Nienawiść do inności

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Nienawiść do inności

Postautor: Pawełek » 18 lip 2015, 17:36

I to jest zło i to.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 18 lip 2015, 18:39

Nie Ty ustalasz co jest złem. Nikogo nie krzywdzę w ten sposób i jest to normalna reakcja na nienawiść do inności. Nienawiść rodzi nienawiść. Do miłości nikogo nie zmusisz.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 18 lip 2015, 18:42

To prawda że nie ustalam co jest złem, ale chyba nie powiesz że nienawiść jest dobra. Jest ona przecież przeciwieństwem miłości.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 18 lip 2015, 18:52

Nie wszystkich musisz kochać. Są ludzie, którzy nie zasługują na twoją miłość i już.
Nienawiść bez powodu jest złem, moja jest uzasadniona.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 18 lip 2015, 18:57

I właśnie nasz rozwój polega na tym by do tego dążyć, by kochać wszystkich. Osobiście uważam że każda nienawiść jest zła.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 18 lip 2015, 19:01

Proszę bardzo. Uważaj mnie za złego, bo nienawidzę osoby, która zadała mi tyle cierpienia, osoby która nigdy mnie za to nie przeprosiła, osoby która nie miała nawet za swoje czyny najmniejszego poczucia winy.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 18 lip 2015, 19:06

Nie Ciebie uważam za złego! Tylko nienawiść :(
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 18 lip 2015, 19:14

OneNight.
rozmawiasz o nienawiści wśród spirytystów i sympatyków spirytyzmu. W spirytyzmie nienawiśc to cecha bardzo zła i niepożądana. Dostajesz od nas odpowiedź jak my to postrzegamy. I oczywiście masz prawo mieć własne zdanie w tym temacie.
Spirytyści wierzą że ludzie na drodze rozwoju zrozumieją wcześniej czy później, w tym lub kolejnych wcieleniach ,że nienawiść nic nie daje, nieczego nie buduje, tylko niszczy. Dlatego też nikt Cię tu do niczego nei zmusza i nie probuje niczego narzucać. Wyraziliśmy swoją opinie w trosce o to abyś nie trwał w swojej nenawiści tylko dlatego, że nikt Ci nie pokazał innej możliwości. Co z tym zrobisz to już Twój wybór.

A tu masz do poczytania o wybaczaniu wg spirytystów, gdyby Cie to jednak zainteresowało ;)
http://www.portal.spirytyzm.pl/przebaczanie-grzechow/
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: OneNight » 18 lip 2015, 19:46

Pawełek, skoro nenawiść jest zła, to ja też jestem zły, bo nienawidzę.

Są rany zbyt głębokie, by się goiły. Czy wybaczysz osobie, która nie widzi nic złego w krzywdzeniu Cię?
Ja nie potrafię wybaczyć komuś, kto nawet trochę nie żałuje. Dla mnie postawa wybaczam wszystkim, to naiwność.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Achill » 18 lip 2015, 19:54

Jezus zaś mówił: Ojcze, przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią Łk 23,34
ot cała kwintesencja i madrość zawarta w tym prostym zdaniu.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia