Cofnięcie w rozwoju

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Re: Cofnięcie w rozwoju

Postautor: Krzysztoff » 25 sty 2014, 21:47

megan6 pisze:a co w przypadku gdy w moim obecnym życiu mam próbę, ale w pewnym momencie mojego życia dowiaduję się że mogę z niej zrezygnować i się poddać. W czym problem skoro w następnym wcieleniu znów będę mogła odbyć taką próbę a w tym życiu stwierdzam że nie chce się męczyć i pomęczę się w następnym. Mało tego dowiaduję się że to co miałam osiągnąć wysiłkiem podczas tej próby mogę również osiągnąć pod warunkiem że pójdę drogą zła. Zakładam hipotetycznie dlatego nie piszcie że mogę tej rzeczy jednak nie dostać a zło mi ją tylko obiecuje a na koniec mi jej nie da. Załóżmy że da ale muszę stać się zła i za kumplować się z niskimi Duchami. Natomiast ja jako osoba chcę dążyć do dobroci ale jeśli przystanę na propozycje to czy cofnę się w moim rozwoju moralnym ???

Gosiu, nie rozumiem za bardzo o czym piszesz . Zamierzasz podpisać cyrograf czy co ? :shock:

Rzeczy wartościowe , w tym związane z rozwojem osiąga się tylko i wyłącznie drogą wysiłku i poświęceń, droga na skróty - to droga poprzez miłość ; droga zła jest dłuższa i pełna cierpienia. Także twierdzenie że osiągniesz drogą zła to samo co przechodząc przez próbę - mi tu nie pasuje.
pozdro
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: megan6 » 25 sty 2014, 22:13

Nie Krzysiu nie podpisuję ;) co najwyżej mogę oddać moją duszę tylko i wyłącznie Bogu ;)
In the arms of the angel fly away from here ...
you're in the arms of the angel, may you find some comfort here
Awatar użytkownika
megan6
spirytystka
spirytystka

Postautor: Brutal Kołolsky » 26 sty 2014, 13:34

Pewna kobieta, około czterdziestoletnia, która zajmuje się mediumizmem od dziecka powiedziała mi wczoraj, że nie ma czegoś takiego jak demony, duchy złe bądź niskie. Stwierdziła, że nigdy nie miała z nimi do czynienia i jedyne co pochodzi z tamtego świata to miłość a całe zło kreuje się na ziemi/w naszym wymiarze. Wszystko jest tutaj iluzją nawet nasze pojęcie o duchach niskich a wszelkie "opętania" to wymysł naszego umysłu. Powiedziała, że książki np. Kardeca ją nie interesują bo ona sama odbiera przekazy i wie co widzi. Zapytałem więc czy mogę spokojnie usiąść w samotności i spróbować pisma automatycznego na co odpowiedziała, że spokojnie mogę spróbować bez konsekwencji. Inne media z którymi miałem możliwość rozmowy brały jednak pod uwagę niskie i złe z natury duchy. To taka ciekawostka :)
Spokojnie powoli
Przechodzicie obok
Nic was nie boli
Obojętnie spokojnie
Przechodzicie w pobliżu
Ktoś umiera na krzyżu

Post Regiment
Awatar użytkownika
Brutal Kołolsky

Postautor: Pablo diaz » 26 sty 2014, 17:46

Moja duchowa opiekunka nie wskazała pośpiechu z pismem automatycznym,a że nie jestem dociekliwy ,więc niech tak zostanie. Moje wyczucie i wrażliwość doskonale pozwala na odczyt przekazów tak ,że poczekam cierpliwą cierpliwością na odpowiedni moment .
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 26 sty 2014, 21:41

Brutal Kołolsky pisze:... Powiedziała, że książki np. Kardeca ją nie interesują bo ona sama odbiera przekazy i wie co widzi...

:lol:

to się u Kardeca nazywa fascynacja :)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Brutal Kołolsky » 27 sty 2014, 00:02

Piszę w razie gdybym został posądzony o zmianę fascynacji. Dalej zamierzam zabrać się za księgę mediów :)
Spokojnie powoli
Przechodzicie obok
Nic was nie boli
Obojętnie spokojnie
Przechodzicie w pobliżu
Ktoś umiera na krzyżu

Post Regiment
Awatar użytkownika
Brutal Kołolsky

Postautor: Pablo diaz » 27 sty 2014, 06:08

Na pewno ksiega mediow w tym temacie wyjasni wszystko.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: danvue » 27 sty 2014, 10:54

Zgadzam się z Krzysztofem - nie patrzmy na zło w ten sposób, jest to prostu odwrotność dobra, niedoskonałość, a niedoskonałości się pozbywamy, chociaż wiadomo nie odbywa się to od razu, dlatego na tym świecie każdy ma niedoskonałości i to jest normalne. Należy jednak zauważyć, że wraz z rozwojem moralności nie jest tak, że zło się kurczy i może w każdej chwili eksplodować, bo to zło zamienia się na dobro, a co za tym idzie zaczynamy się wstydzić własnych niedoskonałości, zaczynamy patrzeć na życie inaczej, więc nie możemy się cofnąć, tak jak i człowiek inteligentny nie może nagle wyrzucić swojej wiedzy i zacząć się uczyć na nowo, albo jak nie można po przeczytaniu książki zacząć czytac ją od nowa nie znając zakończenia ;)

Brutal, to właśnie nazywa się fascynacja, dlatego nie można zajmować się mediumizmem w samotności. Przeczytaj Księgę Mediów, to taki właśnie przypadek fascynacji jest.
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: kalatala » 27 sty 2014, 13:56

Witajcie, jakoś mało ostatnio się udzielam.

Fajny wątek zaczęłaś, Gosiu. Lektury spirytystyczne dośc dokładnie opisują to, o czym mówisz. Na początku rozwoju jesteśmy przesiąknięci złymi instynktami, żądzami, materializmem. Z biegiem czasu nabieramy doświadczeń i wiedzy, które pomagaja nam coraz częściej wybierać dobro niż zło. Duchy uczą, że pośrednim etapem w oczyszczniu się ze złych myśli jest taki, że te myśli się pojawiają, ale my wybieramy inaczej. Doskonałośc objawia się m.in. tym, że takie myśli już w ogóle się nie pojawiają.

Co do cofnięcia się w rozwoju moralnym - zgadzam się tu z Nikitą i Zbyszkiem, i podam swój własny przykład. Oczywiście daleko mi do ideału, lecz jednak oceniając się subiektywnie, a także kierując się ocenami innych ludzi stwierdzam, że jak na warunki ziemskie to jestem na przyzwoitym poziomie rozwoju moralnego. Jako dziecko byłam cicha, posłuszna, kochałam przyrodę, nigdy nie kłamałam. Jednak Bóg wystawia nas na próby, dzięki którym nasza wiara i stałość w czynieniu dobra są testowane. Dlatego urodziłam się w rodzinie, gdzie zaznałam przemocy, a potem wyjechałam na kilka lat do wielkiego, tętniącego złą energią miasta. I nie powiem, dokonałam wielu niedobrych decyzji, wręcz podupadłam moralnie i to ostro. Ale po jakimś czasie coraz bardziej czułam się z tym źle, myślałam: gdzie jest to dobro, które kiedyś ze mnie biło? Potrzeba powrotu na ścieżkę do Boga była zbyt silna, aby się jej oprzeć. Zmieniłam swoje życie i teraz wygląda ono już znacznie lepiej, zresztą dowodem tego jest moja obecność na forum. Oczywiście Bóg kilkakrotnie wyciągał do mnie swoją pomocną dłoń, a to przysyłając mi książkę o spirytyzmie, a to podsyłając kogoś, kto mi pomógł w trudnej sytuacji... Abym nie stoczyła się zupełnie. Słowem ten kręgosłup moralny, który się sobie wypracowałam przez przeszłe wcielenia, gdzieś tam jest i działa. Dlatego nie można się cofnąć w rozwoju. Można chwilowo skręcić z złą drogę, ale znajdzie się na niej skrzyżowanie z drogą do dobra. Staram się myśleć o moich błędnych decyzjach jako o lekcji, z której należy wyciągnąc to, co dobre, czyli wnioski i wiedzę o tym jak pomóc innym znajdującym się w takiej samej sytuacji. Bo co się stało już się nie odstanie.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Zbyszek » 27 sty 2014, 21:16

Jesteś silna osoba, potrafiłaś podnieś się w trudnej sytuacji i wybrać dobra drogę. Twoje życie jest doskonałym przykładem, dla wielu ludzi. Miałaś ciężką probe w swoim życiu i wyszłaś z niej zwycięsko. Powodzenia, tak trzymać!
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Literatura spirytystyczna