Zwalczanie cierpienia

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Zwalczanie cierpienia

Postautor: Mirek » 14 lis 2015, 21:32

Róbcie jak uważacie. Ja wiem skąd pochodzę i do kąd idę.
Danut skoro nie potrafisz doświadczać Boga inaczej jak tylko po przez drugiego człowieka, to tak naprawdę nie wiesz skąd pochodzisz. Nie rozumiesz przyczyn swoich cierpień.
Latwiej jest kochać człowieka niż Boga, bo tego pierwszego się widzi, a tego drugiego trzeba doświadczać, bo się go nie widzi.
Dlaczego pojawia się uczucie zazdrości skoro mamy kochać najpierw człowieka?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 14 lis 2015, 23:26

Mirek -To jest bardzo proste, my musimy nauczyć się miłości krok po kroku, aby dojść do jej najwyższych wartości. Ty wiesz skąd przychodzisz? :D Znasz progi i stopnie czyjejś miłości? Uznajesz się za boga?
I jeszcze jedno, Bóg według mnie to Duch nieograniczenie wielki i doskonały. Czy jesteśmy na tyle doskonali, aby to wszystko objąć swoją miłością, czy mamy na tyle miłości w sobie, aby tak stwierdzić jak ty twierdzisz? Nie, nie, bo dla mnie ten kto tak myśli, że kocha wszystkich i wszystko tak naprawdę nie kocha nikogo. A tego ostatniego pytania o zazdrość choćbym jak chciała zrozumieć nie potrafię.
danut

Postautor: Mirek » 15 lis 2015, 09:22

JESTEŚMY TWÓRCAMI, TAK JAK BÓG Bóg stworzył nas na swój obraz i podobieństwo. To znaczy wszystkim cząstkom siebie, na które się podzielił, powołując do życia wszechświat, udzielił swej mocy tworzenia, którą posiada jako całość. Tak więc ludzie, duchowe potomstwo Boga, posiadają identyczne właściwości i zdolności jak On. Celowo jednak, wkraczając do fizycznego świata, zapomnieliśmy, kim jesteśmy. To umożliwia nam ZOSTANIE Z WYBORU tym, Kim Jesteśmy zamiast zwykłego pogodzenia się z tym faktem. (Duchowi nie wystarcza sama wiedza, że jest Bogiem, lub Jego częścią, lub potomstwem; Duch pragnie poznać siebie w doświadczeniu. A tylko w wymiarze fizycznym można poznać doświadczalnie to, co się zna od strony koncepcyjnej - to główny powód powołania do istnienia kosmosu i rządzących nim zasad względności.)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: atalia » 15 lis 2015, 09:23

Mirku, czyje to słowa?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 15 lis 2015, 09:33

Założyłem tu temat: Na obraz i podobieństwo Boga. Tam znajdziesz całość i autora.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: atalia » 15 lis 2015, 09:50

To tak trudno odpowiedzieć? Dość to nieuprzejme, takie odsyłanie.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 15 lis 2015, 10:27

To tylko Twoja subiektywna ocena.
Może chcę abyś zapoznała się z całością? ;)
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 15 lis 2015, 11:07

danut pisze: ten kto tak myśli, że kocha wszystkich i wszystko tak naprawdę nie kocha nikogo

No proszę, a Jezus podobno kochał każdego ;)

Mirek pisze:Tak więc ludzie, duchowe potomstwo Boga, posiadają identyczne właściwości i zdolności jak On.

Czyli każdy człowiek to Bóg? Taki wniosek można by wysnuć z tych słów. Hm ja się za Boga nie uważam. Powiem więcej, uważam że do Boga mi bardzoooo daleko.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 15 lis 2015, 11:13

Mirku widać jak na dłoni, że bezmyślnie posługujesz się regułkami.. :D Ta definicja Boga pogrubionym drukiem czyja by ona nie była, jest poparciem dla mojego myślenia, do moich tu postów, a więc skoro całość jest Bogiem a poznać Go można tylko doświadczalnie w fizycznym wymiarze, to jasnym staje się to dlaczego kochając ludzi, zwierzęta, całą przyrodę wokół kochasz przez to Boga.

Xseniu - Nawet Bóg w słowach "To jest mój syn umiłowany, jego słuchajcie" wyraźnie podkreślił to o czym piszę, nie ma miłości do czegoś nieokreślonego, musi mieć ona wymiar fizyczny i konkretnie na-kierunkowany. Tak też swoją miłość pokazywał Jezus na konkretnych przykładach..
danut

Postautor: Flavius » 15 lis 2015, 11:43

Moim zdaniem jeśli chodzi o cierpienie to zależy od powodu przez który cierpimy. Inaczej podchodzi się do cierpienia spowodowanego np. przez uczucie odrzucenia, a inaczej do cierpienia wywołanego przez śmierć bliskiej osoby. Mi osobiście zawsze pomagało dążenie do zobojętnienia... Np. ostatnimi czasy byłem bardzo przygnębiony sytuacją w kraju, tym jak ludzie robią się pełni nienawiści, zmierzają w stronę nacjonalizmu, więc zacząłem tłumić w sobie każde uczucie złości jakie tylko się pojawiało i teraz, gdy któryś z moich znajomych zamieszcza kolejny bzdurny wpis na facebooku o tym, że imigrantów trzeba zamknąć w Auschwitz, czy rozstrzelać, to nie czuję już złości, a jedynie chłodną obojętność na głupotę tego człowieka... Dążenie do zobojętnienia być może nie jest dobrym rozwiązaniem, być może nie pomaga w rozwoju duchowym, ale poprawia samopoczucie...
Awatar użytkownika
Flavius

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi