autor: alexis200 » 21 sty 2020, 17:25
Pozdrawiam ciebie Hansel
Być może moja odpowiedź tobie pomogła, wiesz dla mnie Jezus nie jest kimś wyjątkowym nie wynoszę go ponad innych Nauczycieli Duchowych jak robią to Chrześcijanie, zresztą jak tu ufać słowom Jezusa dosłownie - jak dużo materiału w Ewangeliach to zmyślenia i nie prawda - pobożne legendy, historycznego Jezusa tam jest nie wiele, prawdopodobnie jest źródło Q i najpierwotniejsza to Ewangelia Marka - najwcześniejsza, ciekawe że w najwcześniejszych manuskryptach nie ma wogóle opisu - że Jezus wstał z Grobu ani innych bajek że kobiety go spotkały u grobu , to późniejsze dodatki pochodzące z IV wieku, w najwcześniejszych Ewangeliach z II wieku nie ma wogóle opisu że Jeszua powstał dosłownie z grobu w swym fizycznym ciele, tak samo jak nie ma wersów że ''należy pójść i nauczać inne narody i je zanurzać - chrzcić w imię Ojca, Syna i Ducha '' to też późniejsze wstawki redakcyjne dodane przez ojców kościoła w III - IV wieku, a więc 300 - 400 lat po Jezusie .
Dla mnie Jezus to jeden z wielu Nauczycieli ludzkości którzy pojawili się na przestrzeni wieków, w pewnych rzeczach miał rację, ale w innych mógł się mylić - był przecież dzieckiem swojej Epoki I w.ne, owszem jako jaźń - duch zstąpił w materię i urodził się jak my - ale w tej materii podlegał ludzkim słabością, ograniczeniom, wadom jak każdy człowiek - jadł, wydalał - wypróżniał się, kochał, nie obce mu było pojęcie nawet gniewu, był w 100% człowiekiem jak my, ty, ja ....
Dla Chrześcijan to oczywiście najdoskonalszy wzór - ale są wersy nawet w tej mitologicznej Ewangelii - gdzie Jezus nie był taki łagodny - jak go chcą widzieć Chrześcijanie . Co do Zmartwychwstania to dla mnie zmyślenia, bajki, legendy, zresztą o Buddzie, Mahomecie też opowiada się opowieści - legendy tzw Tradycja .
W Islamie zwie się to SIRA - czyli życiorys Proroka, HADISY - to znów jego nauki - przypowieści, a KORAN - to wiadomo, ale i w Islamie też dużo dodano do nauk Mahometa wymysłów, nauk , sam Mahomet by się zdziwił jakie ''głupoty'' powymyslano na temat jego osoby, nauki, podobnie jest i z Jezusem, Buddą, dlatego też Hansel nigdy nie przyłączę się Formalnie do żadnej religii bo w tych religiach - nie ma Prawdy, jest tam cząstka Prawdy - ale jest to wymieszane z fałszem, przeinaczeniami, mitami, przestarzałymi naukami , choć sympatie ma do Hinduizmu i Buddyzmu i to Silną, pośrednio interesują mnie też Nauki Indian, i Słowian - ''pogaństwo '' . Spirytyzm owszem - ale nie wszystko . pozdr