Ewolucja duszy..

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Ewolucja duszy..

Postautor: cthulhu87 » 01 maja 2015, 18:46

Hansel pisze:teoretycznie możliwe żeby np z delfinów wyewolułowały takie powiedzmy wodne odpowiedniki ludzi ?

Albo gdyby Homo sapiens nie dotarli do Australii to gatunek rozumny mógł by tam wyewolułować np z torbaczy ?

To znaczy czy ewolucja musi nieuchronnie prowadzić do powstania gatunku istot rozumnych ?

Nie znamy takich przypadków ewolucji poza człowiekiem, więc jakiekolwiek gdybanie na ten temat nie przyniesie nam żadnej wartościowej wiedzy. Cóż z tego, że zaręczałbym, że mrówki będą kiedyś posiadać ciała, w których zamieszkają dusze tak inteligentne i samoświadome jak u ludzi, jeśli nie miałbym żadnych danych podpierających to stwierdzenie?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: soldado » 01 maja 2015, 18:49

Hansel pisze:Mnie teraz zastanowił taki problem: czy skoro geny i w ogóle ewolucja która dokonuje się w świecie materialnym jest tylko rzeczą wtórną wobec tej która zachodzi w świecie Duchowym to czy jest teoretycznie możliwe żeby np z delfinów wyewolułowały takie powiedzmy wodne odpowiedniki ludzi ?

Wodne odpowiedniki ludzi, to Syreny.
Migrują one z wielorybami i w ich towarzystwie można je spotkać.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 01 maja 2015, 20:51

Soldado mniemam, że syreny widziałeś na własne oczy, że wiesz, że istnieją.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: soldado » 01 maja 2015, 21:53

Mirek pisze:Soldado mniemam, że syreny widziałeś na własne oczy, że wiesz, że istnieją.

Mógłbym wygrać duże pieniądze, bo wiedziałem, że mi na ten post odpowiesz.
Twoje reakcje są przewidywalne. :lol:

Tym tematem zajmowali się naukowcy i doszli do zdumiewających odkryć.
Nie mam powodów, żeby im nie wierzyć.

Special for you

https://www.youtube.com/watch?v=i4V6mJSqlws
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 04 maja 2015, 11:11

Nie widzisz Soldado w tym filmie mistyfikacji? "Potrafimy wstrzymać oddech na dłużej niż jakiekolwiek inne zwierze lądowe." Przecież to nie prawda. Ten facet chyba nie słyszał o istnieniu, np. hipopotamów, a wierzy w istnienie syren.
No i skrzywiony umysł teorią darwinistyczną: "małpa wodna". Myślałem, że nie dajesz się tak wmanipulować w sensacyjne wiadomości ;)

https://www.youtube.com/watch?v=R2gOmrHctz4
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: czarnyMag » 04 maja 2015, 11:15

soldado pisze:
Mirek pisze:Soldado mniemam, że syreny widziałeś na własne oczy, że wiesz, że istnieją.

Mógłbym wygrać duże pieniądze, bo wiedziałem, że mi na ten post odpowiesz.
Twoje reakcje są przewidywalne. :lol:

Tym tematem zajmowali się naukowcy i doszli do zdumiewających odkryć.
Nie mam powodów, żeby im nie wierzyć.

Special for you

https://www.youtube.com/watch?v=i4V6mJSqlws

A wierzysz w megalodona żyjącego obecnie? Niektórzy naukowcy obecnie dowodzą jego istnienia.
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Xsenia » 04 maja 2015, 11:53

cthulhu87 pisze:Nie znamy takich przypadków ewolucji poza człowiekiem, więc jakiekolwiek gdybanie na ten temat nie przyniesie nam żadnej wartościowej wiedzy. Cóż z tego, że zaręczałbym, że mrówki będą kiedyś posiadać ciała, w których zamieszkają dusze tak inteligentne i samoświadome jak u ludzi, jeśli nie miałbym żadnych danych podpierających to stwierdzenie?

Ale są dane stwierdzające, że organizmy żywe stale dążą do rozwoju poprzez mutacje. Zdarza się też, że mutacja nie przebiegła prawidłowo i okazała się błędem. Ale w takich przypadkach natura szybciutko naprawiała taki błąd. :)
A jeśli chodzi o mrówki i ich inteligencję, to polecam książkę "Gra Endera" Orsona Scotta Carda. To fikcja, ale opisująca gatunek dużych mrówek, które mają i inteligencję i duszę.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Riko » 04 maja 2015, 12:33

Oczywiście,że istnieją syreny
Wspomniany wyżej paradokument,to tylko jeden z wielu z rodzaju tych mieszających ludziom w glowach.

Megalodon?Naukowcy dowodzą jego istnienie w przeszłości,ci co sugerują jego istnienie obecnie - to pseudonaukowcy.Bardzo chcielibyśmy zobaczyć megalodona,bo bardzo działa na wyobraźnię.Małą ( w porównaniu do megalodona ) latimerię udało się znaleźć,a megalodona jakoś jeszcze nie..
Ostatnio zmieniony 04 maja 2015, 12:54 przez Riko, łącznie zmieniany 1 raz
jestem dzieckiem ziemi i nieba gwiaździstego,ale mój ród jest niebiański
Awatar użytkownika
Riko

Postautor: Mirek » 04 maja 2015, 12:39

Riko pisze:Oczywiście,że istnieją syreny
Wspomniany wyżej paradokument,to tylko jeden z wielu z rodzaju tych mieszających ludziam w glowach.

I na tej podstawie widać jak Darwin doszedł do tego, że człowiek od małpy pochodzi. Połączył część czaszki ludzkiej z małpią i mu wyszła teoria. Tak samo połączono syrenę z górną częścią kobiety i wyszła syrena humanoidalna ;)
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 06 maja 2015, 12:51

Ciekawy film na temat reinkarnacji: https://www.youtube.com/watch?v=owjDu5AYRcw
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi