Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: sigma » 12 lis 2010, 17:15

Czy zauważyliście że to już jedenasta strona tego wątku ? Myślę że świadczy to między innymi o naszym zainteresowaniu nie tylko pozadoczesnością ale również tym co się dzieje na szerokim świecie.

Chyba dobrze ?

:)
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: atalia » 12 lis 2010, 18:09

Doskonale zdaję sobie sprawe z tego,że ludzie jeszcze nie dojrzeli,ale czy to nie piękna idea? :D
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 12 lis 2010, 18:39

Miejmy nadzieje, ze ludzkosc wkoncu dojrzeje i przestanie ze soba walczyc....

Ja lubie czytac biografie niektorych ludzi lub Pamietniki i Dzienniki...uwielbiam to.

Wlasnie w czasie lektury i poznajac niektorych ludzi mozna dostrzec, ze w naszym spoleczenstwie sa takie bardziej dojrzale jednostki, ktore juz sa dalej od przecietnych ludzi. Dla mnie takimi osobami sa : Jerzy Giedroyc, Stanislaw Lem, Ryszard Kapuscinski, Zofia Kossak-Szczucka, Agnieszka Osiecka i inni....madrzy, inteligentni i wrazliwi....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: sigma » 12 lis 2010, 18:53

Dla mnie Wojciech Eichelberger.
Piotr

sigma

Postautor: sigma » 12 lis 2010, 20:56

Ciekawy link i ciekawe że akurat teraz :).

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... omosc.html
Piotr

sigma

Postautor: Nikita » 13 lis 2010, 13:36

Czytalam "Kobieta bez winy i wstydu" Eichelbergera...mam ja w domu w moje bibliteczce...bardzo fajna!!!

Odnosnie linka...ha ha...facet jest inteligentniejszy niz reszta...takie jest moje zdanie....i zaczyna dostrzegac to cale zaklamanie....w islamie tez beda sie ludzie budzic....to jest nadzieja, ze nastapi zmiana na lepsze....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 13 lis 2010, 14:38

Zmiana na lepsze powinna zacząć się w "calokształcie"gatunku ludzkiego,a nie tylko być ograniczona do świata islamu,choć,rzeczywiscie,jesli chodzi o prawa kobiet,wiele jest tam do zrobienia.Tym niemniej kraje islamskie są bardzo zróznicowane w tej kwestii-inaczej wygląda sytuacja kobiet np. w Turcji,a zgola calkiem inaczej w Afganistanie.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: sigma » 13 lis 2010, 16:00

Nikita pisze:Czytalam "Kobieta bez winy i wstydu" Eichelbergera ...

Ja trochę przeczytałem Ryszarda Kapuścińskiego, z tym że to były raczej artykuły i wywiady niż książki. Książki nie przeczytałem żadnej :oops:.

W ogóle od wielu już lat lekturę wybieram tak że raczej znajdzie się tam Wojciech Eichelberger czy np. Willigis Jaeger niż ktoś inny ... Możliwe że się zastanowię kiedyś nad zmianą :).

ps.: Jeżeli LF coś napisze to chętnie przeczytam.
Piotr

sigma

Postautor: Nikita » 13 lis 2010, 18:42

Atalio Turcja jest jedynym krajem muzulmanskim gdzie panstwo zostalo oddzielone od religii...dzieki Ataturkowi...to dlatego kobiety maja tam lepiej...ale tylko te wyksztalcone z miast...na glebokiej wsi w Anatolii zyja jak dawniej....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nangaparbat » 15 lis 2010, 04:10

Bardzo ciekawe pytanie "co by bylo gdyby wszyscy ludzie byli spirytystami?"

hmmm... widac nie tak to sie mialo potoczyc.... jesli nie ma przypadku i wszystko z gory jest powiedziane jak bedzie to znaczy ze kazda droga jest "dobra" droga prowadzaca do oswiecenia i w koncu do bezgranicznej Milosci... problem w tym, ze mamy wolna wole i interpretujemy...

Wiele drog...jeden cel :")))
Nangaparbat

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia