Argumenty Teozofów przeciwko Spirytyzmowi

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Argumenty Teozofów przeciwko Spirytyzmowi

Postautor: danut » 26 lis 2015, 13:58

Dlaczego nielogiczne ? Zapytam i ja. System myślowy starający się pogodzić ze sobą różne nurty robi to zazwyczaj w sposób logiczny, opiera się na logice szukając słusznego wniosku w całości ludzkiej wiedzy, wśród rożnych poglądów i doświadczeń i nie odrzuca np. ewolucji, a bo nie zgadza się ona z moją religią. Jest logiczne poprzez przyczynę i skutek, poprzez sam akt tworzenia się będący w ciągłym ruchu, poprzez ścisłe zależności wszystkiego od siebie. Inaczej jak rozwiążesz dylemat- skąd się wziąłem? Każdy musi przejść taką samą drogę, bo nic nie powstaje z niczego.
danut

Postautor: Achill » 26 lis 2015, 14:18

dokładnie.
myślę że w rozwoju duchowym połączonym z rozwojem ewolucyjnym chodzi na początku o opanowanie "sztuki jazdy" organizmem żywym - korzystanie z receptorów, potem coraz bardziej zaawansownymi mózgami. krótko mówiąc o poznanie działania ciala materialnego od podstaw. krok po kroku do organizmów złożonych
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 26 lis 2015, 14:24

Achll i trzeba jeszcze zaznaczyć, ze najmniejsza komórka cechuje się czymś podobnym świadomości, odbiera bodźce przesyła je dalej, jest świadoma sama siebie i bardzo dobrze jest zaobserwowana też ewolucja świadomości zachodząca prawie na tej samej zasadzie co ewolucja organiczna. Wszystko jest ze sobą ściśle połączone.
danut

Postautor: Xsenia » 26 lis 2015, 15:00

danut pisze:najmniejsza komórka cechuje się czymś podobnym świadomości, odbiera bodźce przesyła je dalej, jest świadoma sama siebie

Skąd wiesz, że komórka jest świadoma sama siebie?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 26 lis 2015, 15:20

Xsenia pisze:
danut pisze:najmniejsza komórka cechuje się czymś podobnym świadomości, odbiera bodźce przesyła je dalej, jest świadoma sama siebie

Skąd wiesz, że komórka jest świadoma sama siebie?

Odpowiem Ci cytatem z naszej książki - " Biochemik dr Rupert Sheldrake nieco wcześniej przedstawił koncepcję pól morficznych , która odwoływała się dokładnie do tych samych praw natury, organizujących poprzez nielokalne (w czasie i przestrzeni) strefy wpływów wszelkie formy materii i powstałe z nich systemy. Biolog, anatom i cytolog dr Bruce H. Lipton zwrócił natomiast naszą uwagę na obecność w każdym żywym organizmie receptorów odbierających specyficzne, jemu tylko przypisane sygnały, które można byłoby nazwać identyfikatorami tożsamości. Można ten fakt interpretować jako przystosowanie przez kompleks świadomościowy ciała do objęcia go w posiadanie, a tym samym organizację przezeń materii według ściśle określonego wzorca i sterowanie następnie tym tworem w celu realizacji działań w czasoprzestrzennym środowisku. Wszystkie te ustalenia zmierzają do przedstawienia funkcjonowania naszego świata jako jednej, spójnej całości, co już ponad trzydzieści lat temu sugerował brytyjski fizyk David Bohm. Jest to równocześnie przesłanka wskazująca na to, że organizacji tej struktury i wykształconej przez nią umiejętności świadomego działania zawdzięczamy opracowanie skutecznych mechanizmów postrzegania zmysłowego, bez czego jakakolwiek obserwacja przez nas otoczenia nie wydawała się nam dotąd możliwa. "
danut

Postautor: Achill » 26 lis 2015, 15:34

jak dla mnie to trochę naciągane.
Receptory służa do odbierania rzeczywistości we właściwy sobie sposób. pozwalają na przyjęcie bodźca. bodziec to jednak połowa sukcesu. za receptroem musi stać jednostka centralna która jest w stanie te sygnały odebrać, przetworzyć i przekazać dalej. Jest to logiczne również w aspekcie ewolucji. Mózgi są tym bardziej zaawansowane im więcej jest receptorów i im większa jest ich różnorodność.
Same receptory działają jednak w sposób mechaniczny. pod wpływem czynnika na który sa podatne wytwarzają impuls elektryczny, lub substancję chemiczną, dopiero istnienie mózgu potrafi odczytac i zrozumieć ten impuls - często również mechanicznie.
To wszystko nie dowodzi jeszcze istnienia świadomości a tym bardziej samoświadomości.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 26 lis 2015, 15:39

To abym nie rozpisywała się potocznym językiem idziemy dalej -"Z pomocą przyszły wyniki prac anestezjologa dr. Stuarta Hameroffa z Uniwersytetu Arizony, który wykrył, że mechanizm wyłączania świadomości podczas znieczulenia związany jest ze zmianą aktywności elektrycznej wewnątrz mikrotubul. Tworzą je rurkowate, sztywne, a przy tym niestabilne, bo dynamicznie zmieniające konfigurację struktury, które obecne są w każdej żywej komórce. Nawet najprostsze jednokomórkowce posiadają ten cytoszkielet, a neurony mózgu zawierają ich wiele. Rurka mikrotubuli to ciąg polimerowych makrocząsteczek białka, utworzonych z dimerów α- i β-tubuliny na pierścieniu z γ-tubuliny. Sposób połączenia cząsteczek polimeru pozwala na nieustanne rekonfiguracyjne zmiany przestrzennych ustawień części składowych tej struktury." :)
danut

Postautor: Xsenia » 26 lis 2015, 15:45

To nie jest odpowiedź na moje pytanie.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 26 lis 2015, 15:48

Xsenia pisze:To nie jest odpowiedź na moje pytanie.

To jest odpowiedź na Twoje pytanie, tylko inna niż chciałabyś uzyskać. :)
danut

Postautor: danut » 26 lis 2015, 15:58

Achill pisze:jak dla mnie to trochę naciągane.
Receptory służa do odbierania rzeczywistości we właściwy sobie sposób. pozwalają na przyjęcie bodźca. bodziec to jednak połowa sukcesu. za receptroem musi stać jednostka centralna która jest w stanie te sygnały odebrać, przetworzyć i przekazać dalej. Jest to logiczne również w aspekcie ewolucji. Mózgi są tym bardziej zaawansowane im więcej jest receptorów i im większa jest ich różnorodność.
Same receptory działają jednak w sposób mechaniczny. pod wpływem czynnika na który sa podatne wytwarzają impuls elektryczny, lub substancję chemiczną, dopiero istnienie mózgu potrafi odczytac i zrozumieć ten impuls - często również mechanicznie.
To wszystko nie dowodzi jeszcze istnienia świadomości a tym bardziej samoświadomości.

Nie jest to działanie czysto mechaniczne jest to działanie zamierzone i z tendencją do łączenia się celowego, logicznego i w ten sposób tworzenia struktur. Wszystkim zarządza większa świadomość, a nie przypadek.
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi