Świadkowie Jehowy - ciekawostka

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Świadkowie Jehowy - ciekawostka

Postautor: vinitor » 18 cze 2010, 19:54

Leszek pisze: Czy odnotowałem sukcesy w wyborach? Nie, ale czy to znaczy że mam nie mieć prawa głosu? Pionek do pionka i tak się obala reżimy.

Nie znam faktu, żeby prawo do głosu miało aż taką siłę.
Leszek pisze:Tak, tylko szkopuł tkwi w tym że to nie jest wola Boga.

Oddawanie życia jest skutkiem takiego odbierania wiary a nie kaprysem. Podobne przykłady trafiają się wśród katolików.
Leszek pisze:
Jeśli mój sąsiad by nie przyjął tej jedynej słusznej wiary to jego ojciec bez wahania by go wykopał z domu.

W tym układzie ojciec nie zachowałby się jak ŚJ. Są małżeństwa wyznaniowo zmieszane i zwykły człowiek nie ma prawa więzów rozrywać. Rodzina jest nienaruszalna.

Leszek pisze:im bardziej ktoś mi próbuje wciskać coś na siłę to tym bardziej się bronię. A już najbardziej mnie irytuje jeśli ktoś rezerwuje dla siebie moc zbawienia, mówi o wybrańcach i tym podobnych ściemach.

Nie można im tego brać za złe. Są tak szkoleni i tego się od nich wymaga. Ich styl nauczania został z góry określony prze ‘Niewolnika wiernego i roztropnego’ i muszą tego przestrzegać, gdyż od tego także zależy ich zbawienie. Nie ma w tym ani odrobiny złośliwości. Ich charakterystyczne natręctwo jest motywowane cytatami z biblii i w zasadzie nikt ich od tego sposobu nie odwiedzie. Są święcie przekonani, że czynią to dla Boga, dla siebie i zagubionych w wierze.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: Manta » 13 lip 2010, 15:17

Jak dla mnie to ci ludzie są po prostu po praniu mózgu, bo ciężko jest mi uwierzyć w to, że ktokolwiek zdrowy umysłowo byłby w stanie zaakceptować takie warunki.
Manta

Postautor: Luperci Faviani » 13 lip 2010, 15:30

Manta pisze:Jak dla mnie to ci ludzie są po prostu po praniu mózgu, bo ciężko jest mi uwierzyć w to, że ktokolwiek zdrowy umysłowo byłby w stanie zaakceptować takie warunki.
Oni to samo myślą o nas.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Manta » 13 lip 2010, 17:03

Heh, święta prawda.
W zasadzie można by to samo odnieść do wszystkich religii, ale to się mija z celem.
Jednakże ja np jestem w stanie zaakceptować buddyzm, satanizm, ateizm i inne światopoglądy/religie w sensie nie urągania im, a Świadków Jehowy nie zaakceptuję nigdy gdyż są to ludzie zachowujący się jak opętańce z jednym celem: nawrócić!
Manta

Postautor: vinitor » 13 lip 2010, 17:16

Manta pisze:Jak dla mnie to ci ludzie są po prostu po praniu mózgu, bo ciężko jest mi uwierzyć w to, że ktokolwiek zdrowy umysłowo byłby w stanie zaakceptować takie warunki.

Czy jest to aby właściwa ocena?
A co powiedzieć o dzisiejszych zachowaniach choćby i młodszych pokoleń?
Czy nie brakuje im właśnie tego, czego jest o wiele więcej u krytykowanych Świadków?
Jeśli masz ochotę na polemikę, to postaraj się wymienić, co Twoim zdaniem jest u nich nienormalne i dlaczego. W czym ma przewagę statystyczny spirytysta? Dokonaj porównania i wykaż mocne strony prezentacji życia i postępowania w różnych sytuacjach.
Jako istota żyjąca materialnie w ograniczonym czasie uwypuklij w tymże okresie momenty złe i dobre w odniesieniu do spirytysty oraz Świadka.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: cthulhu87 » 13 lip 2010, 17:32

Myślę, że problemem wielu wspólnot religijnych (Świadkowie nie są tu wyjątkiem) jest założenie (skądinąd w oparciu o Biblię, ale tutaj to zawsze można dyskutować, bo ilu ludzi, tyle interpretacji), że do nieba jest wąska brama, a ta konkretna wspólnota potrafi pomóc ludziom się przezeń przecisnąć. Jeśli ująć tę sprawę z tej perspektywy, oni nie nawracają, tylko ratują duszyczki od ognia piekielnego. Taką postawę zaobserwowałem wyraźnie u adwentysty, z którym czasami sobie rozmawiam i u Świadków, chociaż daleki jestem tu od generalizacji.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: sigma » 13 lip 2010, 19:47

cthulhu87 pisze: ... oni nie nawracają, tylko ratują ... od ognia piekielnego ...

Dokładnie tak. W ogóle określenie "nawrócenie" jest niezupełnie jasne.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Manta » 13 lip 2010, 22:00

Argumentem, który przemawia za tym, żecoś jest tutaj nie tak jest fakt, że Ci ludzie mają wyuczone regułki. Jest ich cholernie łatwo zagiąc.
Wyciągają sobie z Pisma fragmenty, które im odpowiadają i dorabiają całą resztę wedle uznania. Zawsze zaczyna się od: 'czy wierzy pani w Boga? czy wie pani, że Jezus miał zbawic świat, czy wie pani, że koniec świata się zbliża a ktoś tam to przewidział?'
Standardowe zestawy pytań, na które sa standardowe odpowiedzi, powtarzające się w kółko.
Ograniczenie horyzontów myślowych i zamknięcie w klatce rozumowania jakiegoś Guru- to jest wiara? Dla mnie to nawet nie jest światopogląd. To jest (niekoniecznie) świadome unicestwienie cząstki swojej wolności.
Manta

Postautor: cthulhu87 » 13 lip 2010, 23:14

Jakiś czas temu moja (niestety bardzo krótka) rozmowa ze Świadkiem zaczęła się od jego stwierdzenia, że obecna powódź jest oznaką końca. Śmieszy mnie to trochę, bo widzę rzecz zupełnie odwrotnie, zwłaszcza kiedy pomyślę o średniowiecznej epidemii dżumy, która pochłonęła 1/3 mieszkańców Europy. Przed wiekami były dużo większe w skutkach kataklizmy i żadnego końca nie było. Podobnie jest z ruchem, który przewiduje koniec świata na 2012 rok - niedługo w każdym wypadku samochodowym ludzie zaczną dopatrywać się zapowiedzi paruzji.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Manta » 15 lip 2010, 05:27

No i właśnie o takich rzeczach mówię. Ci ludzie zachowują się, jakby im ktoś wyłączył racjonalne myślenie...
Manta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia