Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: Mirek » 25 wrz 2015, 20:58

Trudno nazwać rasistowskim filmikiem obraz, gdzie uchodźcy demolują miasto.
Tak może określić taki film tylko człowiek, który nie wie czym jest rasizm.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pablo diaz » 25 wrz 2015, 22:30

Pawełek pisze:
Xsenia pisze:Oby imigranci okazali wam miłosierdzie jakie wy im okazujecie.

Nie okażą.

Uwierz(cie) mi , że okażą,bądźcie cierpliwi.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: gaba75 » 26 wrz 2015, 08:30

Mirku,

"koniec świata", to Ty nie wiesz co to znaczy? Każdy ma swój koniec swego świata.

Poza tym dyskusja rzeczywiście powinna się zakończyć, ale to tylko moje zdanie. Decyzje tak naprawdę nie są poza nami. To my żywe energie, ludzie, istoty, ukształtowane przez Boga, mamy zdecydować czego chcemy. Każdy w swym życiu na coś się decyduje. Czas i fakty pokazują, co to są za decyzje. Niech każdy decyduje sam za siebie, co zrobi jeśli do jego drzwi zapuka uchodźca a wszystko skończy się dobrze. Bo my tutaj gdybamy, a przychodzi do czynów, to czasem sami się możemy zdziwić naszym decyzjom, podejmowanym często spontanicznie.
gaba75

Postautor: Nikita » 26 wrz 2015, 08:44

No wlasnie Gabo masz racje. A Ty Mirku widze lubisz robic prywatne wycieczki w moja strone. Co Cie to obchodzi, ze ja mieszkam za granica. Jak smiesz mi mowic, ze wyjechalam ze wzgledow ekonomicznych? naprawde radze Ci zajmij sie swoim podworkiem bo ile wiem probowales wyjezdzac do Niemiec ale Ci nie wyszlo....moze stad ta gorycz? Twoje filmiki sa wybiorcze i siejace strach i niepokoj i takie cos nie am miejsca na forum spirytystycznym.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 26 wrz 2015, 09:40

Nikita pisze:No wlasnie Gabo masz racje. A Ty Mirku widze lubisz robic prywatne wycieczki w moja strone. Co Cie to obchodzi, ze ja mieszkam za granica. Jak smiesz mi mowic, ze wyjechalam ze wzgledow ekonomicznych? naprawde radze Ci zajmij sie swoim podworkiem bo ile wiem probowales wyjezdzac do Niemiec ale Ci nie wyszlo....moze stad ta gorycz? Twoje filmiki sa wybiorcze i siejace strach i niepokoj i takie cos nie am miejsca na forum spirytystycznym.

Nauczyłaś mnie tego, to Twoja zasługa Nikitko.
Ja nie próbowałem, ja tam mieszkałem. Wróciłem, bo tu się urodziłem. Nie odpowiadało mi tam robienie wszystkiego na pokaz.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 26 wrz 2015, 10:39

Pablo diaz pisze:
Pawełek pisze:
Xsenia pisze:Oby imigranci okazali wam miłosierdzie jakie wy im okazujecie.

Nie okażą.

Uwierz(cie) mi , że okażą,bądźcie cierpliwi.

Żeby nie było: ja jestem osobą która jest za tym by przyjąć tych co potrzebują pomocy, nie jestem przeciwnikiem ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: gaba75 » 26 wrz 2015, 10:54

A czy to nie chodziło o coś innego, a nie "pokaz". U nas w Polsce, to ja widzę ten pokaz jest gorszy niż u Niemców. Niemcy mają zasady, pierwsza to szacunek do bliźniego. My Polacy nie potrafimy się szanować. Jesteśmy bunczuczni, więc ten pokaz jest ostentacyjny. wróciłeś więc Mirku tak naprawdę do bałaganu. Nie żałujesz?
Mnie tam nie przeszkadza to, że inni wyjechali za "chlebem", ratując tym samym nie tylko siebie ale i innych, np swe dzieci. To wielkie poświęcenie, chcieć dać coś z siebie innym, nie żałując że zostawia się coś innego też dobrego. Pozostaje tęsknota, więc uszanuj Mirku, że ktoś tęskni za krajem i że ma możliwość powrotu,ale na dzisiaj jest tam gdzie jest.
Chętnie bym wyjechała, bo nic mnie tu nie trzyma, ale muszę brać konsekwencje takiej decyzji pod uwagę, nie tylko dla siebie ale i dla moich dzieci. Bo to one na dobrą sprawę są przyszłością każdego narodu.
gaba75

Postautor: Nikita » 26 wrz 2015, 12:01

Ja Cie nauczylam`? To kim ty jestes jest Twoja zasluga i twoje wybory...nie zwalaj winy na mnie...bo to Ty wybierasz kazdego dnia co myslisz, co mowisz i co czynisz. Szukanie kozla ofiarnego nic nie da. wez sie wkoncu za siebie...chyba nieprzypadkowo tu jestes co? Pracuj nad soba a nie szukaj winy u innych.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 26 wrz 2015, 12:38

gaba75 pisze:A czy to nie chodziło o coś innego, a nie "pokaz". U nas w Polsce, to ja widzę ten pokaz jest gorszy niż u Niemców. Niemcy mają zasady, pierwsza to szacunek do bliźniego. My Polacy nie potrafimy się szanować. Jesteśmy bunczuczni, więc ten pokaz jest ostentacyjny. wróciłeś więc Mirku tak naprawdę do bałaganu. Nie żałujesz?
Mnie tam nie przeszkadza to, że inni wyjechali za "chlebem", ratując tym samym nie tylko siebie ale i innych, np swe dzieci. To wielkie poświęcenie, chcieć dać coś z siebie innym, nie żałując że zostawia się coś innego też dobrego. Pozostaje tęsknota, więc uszanuj Mirku, że ktoś tęskni za krajem i że ma możliwość powrotu,ale na dzisiaj jest tam gdzie jest.
Chętnie bym wyjechała, bo nic mnie tu nie trzyma, ale muszę brać konsekwencje takiej decyzji pod uwagę, nie tylko dla siebie ale i dla moich dzieci. Bo to one na dobrą sprawę są przyszłością każdego narodu.

Nie poznasz "Niemców" nie mieszkając w ich środowisku.
Nie żałuję powrotu. Zrozumialem, że skoro moja dusza wybrała ten kraj, to nie należy tego zmieniać. Tu mam zadania do wykonania. Tam zawsze będzie się obcym.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Mirek » 26 wrz 2015, 12:43

Nikita pisze:Ja Cie nauczylam`? To kim ty jestes jest Twoja zasluga i twoje wybory...nie zwalaj winy na mnie...bo to Ty wybierasz kazdego dnia co myslisz, co mowisz i co czynisz. Szukanie kozla ofiarnego nic nie da. wez sie wkoncu za siebie...chyba nieprzypadkowo tu jestes co? Pracuj nad soba a nie szukaj winy u innych.

Nie szukam winy u innych. Gdy plujesz na mnie przy każdej nadarzającej się okazji nie będę mówił, że pada deszcz. Zweryfikuj swoje posty, a może zobaczysz to, co dostrzec nie chcesz.
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia