Historia Szatana

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Historia Szatana

Postautor: Pawełek » 25 mar 2016, 11:37

fruwla pisze:
Nikita pisze:cos w tym jest bo przeciez Bog stworzyl doskonaly swiat i swiat, ktory wydaje sie byc niedoskonaly dazy ku doskonalosci....

Co to za doskonaly swiat, w ktorym jeden pozera drugiego, zabierajac mu zycie, po to by samemu zyc ...

To prawda, że nasza ziemia do najdoskonalszych światów nie należy, jednakże z punktu widzenia Boga nie wyobrażam sobie by nie miał by być cały wszechświat doskonały.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 25 mar 2016, 11:48

Pawelku masz racje...nasza Ziemia wydaje sie byc niedoskonala ale jako poligon doswiadczalny i rozwojowy jest doskonala...oczywiscie mi tez sie to nie podoba co tu jewst ale intuicyjnie odczuwam, ze tak musi byc...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: fruwla » 25 mar 2016, 11:51

Pawełek pisze:To prawda, że nasza ziemia do najdoskonalszych światów nie należy, jednakże z punktu widzenia Boga nie wyobrażam sobie by nie miał by być cały wszechświat doskonały.

Mysle, ze to zalezy o JAKA doskonalosc chodzi... moze chodzi np. o doskonala symetrie wszechswiata ???
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: cthulhu87 » 25 mar 2016, 12:33

Pawełek pisze:
fruwla pisze:
Nikita pisze:cos w tym jest bo przeciez Bog stworzyl doskonaly swiat i swiat, ktory wydaje sie byc niedoskonaly dazy ku doskonalosci....

Co to za doskonaly swiat, w ktorym jeden pozera drugiego, zabierajac mu zycie, po to by samemu zyc ...

To prawda, że nasza ziemia do najdoskonalszych światów nie należy, jednakże z punktu widzenia Boga nie wyobrażam sobie by nie miał by być cały wszechświat doskonały.

Może doskonały w sensie "najlepszy z możliwych"?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 25 mar 2016, 12:37

Mi w tym kontekście "doskonały" trochę przypomina utopijny, ale nasza ziemia utopią nie jest, tak samo biorąc cały wszechświat jako przykład, również utopią nie jest, jednak istnieje równowaga, wszystko istnieje po coś, ma swoje zadanie, przeznaczenie - może o taką doskonałość chodzi, o harmonie.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 14 wrz 2016, 12:51

Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: czarnyMag » 15 wrz 2016, 11:42

"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Estia72 » 15 wrz 2016, 11:57

czarnyMag pisze:https://www.youtube.com/watch?v=WBQO1kq3ra8

Patrzac dookola co tu sie na ziemi dzieje mam cigle wrazenie ze zyje w jakims piekielnym odpowiedniku Umbralu...
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: Hansel » 25 maja 2017, 13:11

Mirek pisze:
cthulhu87 pisze:Ks. Gabriel Amorth to stary głupiec, który ciągnie forsę ze straszenia ludzi diabłem...

Jakby był głupcem, to by straszył ale nie ciągnął kasy ;)

Ostaniu słyszałem że wybiera się na emeryturę http://niewiarygodne.pl/kat,1031985,tit ... omosc.html
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Darel » 25 maja 2017, 20:05

Ostaniu słyszałem że wybiera się na emeryturę http://niewiarygodne.pl/kat,1031985,tit ... omosc.html

Ksiądz Gabriele Amorth zmarł we wrześniu 2016...
Darel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia