nuraszania praw innych bez wzgledu na sklad wiekszosciowy. dwa zaczac plodzic wiecej dzieci.

Demokracja nie jest dobrym systemem politycznym, ale jak na razie nie wymyślono lepszego. Jeśli o mnie chodzi, wystarczy, że nie będzie naruszane moje prawo do wolności wyznania, wolności wyboru ubrań, wolności słowa. Urodziłam dwóch synów i niestety więcej nie mogę, więc statystyki w tym punkcie nie poprawię :P

Achill pisze:nie powiedzialem, ze jesteś chrześcijanką, zasugerowałem że uległaś doktrynie głoszonej przez chrzescijanskie srodowiska fundamentalne i nie myl ich ze stanowiskiem Kościoła.

Hmm a myślałam, że potrafię prawidłowo wyciągać wnioski z tego co widzę i czytam. Manipulację też raczej szybko wyczuwam, więc raczej nie ulegam doktrynie głoszonej przez chrześcijańskie środowiska.

Powiem ci dodatkowo, że kultura islamska zawsze bardzo mi się podobała. Architektura, zdobnictwo, biżuteria, tkaniny, poezja. Czy wiesz, że najstarszy na świecie, działający uniwersytet jest w Maroku w Fezie http://pl.wikipedia.org/wiki/Meczet_Al-Karawijjin ?
Czy wiedziałeś, że jeszcze 200 lat temu kobiety muzułmańskie nie musiały nosić burek? http://pl.wikipedia.org/wiki/Burka
A bankowośc arabska jest chyba najlepszą bankowością na świecie?
http://3obieg.pl/bank-po-arabsku-kredyt-bez-procentow
http://banking-magazine.pl/2013/02/25/c ... -arabowie/

Z muzułmanami można by się nawet zaprzyjaźnić, gdyby tylko nie mieli w swojej historii talibów, którzy wyciągnęli z ich religii same najgorsze rzeczy. Swego czasu arabowie byli narodem najbardziej rozwiniętym i cywilizowanym na świecie. To było wtedy kiedy chrześcijaństwo wojowało mieczem i inkwizycją. Według mnie talibowie cofnęli islam do czasów średniowiecznego chrześcijaństwa. I nad tym bardzo ubolewam.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 09 wrz 2014, 20:47

Lukasie, myślę że nie ma co zamykać oczu na dramatyczne wydarzenia, których podłożem są fanatyczne postawy pewnej grupy islamistów.
Szerzenie siłą swojej wiary , przemoc i mordy - nazwijmy to po imieniu - to ZŁO .

Dalajlama (obecny) powiedział ciekawą rzecz. Mianowicie , że złe działanie jest z natury nietrwałe,

Więc myślę że te agresywne działanie islamistów się skończą. Nie da się przywrócić ustroju średniowiecznego w 21 wieku.

Zgodnie z teorią spirytystyczną , nasz rozwój (myślę że także planety) jest progresywny , więc powrót do średniowiecza raczej nam nie grozi.

W zetknięciu kultur - raczej islam przejmie wartości i styl życia zachodni niż na odwrót, już teraz kobiety w krajach islamskich zaczynają walczyć o swoje prawa...
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia