Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: Achill » 17 wrz 2015, 23:29

Xsenia pisze:Czy uważasz wobec tego, że warto narażać te życie by mieć lepiej w następnym?

Życie jest wieczne. wiec smierc odbiera ciało ale nie życie.

A czy warto narazać wcielenie? Nemo vir est qui mundum non reddat meliorem - co oznacza w wolnym tlumaczaniu : "kim jest człowiek, który nie chce świata uczynić lepszym"
jesli ceną jest skrocenie pobytu w danym w ciele... to znaczy ze albo cos poszlo nei tak, albo wyprzedzilismy swoją epokę. Gdy otoczenie dorosnie do zmiany nikt nie bedzie musial za te idee ginać.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 18 wrz 2015, 00:44

Xsenia pisze:Czy uważasz wobec tego, że warto narażać te życie by mieć lepiej w następnym?

Warto narażać życie żeby dać coś z siebie, pomóc 2-giemu człowiekowi. Bezwarunkowo, bez oczekiwania wdzięczności, przypadania do kolan idt.

Zresztą każdy kontakt z nieznanym człowiekiem jest ryzykowny, to przecież może być morderca,

Basiu narażali życie ludzie ukrywający Żydów w trakcie 2 wojny światowej - bo mogli bezpośrednio z tego powodu zginąć. My raczej nie jesteśmy w tak bohaterskiej i dramatycznej sytuacji.

Dałaś się chyba ponieść fali strachu, swoją drogą islamscy terroryści dopięli swego, zależy im przecież żeby wzbudzać strach.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 18 wrz 2015, 10:20

Krzysztoff pisze:Dzisiaj jest ważne życie tu i teraz , rozwój moralny i intelektualny na TYM świecie.

Dokładnie.
Achill pisze: "kim jest człowiek, który nie chce świata uczynić lepszym"

I o to chodzi. Jeśli muzułmanie osiedlą się na naszych terenach jedyne co musimy zrobić do przypilnować by respektowali nasze prawa. I nie dopuścić by zrobiły sie enklawy z działającym prawem Islamu, sprzecznym z prawem polskim. I to właśnie dlatego, że chcemy mieć świat lepszy, a nie cofać sie do czegoś było i było złe.

Krzysztoff pisze:Warto narażać życie żeby dać coś z siebie, pomóc 2-giemu człowiekowi. Bezwarunkowo, bez oczekiwania wdzięczności, przypadania do kolan idt. Zresztą każdy kontakt z nieznanym człowiekiem jest ryzykowny, to przecież może być morderca,

Zgadzam się.

Krzysztoff pisze:Dałaś się chyba ponieść fali strachu, swoją drogą islamscy terroryści dopięli swego, zależy im przecież żeby wzbudzać strach.

Nie Krzysiu. :) Zresztą pisałam już na poprzednim wątku " Ja na przykład nie boję się obcych ludzi, obcych kultur i obcych religii, o ile nie będą mi narzucać noszenia burek i chodzenia 3m za mężem. " viewtopic.php?f=13&t=3053&p=49942&hilit=nie+boj%C4%99#p49942
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 19 wrz 2015, 19:15

Czym więcej wiedzy tym mniej strachu , myślę że te liczby wiele mówią

http://wyborcza.pl/1,75402,18834127,uch ... olsce.html

Basiu co do strachu przed narzucaniem nam zasad muzułmańskich, to przypomnę że mamy tutaj w Polsce swoich własnych fanatyków którzy próbują nam narzucić swoją wolę i swój system wartości , zarówno fanatyków religijnych jak i ideologicznych .

Przyczynami największych zbrodni nowożytnego świata były ideologie "świeckie" - faszyzm i komunizm a wyznawcy tychże byli święcie przekonani o ich logiczności, praktyczności .

Ja osobiście najbardziej obawiam się nienawiści, wzrostu ruchów skrajnie prawicowych i faszystowskich co niestety może mieć swoje złe konsekwencje. No ale bądźmy dobrej myśli
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 19 wrz 2015, 19:38

W dzisiejszych czasach, to media kształtują myślenie zwykłych obywateli.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 19 wrz 2015, 19:45

Mirek pisze:W dzisiejszych czasach, to media kształtują myślenie zwykłych obywateli.

Jeżeli tak sądzisz to tym bardziej powinieneś szukać informacji opartej na liczbach

Znając liczby możesz sam interpretować to co się dzieje
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 19 wrz 2015, 20:18

Nie jestem informatykiem ani numerologiem.
Informacje zbieram z niezależnych mediów. Tych, które są zwalczane bo mówią prawdę o stanie faktycznym.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 19 wrz 2015, 20:34

Mirek pisze:Nie jestem informatykiem ani numerologiem.
Informacje zbieram z niezależnych mediów. Tych, które są zwalczane bo mówią prawdę o stanie faktycznym.

A skąd masz pewność że są niezależne? Po tym że piszą o tym co Ty uważasz za słuszne czy z innego powodu? Jestem ciekaw bo osobiście nie wierzę w niezależność mediów w dzisiejszych światach, w tym sensie że gdy powiedzą coś co dla jednego będzie ok - stwierdzi "Media niezależne!", natomiast gdy komuś nie spodoba się to co powiedzieli: "Ale oni są fałszywi! Mydlą ludziom oczy!" ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 20 wrz 2015, 16:17

Trzeba szukac wiarygodnych zrodel informacji...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Hansel » 20 wrz 2015, 17:46

cthulhu87 pisze:He he, gdybym był prorokiem zalecałbym kobietom przykrywać się przede wszystkim od pasa w dół, a piersi dopiero w drugiej kolejności. Ale spoko... ciekawa rada :D
A właśnie czemu Mahomet zabronił ludziom jeść wieprzowinę i pic alkohol ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia