rivail.pl - Nowości

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Re: rivail.pl - Nowości

Postautor: atalia » 21 wrz 2011, 21:38

Ujrzałam dzis w najnowszym "Nieznanym Swiecie" kolorową,całostronicową ofertę oficyny RIVAIL-każda z oferowanych pozycji posiada stosowny opis.
Nader to przyzwoicie wygląda! :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 29 lis 2011, 00:26

Mamy kilka nowości na rivail:

Obrazek

Po co żyjemy?

Broszurka znanego francuskiego spirytysty Leona Denis jest doskonałym streszczeniem najważniejszych zasad spirytyzmu. W charakterystyczny dla autora poetycki sposób przedstawione są moralne, filozoficzne i naukowe konsekwencje spirytyzmu skodyfikowanego w połowie XIX wieku przez Allana Kardeca.

"Wam to bracia i siostry w człowieczeństwie, wam wszystkim, uginającym się pod brzemieniem życia, wam przytłoczonym przez doświadczenia, walki i troski poświęcam te stronice. Dla was pisałem je, strapieni i wydziedziczeni tego świata. Korny pionier postępu i prawdy zamknąłem w nich owoc długiej pracy, swoje rozmyślania i nadzieje, wszystko, co mnie samego koiło i wspierało w pochodzie ziemskim.
Oby udało wam się znaleźć w nich garść pożytecznych wskazówek, odrobinę światła dla rozjaśnienia waszej drogi! Oby to skromne dziełko mogło być dla waszego zasmuconego ducha tym, czym jest chłodny cień dla spalonego słońcem robotnika, czym jest w suchej pustyni przeczyste, świeże źródło dla oczu spragnionego wędrowca!" Leon Denis
-------------
Obrazek

O cudach i nowoczesnym spirytyzmie

jedno z najbardziej znanych dzieł anglosaskiego spirytualizmu, składa się z trzech esejów autorstwa brytyjskiego biologa Alfreda Russela Wallace’a.
W pierwszym z nich autor odpowiada na argumenty myślicieli takich jak Hume i Lecky, którzy podają w wątpliwość istnienie cudów, a co za tym idzie, wszelkich zjawisk paranormalnych.
Analizę własnych doświadczeń i eksperymentów, a także podsumowanie najważniejszych prac badaczy zjawisk mediumicznych, autor przedstawia nam w drugiej części zatytułowanej Naukowa postać nadprzyrodzoności. Znajdziemy tu między innymi próbę klasyfikacji zaobserwowanych zjawisk, a także liczne odwołania do literatury przedmiotu i fragmenty angielskich i amerykańskich dzieł spirytystycznych. Jeden z rozdziałów wyjaśnia także podstawowe zasady etyczne wynikające ze spirytyzmu.
Na zakończenie Wallace przytacza w całości jeden z najbardziej znanych artykułów opublikowanych w czasopiśmie „Fortnightly Review”. Możemy dzięki niemu szczegółowo poznać historię spirytyzmu, a także jego najważniejsze reguły.
-----------
Obrazek

Spirytyzm: kwartalnik Polskiego Towarzystwa Studiów Spirytystycznych 3/2011

W najnowszym numerze:
* Uniwersalne ideały religijne
* Fluidy i pola
* Człowiek podwójny
* Marian Grużewski: artysta i medium
* Matki Chico Xaviera
* Anioły i duchowi opiekunowie według spirytyzmu
* Wirujące stoły. Początki spirytyzmu na ziemiach polskich
* Domowe lekcje moralności
* Anioł cholery
* Katastrofy
* O pogardzaniu wiarą
stron: 134
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 29 lis 2011, 11:17

:shock: :D :!:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 29 lis 2011, 13:05

Rozkręcamy się :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Angouleme » 18 mar 2012, 09:49

Mam pytanie odnośnie "Naszego Domu"
W opisie książki jest napisane:

"Nasz Dom" jest pierwszą z książek z cyklu "Życie w świecie Duchów" autorstwa Andre Luiza. Seria ta obejmuje 13 książek."

Moje pytanie to: gdzie można znaleźć kolejne 12 książek? Może być po angielsku :)
Awatar użytkownika
Angouleme

Postautor: Voldo » 18 mar 2012, 16:27

Choćby tu:
http://www.amazon.com/Missionaries-Ligh ... pd_sim_b_6
Po odnośnikach można znaleźć z 5 książek albo ileś tam.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Angouleme » 22 mar 2012, 14:16

Voldo pisze:Choćby tu:
http://www.amazon.com/Missionaries-Ligh ... pd_sim_b_6
Po odnośnikach można znaleźć z 5 książek albo ileś tam.

Dziękuje za odpowiedź :)
Awatar użytkownika
Angouleme

Postautor: Sebastian » 06 lip 2012, 21:57

Obrazek

Okiem spirytysty
Koniec świata w 2012 roku?

Ewangelia według spirytyzmu
Różne kategorie zamieszkanych światów

Geneza (Allan Kardec)
Znaki czasu
Nowe pokolenie
Upadłe anioły i raj utracony
Znaki zwiastujące

Wykłady spirytystyczne
Divaldo Franco - Przemiana planetarna cz.1

Nauka
Arthur Conan Doyle - W poszukiwaniu prawdy

Religia i etyka
Co Bóg złączył, człowiek niech nie rozdziela
Kara śmierci jako obiektywne zło
Istnienie Boga (fragment "Genezy" Allana Kardeca")

--------

Poruszył mnie wykład Divaldo, gorąco czekam na kolejne części :)
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 15 lip 2012, 23:51

Jeśli ktoś jeszcze nie wie: dostępne są już dwie nowe książki : )

poniżej opisy:
Obrazek

William T. Stead, Listy z zaświatów

William Thomas Stead (1849-1912) był znanym angielskim dziennikarzem, pisarzem, pacyfistą oraz jednym z wybitniejszych spirytystów świata anglosaskiego. Posiadał zdolności medialne i stworzył Julia’s Bureau, które skupiało osoby zajmujące się kontaktami z zaświatami. Stead zginął 15 kwietnia 1912 roku w katastrofie Titanica, a później manifestował się jako duch na spotkaniach mediumicznych.

Listy z zaświatów są inspirującym dialogiem między Steadem a duchem Julii Ames – dziennikarki i jego przyjaciółki, z którą porozumiewał się przy pomocy psychografii. Julia opowiada mu o swojej sytuacji w zaświatach, podaje mądre wskazówki życiowe i pożyteczne rady dotyczące sprawniejszego otrzymywania kolejnych przekazów od duchów.

„Tam jest pokój, życie i piękno, lecz przede wszystkim tam jest miłość. Miłość, miłość jest tajemnicą nieba. Bóg jest miłością i jeżeli przepadasz w miłości, odnajdujesz siebie w Bogu”.

*
Aleksander Butlerow, Mediumizm
Obrazek

Aleksander Michajłowicz Butlerow (1828-1886) był wybitnym rosyjskim chemikiem, profesorem Uniwersytetu w Kazaniu i Sankt Petersburgu, członkiem Petersburskiej Akademii Nauk. Opracował teorię struktury związków organicznych, po raz pierwszy wydzielił azobenzen, zsyntetyzował jodek metylenu i urotropinę. Wykazał istnienie izomerii w związkach nienasyconych. Obok prof. Mikołaja Wagnera i Aleksandra Aksakowa, należał do najwybitniejszych rosyjskich badaczy mediumizmu.

W swojej znakomitej książce Butlerow przytacza opisy najbardziej spektakularnych seansów spirytystycznych, które skłoniły jego sceptyczny umysł do wiary w zjawiska mediumiczne i utwierdziły go w przekonaniu, że należy je badać i wyjaśniać na drodze naukowej.

Mediumizm to fascynująca lektura dla miłośników spirytyzmu i parapsychologii.

* * *

„Stolik wznosił się raz po raz w górę i zjawiska znajdowały się w pełnym rozwoju. W czasie jednej z lewitacji podnieśliśmy ręce ze stołu o jeden werszek [4,45 cm], a stół nie opadł, lecz kilka sekund bujał w powietrzu, po czym lekko opuścił się na ziemię”.

* * *

„Chwilę później Home wziął dzwonek znajdujący się na naszym stole i zaczął trzymać go u krawędzi stołu w pewnej odeń odległości, nieco niżej od jego blatu.

I dzwonek, i ręce Home’a były dobrze oświetlone.

Po kilku sekundach Home puścił dzwonek i ten swobodnie zawisł w powietrzu, nie dotykając ani stołu, ani jego krawędzi, ani krzeseł, ani żadnego innego sprzętu”.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 16 lip 2012, 09:37

Na kongresie zrobi się małe zakupy :)
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Literatura spirytystyczna