Nienawiść do inności

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Nienawiść do inności

Postautor: Hansel » 17 lip 2015, 18:39

Pawełek pisze:Tolerancję? Dobrze, ale nie w taki sposób, bo to w jaki to zrobili raczej wyśmiewa to wszystko.

I z cały szacunkiem, ale każdy z tego forum ma własne wyobrażenie Boga i podejrzewam że nie jest to "dziadek w chmurach", więc proszę zachować takie uwagi dla siebie.

https://www.youtube.com/watch?v=YGmuCu7t26Q
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: OneNight » 17 lip 2015, 18:54

Bo katolicy, a zwłaszcza starego rocznika mają puste głowy i chcą na siłe nawracać. Idąc tym tropem ateiści(zwłaszcza niepełnoletni) mają przechlapane, a brak tolerancji tworzy w umysłach nienawiść. Nic dziwnego, że wyśmiewają religie.
Jakbyś się czuł, gdyby Ciebie dyskryminowali wyznawcy potwora spagetti i zmuszali na wszelki sposób do modlenia się do potwora i różnych takich praktyk religijnych. Tak właśnie niewierzący widzą was - jak bande idiotów, którzy chcą im wyprać mózgi. Jak inaczej walczyć o tolerancje? Były plakaty, sądy i nic.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: cthulhu87 » 17 lip 2015, 19:06

OneNight pisze:Bo katolicy, a zwłaszcza starego rocznika mają puste głowy i chcą na siłe nawracać. Idąc tym tropem ateiści(zwłaszcza niepełnoletni) mają przechlapane, a brak tolerancji tworzy w umysłach nienawiść. Nic dziwnego, że wyśmiewają religie.
Jakbyś się czuł, gdyby Ciebie dyskryminowali wyznawcy potwora spagetti i zmuszali na wszelki sposób do modlenia się do potwora i różnych takich praktyk religijnych. Tak właśnie niewierzący widzą was - jak bande idiotów, którzy chcą im wyprać mózgi. Jak inaczej walczyć o tolerancje? Były plakaty, sądy i nic.

Myślisz, że kogoś tu interesują opinie nastoletnich ateistów? :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 17 lip 2015, 19:54

Mam na myśli to, że być może zostali wychowani przez takich gorliwych katoli i stąd to wyśmiewanie, a nie że stworzyli to nastoletni ateiści. Sam byłem 'wychowywany' przez moherów.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: cthulhu87 » 17 lip 2015, 20:14

OneNight pisze:. Sam byłem 'wychowywany' przez moherów.

Współczuję. Na szczęście w XXI wieku nie jest już tak prosto urobić młodego człowieka ze względu na rozmaite źródła informacji, z których może czerpać, jeśli podejmuje taki trud.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 17 lip 2015, 20:51

OneNight pisze: Jak inaczej walczyć o tolerancje?

miłością OneNight, miłością.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 18 lip 2015, 10:13

Mnie generalnie właśnie boli taka postawa: kiedy ktoś nie stara się drógiego człowieka zrozumieć i bardzo pochopnie go ocenia - https://www.youtube.com/watch?v=e4awSaSTeFk
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Nikita » 18 lip 2015, 13:59

To zastraszanie dzieci prze rodzicow jest straszne...to musi sie zmienic...ale tylko miloscia...Pracujmy dla zmiany swiadomosci.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: OneNight » 18 lip 2015, 14:08

Aha, czyli mam kochać ludzi, którzy mnie krzywdzą? - Nie kupuję tego. A takich rodziców, co dzieci indoktrynują trzeba darzyć nienawiścią, to może dotrze, że stracą w ten sposób dziecko.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Nikita » 18 lip 2015, 14:12

Hansel tak niestety jest, ze jedni na drugich nadaja...oceniamy sie po pozorach i stereotypach. Trzeba poznac jakas kulture glebiej aby moc cos wiecej powiedziec.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia