Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: Hansel » 03 lut 2015, 12:28

Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 04 lut 2015, 07:15

Teoria swoje, a życie swoje.
Miłosierdzie = mordowanie niewiernych
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 04 lut 2015, 09:32

Camilus pisze: Niech kobiety przykrywają jedynie swoje piersi i niech chodzą skromnie ubrane tak samo mężczyźni też niech się ubierają skromnie

He he, gdybym był prorokiem zalecałbym kobietom przykrywać się przede wszystkim od pasa w dół, a piersi dopiero w drugiej kolejności. Ale spoko... ciekawa rada :D
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 04 lut 2015, 11:38

Kiedyś liczyłem, że bahaizm zacznie wypierać islam, ale chyba musi minąć jeszcze bardzo, bardzo wiele lat, aby tak się stało.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 04 lut 2015, 23:28

Czyli rozumie, że Muzułmanie tak samo mieszali w swojej świętej księdze co chrześcijanie? I też zmieniali ją tak, by mieć większą władzę nad "szarym ludem"? Czyli w sumie nic nowego....
W Islamie podobają mi się przede wszystkim dwie rzeczy, pierwsza to dążenie do pokoju (które teraz gdzieś pogubili) i drugie to mycie rąk i ciała przed każdą modlitwą, a że modlą się 5 razy dziennie, to uważam to za bardzo higieniczne :D
Fajnie, że tu jesteś Camilus, przyda się tutaj osoba bardziej obeznana z Islamem by nam go bardziej przybliżyć :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Xsenia » 05 lut 2015, 09:15

Camilus pisze:'' WSZELKIE SKRAJNOŚCI PROWADZĄ DO GRZECHU I ZŁA '' czyli Ekstremizm i fanatyzm zawsze są zgubne dla Religii i Duchowości .

Ale niestety ekstremizm i fanatyzm dotyka każdej religii. I w każdej znajdzie się taki, który "jedyną właściwą religię" będzie chciał przekazać światu bronią i krwią. Najwidoczniej taka natura człowieka, że nie potrafi dać spokojnie żyć innemu człowiekowi.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 05 lut 2015, 13:54

No wlasnie: a dlaczego Bog stworzyl taka nasza nature?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 05 lut 2015, 14:10

Nikita pisze:No wlasnie: a dlaczego Bog stworzyl taka nasza nature?

Pytanie nie powinno brzmieć "dlaczego?", tylko "jak sobie z tym radzić?". Pewnych rzeczy nie da się zmienić, można się do nich tylko przystosować.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: światowid » 05 lut 2015, 15:46

sądzę że powód, może chociaż po części, jest taki że obecnie jest jak jest, gdyż większość aktualnie istniejących religii odeszła tak dalece od słów swoich namaszczeńców że ciężko tak naprawdę powiedzieć że są to aktualne i kontynuowane czyny ich twórców. Po prostu ludzie mali i puści pozmieniali tyle żeby im pasowało, pododawali od siebie co było potrzeba i ciągną swój wózek, każdy w swoją stronę. wypaczając swą religię.

Widać to obecnie chociażby po zachowaniu kleru katolickiego w Polsce po niektórych słowach papieża. oni się z nim nie zgadzają, mają w nosie. i dalej robią tak jak im pasuje a nie jak nakazuje i sugeruje ten, któremu powinni być oddani aż do ostatniego tchu. małostkowość człowieka zniszczy każdą ideę, religię czy inną formę dobroci wymyśloną przez kogoś, kiedyś, dawno temu..
szkoda wielka że wiara i wiedza naszych przodków została zdeptana.
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: Xsenia » 06 lut 2015, 12:26

światowid pisze:sądzę że powód, może chociaż po części, jest taki że obecnie jest jak jest, gdyż większość aktualnie istniejących religii odeszła tak dalece od słów swoich namaszczeńców że ciężko tak naprawdę powiedzieć że są to aktualne i kontynuowane czyny ich twórców.

Ba to się zaczęło zaraz po śmierci mesjaszy, a nie wiele wiele lat później. Dzieje Apostolskie rozdział 5,1-10. Chciwość pieniędzy, wręcz do mordowania innych by tylko zdobyć to co chcieli. I kto? Sami Apostołowie, którzy znali Jezusa.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia