Duchy też mówią o Bogu.

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Duchy też mówią o Bogu.

Postautor: Nikita » 04 wrz 2014, 15:04

Mialam na mysli, ze ludzi cechuje myslenie magiczne wtedy gdy nie umiejac wyjasnic jakiegos zjawiska racjonalnie powoluja sie na sile wyzsza lub Boga...Twoje posty w jakis sposob wywolaly we mnie cien watpliwosci czy Bog istnieje....nawet Einstein nie wierzyl chyba w Boga a na pewno nie w Boga osobowego. A Biblie nazwal zbiorem prymytywnych legend. Naprawde trudno dociec prawdy bo z jednej strony wielu wielkich ludzi wierzy w Boga a z drugiej strony wielu nie wierzy lub wyznaje agnostycyzm. Ja tez raczej jestem agnostykiem bo tak do konca to nie wiem...dopoki nie doswiadcze nie bede wiedziec...Musimy wierzyc ale ja bym chciala wiedziec....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Achill » 04 wrz 2014, 20:46

Xsenia pisze:I tu się mylisz :D Można wziąć melanż kilku osobnych pierwiastków, zapewnić im odpowiednie warunki i życie powstanie. Udowodnił to Stanley Miller.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperymen ... ya_Millera

Znam ten eksperyment tworzy on zycie ale wciąz nie daje jednoznaczenj odpowiedzi jak? dlaczego taka mieszanka nagle przestaje byc mieszanką tylko w częsci forma zycia?
Nikita pisze:Mialam na mysli, ze ludzi cechuje myslenie magiczne wtedy gdy nie umiejac wyjasnic jakiegos zjawiska racjonalnie powoluja sie na sile wyzsza lub Boga...Twoje posty w jakis sposob wywolaly we mnie cien watpliwosci czy Bog istnieje...

myślę, ze istnieje ale wydaje mi się że nasze wyobrażenie Boga jest dalekie od rzeczywistości.
Nikita pisze:nawet Einstein nie wierzyl chyba w Boga a na pewno nie w Boga osobowego. A Biblie nazwal zbiorem prymytywnych legend.

wlasnei w przytocoznej debacie Carl Sagan mowi o Einsteinowskiej wizji Boga. definiowanego jako sume wszystkich fizycznych praw (czyli swojego rodzaju personifikacja zasad fizycznych)
Nikita pisze:Naprawde trudno dociec prawdy bo z jednej strony wielu wielkich ludzi wierzy w Boga a z drugiej strony wielu nie wierzy lub wyznaje agnostycyzm. Ja tez raczej jestem agnostykiem bo tak do konca to nie wiem...dopoki nie doswiadcze nie bede wiedziec...Musimy wierzyc ale ja bym chciala wiedziec....

Agnostycyzm ma to do siebie że pozwala stawiac pytania. Nikt nie oczekuje, że bóg się nam objawi w pełnej krasie, ale myslę, ze możemy dowiesć istnienia istoty/siły najwyższej. Wymaga to jednak ogromnej dyscypliny w analizie logicznej i autokrytycyzmu.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 04 wrz 2014, 22:24

Achill pisze:myślę, ze istnieje ale wydaje mi się że nasze wyobrażenie Boga jest dalekie od rzeczywistości.

W 100% się zgadzam :)

Achill pisze:wlasnei w przytocoznej debacie Carl Sagan mowi o Einsteinowskiej wizji Boga. definiowanego jako sume wszystkich fizycznych praw (czyli swojego rodzaju personifikacja zasad fizycznych)

No to ja też jestem zwolenniczką einsteinowskiej wizji Boga :D A dlaczego wierzę tak bardzo w Jego istnienie? Bo zawsze mi pomagał, gdy prosiłam o pomoc. A gdy zaufałam mu całkowicie, przestałam mieć problemy typu "walenie się świata". Wierzę, że zawsze mi pomoże, więc nie martwię się. :) Co nie zawsze podoba się mojemu mężowi, bo uważa że wszystko traktuję za bardzo luzacko :P Ale naprawdę w sytuacjach awaryjnych zawsze znajduje się jakieś rozwiązanie, a nie raz nawet kilka :D
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 05 wrz 2014, 11:34

Przyznaj się Xseniu, na pewno czytałaś tą książkę i stosujesz się do rad w niej zawartych, dlatego wiesz jak korzystać z pomocy Boga ;)
Obrazek
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 05 wrz 2014, 13:33

Niestety nie Mirku, nie czytałam tej książki. Po prostu doświadczyłam długotrwałego cierpienia. I teraz inaczej patrzę na świat i ludzi.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 05 wrz 2014, 13:42

Przeczytaj, na prawdę warto :)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 05 wrz 2014, 14:06

Achill pisze:
Xsenia pisze:I tu się mylisz :D Można wziąć melanż kilku osobnych pierwiastków, zapewnić im odpowiednie warunki i życie powstanie. Udowodnił to Stanley Miller.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperymen ... ya_Millera

Znam ten eksperyment tworzy on zycie ale wciąz nie daje jednoznaczenj odpowiedzi jak? dlaczego taka mieszanka nagle przestaje byc mieszanką tylko w częsci forma zycia?

Można by pomyśleć na podstawie Waszych wypowiedzi , że jakimś naukowcom udało się stworzyć żywe organizmy(życie). Co nie jest prawdą.

Eksperyment o którym mowa "to eksperyment wykazujący możliwość uzyskania prostych podstawowych składników organizmów żywych z materii nieożywionej. "

Bądźmy bardziej precyzyjni
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 05 wrz 2014, 18:58

Wg Bertalanffy (http://pl.wikipedia.org/wiki/Ludwig_von_Bertalanffy) "o żyjącym organizmie nie można mówić bez uwzględnienia uporządkowania, organizacji części, procesów utrzymania, rozwijania, reprodukcji i całości, a to przekracza badania wyizolowanych fizyczno-chemicznych procesów".
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 05 wrz 2014, 20:59

Krzysztoff pisze:Można by pomyśleć na podstawie Waszych wypowiedzi , że jakimś naukowcom udało się stworzyć żywe organizmy(życie). Co nie jest prawdą.
Eksperyment o którym mowa "to eksperyment wykazujący możliwość uzyskania prostych podstawowych składników organizmów żywych z materii nieożywionej. "
Bądźmy bardziej precyzyjni

słuszna uwaga. To był zbyt rozległy skrótu myślowy. mea culpa
Choć fakt że mozna wytworzyć białka, będące podstawowym budulcem organizmow żywych jest pewnym osiągnięciem.

cthulhu87 pisze:o żyjącym organizmie nie można mówić bez uwzględnienia uporządkowania, organizacji części, procesów utrzymania, rozwijania, reprodukcji i całości

a co determinuje i nadzoruje wykonanie tych wszystkich cech i funkcji? DNA
cthulhu87 pisze:a to przekracza badania wyizolowanych fizyczno-chemicznych procesów".

Uwielbiam gdy naukowcy prezentują swoje opinię jako prawdy objawione. Prawda jest taka że DNA to nic innego jak bardzo zaawansowana struktura chemiczna. Struktury te jak to w takich wypadkach bywa podlegają procesom fizyczno-chemicznym. Oczywiście nie wyizolowanym, tak zaawansowana struktura musi podlegac szeregowi procesow aby nabrala jako takiego kształtu.
Jednakże nawet gdyby udało się nam znalęźć naukowa odpowiedź na pytanie jak powstaje DNA, i stworzyć potrzebne białka. To wciąż pozostaje pytanie skąd wiemy, że tak sztucznie stworzone DNA zacznie realizować zawarty w sobie "program".
To torchę przypomina zabawę w "Zrób to Sam : Frankenstein" Może posklecać ciało - ale najwyższa trudność w "uruchomieniu"
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 05 wrz 2014, 22:18

Krzysztoff pisze:Można by pomyśleć na podstawie Waszych wypowiedzi , że jakimś naukowcom udało się stworzyć żywe organizmy(życie). Co nie jest prawdą.

No wiesz Krzysiu, gdyby im dać miliony lat, nieograniczoną energię do utrzymania odpowiedniego środowiska, to może i stworzyliby człowieka :P

Achill pisze:Jednakże nawet gdyby udało się nam znalęźć naukowa odpowiedź na pytanie jak powstaje DNA, i stworzyć potrzebne białka. To wciąż pozostaje pytanie skąd wiemy, że tak sztucznie stworzone DNA zacznie realizować zawarty w sobie "program". To torchę przypomina zabawę w "Zrób to Sam : Frankenstein" Może posklecać ciało - ale najwyższa trudność w "uruchomieniu"

Każdy programista wie, że aby program zadziałał tak jak on chce, to program musi być bardzo dopracowany, bez żadnych błędów. Choć te się zdarzają, co wychodzi nie raz po dłuższym czasie używania programu. Może i tak było z nami? Życie ewoluowało, mutowało na polecenie Programisty, bo chciał uzyskać ciało zdolne do przechowania Duszy. Przed nami powstały szympansy, które mają już bardzo zaawansowane DNA, ale nie były zdolne do przechowywania i całkowitej asymilacji z Duszami. Programista zmienił więc 1% ich DNA i uzyskał człowieka :) Co wy na taką moją interpretację naszej praprzeszłości?
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia